Αντί για υπουργικές αποφάσεις, δελτίο τύπου για την εφαρμογή της ΠΝΠ του Μαΐου

03/05/2020
Αντί για υπουργικές αποφάσεις, δελτίο τύπου για την εφαρμογή της ΠΝΠ Μαΐου

Αντί για υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα αφορούσαν στην εφαρμογή της τελευταίας ΠΝΠ ΦΕΚ Α’ 90/1-5-2020,για την παραπέρα ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων αλλά και για την ομαλή επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, το Υπουργείο Εργασίας αρκέστηκε στην έκδοση επείγοντος δελτίου τύπου με οδηγίες για την εφαρμογή των άρθρων 10, 11 και 13 της παραπάνω ΠΝΠ.

 

Ας θυμηθούμε τι αναφέρουν τα άρθρα αυτά.

Αρθρο 10ο: Παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας
Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή μέχρι το 60% των συμβάσεων εργασίας που ήδη έχουν τεθεί σε αναστολή. (δεν αναφέρεται σε θέση νέων εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης).
Σε περίπτωση υπέρβασης του παραπάνω ποσοστού, (60%) ο εργοδότης υποχρεούται να  καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό.
Η παράταση της αναστολής μπορεί να φτάσει έως 30 ημέρες και όχι πέραν της 31/5/2020.
Για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, συνεχίζεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί και η αναστολή λειτουργίας τους.
Οι εργαζόμενοι των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, θα πάρουν κρατική ενίσχυση αναλογικά με τις ημέρες της παράτασης.

Άρθρο 11ο: Οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας
Μόνο οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις  των εργαζομένων τους, μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με την προϋπόθεση ότι η αναστολή έχει διατηρηθεί τουλάχιστον 15 ημέρες και το ποσοστό των συμβάσεων των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν θα είναι κάτω από το 40% του συνόλου των συμβάσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Άρθρο 13ο: Έκτακτα και προσωρινά μέτρα ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας
Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους.
Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Σύμφωνα λοιπόν με το επείγον δελτίο τύπου του υπουργείου εργασίας, προφανώς εν’ όψει της επαναλειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων, οι όποιες μεταβολές πραγματοποιηθούν και θα αφορούν την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων θα υποβληθούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ  συγκεντρωτικά στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

στο τέλος λοιπόν ο λογαριασμός!!!! Μόνο που τα δελτία τύπου, οι ανακοινώσεις και οι συνεντεύξεις δεν αποτελούν πηγές δικαίου.

Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.
Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε
(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Ν. 4714/2020. Οι νέες ρυθμίσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ν. 4714/2020. Οι νέες ρυθμίσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Παρατάσεις και νέες προθεσμίες για αναστολές συμβάσεων και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Παρατάσεις και νέες προθεσμίες για αναστολές συμβάσεων και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οδηγίες υποβολής εντύπων Α’ και Β’ φάσης

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οδηγίες υποβολής εντύπων Α’ και Β’ φάσης