Αναγγελία απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομικά και τεχνικά έργα. Τέλος η ηλεκτρονική υποβολή. Να δούμε που θα κάτσει η μπίλια τελικά!!

23/10/2019
Αναγγελία απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομικά και τεχνικά έργα. Τέλος η ηλεκτρονική υποβολή. Να δούμε που θα κάτσει η μπίλια τελικά!!
Από την ηλεκτρονική υποβολή του Ε12 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, πίσω στο ΣΕΠΕ με άγνωστη μέχρι στιγμής διαδικασία η αναγγελία απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομικά και τεχνικά έργα.

Αλλάζουν πάλι οι διαδικασίες για την αναγγελία απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομικά και τεχνικά έργα, αφού με τροπολογία που κατατέθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, εισάγεται η εκ μέρους του εργοδότη υποχρέωση αναγγελίας του απασχολούμενου στην εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ή τεχνικών έργων προσωπικού, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης, στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)

Συνεπώς ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε12 τέλος. Φαίνεται ότι, ούτε ο χρόνος αναστολής εφαρμογής της διάταξης για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε12, για την αναγγελία απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομικά και τεχνικά έργα ήταν αρκετός για την δημιουργία των τεχνικών προϋποθέσεων και της πλατφόρμας υποδοχής του εν λόγω εντύπου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Το είχαμε επισημάνει, ότι βιάστηκαν να νομοθετήσουν επί του ζητήματος αυτού.

Νέο: Ποιοι είναι υπόχρεοι για την αναγγελία των εργαζομένων στα οικοδομοτεχνικά έργα. Τι προβλέπει η απόφαση

Και το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Να επικρατήσει αλαλούμ, σύγχυση, και ταλαιπωρία  στην αγορά για τους εργοδότες του κλάδου, τους λογιστές και τα στελέχη των επιχειρήσεων που ασχολούνταν με την αναγγελία των εργαζομένων στις οικοδομές και τεχνικά έργα.  Πιστεύουμε επίσης ότι τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα απέφευγαν να πραγματοποιούν ελέγχους στα τεχνικά έργα αφού η πληροφόρησή τους στο θέμα αυτό ήταν ελλιπής.

Και έρχεται τώρα η νέα τροποποίηση να μας γυρίσει πολλά βήματα πίσω, με χειρόγραφες καταθέσεις στο ΣΕΠΕ, ουρές και ταλαιπωρία.  Ας ελπίσουμε ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπεται στη τροπολογία για την εφαρμογή της νέας διάταξης για την αναγγελία απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομικά και τεχνικά έργα, θα απλουστεύσει τις διαδικασίες.

Τι προβλέπει η τροπολογία:

Αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου

Το άρθρο 33 του ν. 1836/ 1989 (Α’79), όπως ισχύει, τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

1. Εργοδότης που απασχολεί προσωπικό για την εκτέλεση οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου, υποχρεούται να αναγγέλλει στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το απασχολούμενο προσωπικό, πριν την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Η ως άνω αναγγελία αντικαθιστά τον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 5 του ν. 4554/2018 (Α’ 130), όπως ισχύει.

2. Αντίγραφο του εντύπου της ως άνω αναγγελίας, για κάθε ημέρα απασχόλησης τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), όπως ισχύει.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται ιδίως ο υπόχρεος εργοδότης για την αναγγελία, η διαδικασία υποβολής της αναγγελίας τα στοιχεία που περιλαμβάνει, τυχόν εξαιρέσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

4. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευση των αποφάσεων της παραγράφου 3.

5. Από την έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού, κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του παρόντος καταργείται

Μανώλης Αμαργιωτάκης
Σύμβουλος Εργασιακών Σχέσεων

Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.


Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε

(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Το ergasiaka-gr κοντά σας, με δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη

Το ergasiaka-gr κοντά σας, με δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη

Εκ περιτροπής εργασία. Τρεις τρόποι να εφαρμοστεί. Προϋποθέσεις, απαγορεύσεις.

Εκ περιτροπής εργασία. Τρεις τρόποι να εφαρμοστεί. Προϋποθέσεις, απαγορεύσεις.

Κορωνοϊός – ΠΟΦΕΕ: Άμεση ανάγκη διόρθωσης ζητημάτων

Κορωνοϊός – ΠΟΦΕΕ: Άμεση ανάγκη διόρθωσης ζητημάτων