Κορωνοϊός. Πρόστιμα για παράβαση διατάξεων περί αναστολής συμβάσεων εργασίας

15/04/2020
Κορωνοϊός. Πρόστιμα για παράβαση διατάξεων περί αναστολής συμβάσεων εργασίας

Πρόστιμα σε εργοδότες για απασχόληση εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή σε πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις που κλείνουν προσωρινά με κρατική εντολή και πρόστιμα για παράβαση των διατάξεων για τη δήλωση πρόσκαιρης απασχόλησης εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή της εργασιακής τους σχέσης, προβλέπει η υπ’ αριθ. 14675/469 ΦΕΚ 1378 Β’ – 14/4/2020 απόφαση του υπουργού εργασίας.

Είδος παράβασης και πρόστιμα

1.  Απασχόληση εργαζομένων που τελούν σε αναστολή εργασίας, από εργοδότη ο οποίος ανέστειλε τις συμβάσεις εργασίας τους, με χρήση της ρύθμισης της υποπαρ. 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20.03.2020 ΠΝΠ (Α΄ 68).

Αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού με βάση τον ΚΑΔ που διαθέτουν και έχουν θέσει συμβάσεις εργαζομένων τους σε αναστολή.

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο

2. Απασχόληση εργαζόμενου από εργοδότη που τελεί σε αναστολή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ρητορικό ερώτημα: Απαγορεύονται οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας κατόπιν κρατικής εντολής, να διατηρούν εργαζομένους σε ενεργή εργασιακή σχέση;

Επειδή αυτό δεν ισχύει, προφανώς η παραπάνω διάταξη αναφέρεται σε εργαζόμενους που απασχολούνται (παράνομα) ενώ η εργασιακή τους σχέση τελεί σε αναστολή. 

Το πρόστιμο για την παράβαση αυτή ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο

3. Απασχόληση εργαζόμενου, του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, κατά παράβαση των όρων και των  διατυπώσεων για τη δήλωση πρόσκαιρης τηλεργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Αναφέρεται στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά και οι οποίες μπορούν κατόπιν συμφωνίας με εργαζομένους τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή να απασχολούνται με (αμειβόμενη) τηλεργασία μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης με την υποχρέωση να τη δηλώνουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ πριν την έναρξη πραγματοποίησης της.

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ

Υπολογισμός προστίμων ΣΕΠΕ online
Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.
Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε
(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Ν. 4714/2020. Οι νέες ρυθμίσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ν. 4714/2020. Οι νέες ρυθμίσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Παρατάσεις και νέες προθεσμίες για αναστολές συμβάσεων και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Παρατάσεις και νέες προθεσμίες για αναστολές συμβάσεων και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οδηγίες υποβολής εντύπων Α’ και Β’ φάσης

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οδηγίες υποβολής εντύπων Α’ και Β’ φάσης