Επαναλειτουργία σχολείων και άδεια ειδικού σκοπού

27/05/2020
Επαναλειτουργία σχολείων και άδεια ειδικού σκοπού

Με την ΚΥΑ 17787/520, προβλέφθηκε ότι, την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς μέχρι την άρση της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας και την επαναλειτουργία των σχολείων.
Τι γίνεται όμως όταν οι εκπαιδευτικές μονάδες λειτουργήσουν ξανά;

Με την υπ’ αριθ. 20477/604 εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας δίδονται διευκρινήσεις για διευκολύνσεις γονέων στο θέμα αυτό μετά την επαναλειτουργία των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος
Η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού προσδιορίζεται όχι μόνο από την επανέναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων, αλλά και από το σύστημα λειτουργίας των τμημάτων αυτών. Εφόσον λοιπόν, τα σχολεία λειτουργούν εκ περιτροπής για ορισμένες μόνο ημέρες την εβδομάδα, η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί στους εργαζόμενους γονείς κατά τις ημέρες τις οποίες τα παιδιά λόγω του εφαρμοζόμενου συστήματος της εκ περιτροπής λειτουργίας του σχολείου παραμένουν στο σπίτι.

Οι γονείς υποχρεούνται να προσκομίσουν στον εργοδότη τους σχετική βεβαίωση για τον προγραμματισμό λειτουργίας του τμήματος της σχολικής μονάδας ή της μονάδας φροντίδας του παιδιού, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτής, διακεκομμένα σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, ενώ σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες για την άδεια ειδικού σκοπού διατάξεις.
Σε περίπτωση όμως που η εκπαιδευτική μονάδα λειτουργεί καθημερινά οι γονείς δεν δικαιούνται πλέον την άδεια ειδικού σκοπού.

Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί επίσης να εξακολουθεί να χορηγείται και μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, στους δικαιούχους εργαζόμενους των οποίων τα τέκνα, κατ’ εφαρμογή της αριθ. 52840/ΓΔ4/8-5-2020 Απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση απουσιών μαθητών/τριών διδακτικού έτους 2019-2020» (Β’ 1765), δεν προσέρχονται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων, κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την οποία ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί.

Για τη χορήγηση της άδειας σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να προσκομίσουν στους εργοδότες τους βεβαίωση της οικείας σχολικής μονάδας ότι το τέκνο δεν προσέρχεται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων, κατόπιν υποβολής της ως άνω προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, οι εργαζόμενοι γονείς εκτός των προαναφερθέντων, μπορούν να κάνουν χρήση των διευκολύνσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και ιδίως της άδειας για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών.
Η άδεια αυτή ανέρχεται σε 4 ημέρες το έτος και μπορεί να δοθεί σε ολόκληρες ημέρες και ώρες.
Η χρήση της άδειας αυτής μπορεί να γίνει προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς κατά την παράδοση και παραλαβή των παιδιών, καθώς ο χρόνος παραμονής τους στις εκπαιδευτικές μονάδες θα είναι μειωμένος λόγω της μη επαναλειτουργίας του «ολοήμερου σχολείου», αλλά και καθώς συνήθως την ευθύνη αυτή είχαν γιαγιάδες και παππούδες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς επίσης και κατά τις ημέρες που τα παιδιά δεν προσέρχονται υποχρεωτικά στο σχολείο, λόγω του εφαρμοζόμενου προγράμματος της εκ περιτροπής λειτουργίας του σχολείου.

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.
Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε
(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Παράταση για την υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών για το δώρο Πάσχα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Παράταση για την υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών για το δώρο Πάσχα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Νέα “διευκρινιστική” εγκύκλιος διορθώνει παραλήψεις της ΚΥΑ για τα μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Νέα “διευκρινιστική” εγκύκλιος διορθώνει παραλήψεις της ΚΥΑ για τα μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων. Ποιοι αδικούνται

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων. Ποιοι αδικούνται