Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων. Ποιοι αδικούνται

06/07/2020
Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων. Ποιοι αδικούνται

Από την πρώτη μέρα που εξαγγέλθηκαν τα μέτρα για τη ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις το ergasiaka-gr είχε εκφράσει την απορία, γιατί “ξεχάστηκαν” οι διατάξεις του Ν.1545/1985, που αφορούν στην υποχρέωση επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζομένων στα εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ και λοιπά συναφή καταστήματα και σε συναφείς τουριστικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν.1545/1985, οι διατάξεις εφαρμόζονται ανεξαρτήτως εποχιακής ή πλήρους λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Περαιτέρω η ισχύουσα ΣΣΕ των τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας προβλέπει ότι οι εποχικές επιχειρήσεις του κλάδου υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν το ίδιο προσωπικό το οποίο και απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο. (δεσμεύει τα μέλη των συμβαλλομένων στη ΣΣΕ οργανώσεων)

Για τις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις η υποχρέωση των εργοδοτών για επαναπρόσληψη των εργαζομένων, προβλέπεται στο άρθρο 8 του Ν. 1346/1983, ενώ αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων με το άρθρο 38 του Ν. 1836/1989.

Συνεπώς υποχρέωση για επαναπρόσληψη εποχικά απασχολουμένων, δεν υπάρχει μόνο για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, σε αντίστοιχες εποχικές επιχειρήσεις, αλλά και για τους εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης ή εποχικής λειτουργίας.

Γιατί λοιπόν στην υπ’ αριθ. ΚΥΑ 23102/477 (Β’ 2268/13-6-20) προβλέπονται διαφορετικά μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων με τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού όλοι έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης;

Ένας ξενοδοχοϋπάλληλος με δικαίωμα επαναπρόσληψης, ο οποίος δεν θα εργαστεί φέτος και η σύμβαση του θα τεθεί σε αναστολή, θα λάβει μηνιαία αποζημίωση 534 ευρώ για τέσσερις μήνες από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο, δηλαδή σύνολο 2.136 ευρώ.

Ένας εργαζόμενος στο επισιτισμό με δικαίωμα επαναπρόσληψης, (όπως εμείς ισχυριζόμαστε και όπως οι διατάξεις προβλέπουν), ο οποίος δεν θα προσληφθεί φέτος, θα λάβει έκτακτη αποζημίωση για τρεις μήνες από Ιούνιο έως και Αύγουστο. Το ύψος της μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης είναι ίση με το τελευταίο επίδομα ανεργίας που έλαβε ο εργαζόμενος. Αν υποθέσουμε ότι το μηνιαίο αυτό επίδομα ήταν (με ένα προστατευόμενο μέλος) 439 ευρώ, ο εργαζόμενος θα λάβει ενίσχυση συνολικά 1.317 ευρώ. Αδικία και άνιση μεταχείριση.

Με απλές εκτιμήσεις λοιπόν, ο εργαζόμενος στον επισιτισμό θα λάβει 819 ευρώ λιγότερα, από ένα συνάδελφό του εργαζόμενο στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τις ακατανόητες διατάξεις της ΚΥΑ 23102/477 (Β’ 2268/13-6-20). Φανταστείτε το ύψος του χαμένου εισοδήματος των χιλιάδων εργαζομένων στον επισιτισμό και στις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.
Που πάνε αυτά τα χρήματα, ποιος κερδίζει απ’ αυτή την υπόθεση; Μα το κράτος φυσικά. Εσκεμμένη η θέσπιση  των διατάξεων, ή προχειρότητα και ερασιτεχνισμός;
Υπάρχει απάντηση;

Μανώλης Αμαργιωτάκης
Οικονομολόγος – Σύμβουλος σε εργασιακά θέματα

Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.
Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε
(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Διαδικασία κάλυψης από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων που κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019 πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους.

Διαδικασία κάλυψης από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων που κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019 πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους.

Πως θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές σε αναστολή συμβάσεων εργασίας

Πως θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές σε αναστολή συμβάσεων εργασίας

Αλλαγές σε “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” και αναστολή συμβάσεων εργασίας Αυγούστου και Σεπτεμβρίου με τη νέα ΠΝΠ 10/8/20

Αλλαγές σε “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” και αναστολή συμβάσεων εργασίας Αυγούστου και Σεπτεμβρίου με τη νέα ΠΝΠ 10/8/20