Κορωνοϊός: Το επίδομα που θα πάρουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν προσωρινά με κρατική εντολή

18/03/2020
Αυτό είναι το επίδομα που θα πάρουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν προσωρινά με κρατική εντολή
Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, το επίδομα που θα πάρουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν προσωρινά λόγω, κορωνοϊού. Το επίδομα ανέρχεται στα 800  ευρώ και δικαιούχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους μετά από κρατική εντολή.

Το επίδομα σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα χορηγηθεί αρχές Απριλίου, για το διάστημα από 15/3/2020 έως 30/4/2020, ενώ επίσης η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων αυτών θα καλυφθεί από το κράτος με βάση τις πραγματικές αποδοχές τους.

Στις επιχειρήσεις αυτές, απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένων, οι οποίες σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν θα θεωρούνται άκυρες.

Όπως προβλέπεται στη ΠΝΠ 14/3/2020 ΦΕΚ Α’ 64, οι επιχειρήσεις που κλείνουν προσωρινά λόγω κωρονοϊού, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να γίνει η σχετική διασταύρωση με τα δηλωθέντα από τους εργαζόμενους στοιχεία.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις παραπάνω επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή εργασιακής σχέσης (ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση) θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα στηθεί για τον σκοπό αυτό από το Υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα καταχωρούν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), για να κατατεθεί το επίδομα, καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, η λειτουργία του μηχανισμού, αλλά και η όλη διαδικασία γενικότερα, θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση. Το περιβάλλον δήλωσης των στοιχείων από εργοδότες και εργαζόμενους, θα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε τα στοιχεία που θα αντλούνται απ’ αυτό να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τη στιγμή μάλιστα που το διάστημα αυτό έχει ανασταλεί η υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των εντύπων δήλωσης των στοιχείων απασχόλησης των εργαζομένων.

Από τον μηχανισμό στήριξης των εργαζομένων εξαιρούνται (δεν θα λάβουν το επίδομα):
α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

 

Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.
Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε
(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Επαναλειτουργία σχολείων και άδεια ειδικού σκοπού

Επαναλειτουργία σχολείων και άδεια ειδικού σκοπού

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ – Ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων για παρατάσεις αναστολής συμβάσεων

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ – Ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων για παρατάσεις αναστολής συμβάσεων

ΕΦΕΤ: Οδηγός επανεκκίνησης για τη μαζική εστίαση

ΕΦΕΤ: Οδηγός επανεκκίνησης για τη μαζική εστίαση