Προγραμματισμός ρεπό πάνω σε αργία. Επιτρέπεται;

20/12/2019
Προγραμματισμός ρεπό πάνω σε αργία. Επιτρέπεται;

Αν το ρεπό μου πέσει πάνω σε αργία το χάνω; Είναι μια συνηθισμένη ερώτηση των εργαζομένων ιδιαίτερα κατά τις ημέρες των εορτών, όπου από τη μία μεριά οι εργοδότες προσπαθούν να εξασφαλίσουν περισσότερες εργάσιμες ώρες από τους εργαζόμενους τους και από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους τις αργίες που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία.

Τι ισχύει λοιπόν όταν συμπίπτει η εβδομαδιαία ανάπαυση με αργία; Πως πρέπει να αντιμετωπίζεται η περίπτωση αυτή;

Για τις επιχειρήσεις που επιτρέπεται η λειτουργία τους και η απασχόληση των εργαζομένων κατά τις Κυριακές και αργίες, επιτρέπεται να ορίζονται ως ρεπό οι ημέρες αργιών και Κυριακών.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν κανονικά τις αποδοχές τους κατά την ημέρα σύμπτωσης του ρεπό σε αργία. Οι αμειβόμενοι με μισθό θα λάβουν κανονικά το μισθό τους χωρίς περικοπές, ενώ οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Στις επιχειρήσεις για τις οποίες απαγορεύεται η λειτουργία και η απασχόληση των εργαζομένων τους κατά Κυριακές και αργίες, το ρεπό των εργαζομένων θα πρέπει να προγραμματίζεται σε ημέρα κατά την οποία ο μισθωτός νόμιμα θα εργαζόταν.

Εφόσον λοιπόν για τους εργαζόμενους αυτούς, οι Κυριακές και οι εξαιρέσιμες εορτές δεν είναι εργάσιμες ημέρες, δεν θα πρέπει και η εβδομαδιαία ανάπαυσή τους (ρεπό) να προγραμματίζεται για τις ημέρες αυτές.

Αν όμως, πέσει το ρεπό πάνω σε αργία, λόγω εφαρμογής προγράμματος εργασίας με σταθερές ημέρες ρεπό ανά εβδομάδα, ή λόγω εφαρμογής κυκλικού συστήματος καθορισμού ρεπό, τότε ο εργοδότης δεν υποχρεούται στην μεταφορά του ρεπό σε άλλη εργάσιμη ημέρα.  Δηλαδή η απάντηση στο συχνό αυτό ερώτημα είναι ότι, στη περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος «χάνει» – τρόπος του λέγειν – το ρεπό του.

Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.
Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε
(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Ν. 4714/2020. Οι νέες ρυθμίσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ν. 4714/2020. Οι νέες ρυθμίσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Παρατάσεις και νέες προθεσμίες για αναστολές συμβάσεων και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Παρατάσεις και νέες προθεσμίες για αναστολές συμβάσεων και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οδηγίες υποβολής εντύπων Α’ και Β’ φάσης

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οδηγίες υποβολής εντύπων Α’ και Β’ φάσης