Εξοντωτικά πρόστιμα στους αγρότες για τους εργάτες γης

03/09/2019
Εξοντωτικά πρόστιμα στους αγρότες για τους εργάτες γης

Του Γιώργου Παπαδημητρίου *

Πριν από μερικές μέρες, επιβλήθηκε από Επιθεώρηση Εργασίας πρόστιμο σχεδόν 400.000 ευρώ για 39 εργάτες γης, (αν δεν είναι αυτός ο αριθμός αλλά 35 ή 42, λίγο µε νοιάζει, η ουσία παραμένει). Πριν πουν μερικοί «αυτός είναι μεγαλοαγρότης, ας πληρώσει» να θυμίσω ότι τα πρόστιμα είναι αναλογικά. Άρα, ένας αγρότης που καλλιεργεί 5 στρέμματα κηπευτικά και έχει 2 εργάτες, αν τον βρουν χωρίς χειρόγραφο πίνακα προσωπικού θα πληρώσει 2×10.500 ευρώ. Ο «μεγαλοαγρότης» των 200 στρεμμάτων πιπεριάς απασχολεί 80 άτομα κατά τη συλλογή, το πρόστιμο που θα προκύψει το αναφέρω πιο πάνω.

Η Επιθεώρηση Εργασίας µε το προσωπικό της (η ποινή επιβλήθηκε στη Θεσσαλία, χωρίς να γνωρίζω αν έγινε από ΣΕΠΕ Θεσσαλίας ή από άλλη Περιφέρεια, επίσης κάτι το οποίο δεν µε ενδιαφέρει), πάτησε στο χωράφι του αγρότη και άρχισαν να κόβουν κυριολεκτικά κεφάλια. Τα 10χίλιαρα έδιναν κι έπαιρναν, χωρίς να ενδιαφέρει κανέναν για το κακό που γίνεται.

Φταίνε όμως οι επιθεωρήσεις εργασίας; Δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι Επιθεωρητές της κάθε περιοχής, πρέπει να βγάλουν προσωπικό για έλεγχο. Το προσωπικό, αλλά και οι ίδιοι, βαδίζουν πάνω στις διατάξεις που προβλέπονται από το αρμόδιο υπουργείο, στην περίπτωση µας το υπουργείο Εργασίας (ή όπως λέγεται, οι ονομασίες αλλάζουν, τα πρόστιμα μένουν).

Πολλοί από τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ κατανοούν το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούν να αποφύγουν τον καταλογισμό.

Έτσι φτάνουμε στην ουσία του προβληματισμού: τελικά δεν ενδιαφέρει κανέναν το θέμα των εργατών γης;

Πρόστιμο 350.000 ευρώ πέρυσι γιατί δεν υπήρχε χειρόγραφος πίνακας προσωπικού σε χωράφι, πρόστιμο 400.000 ευρώ φέτος για τον ίδιο λόγο και δεν ανοίγει μύτη; Τι γίνεται; Δεν ενδιαφέρει κανέναν; Δεν προβληματίζει κανέναν όλο αυτό; Λες και η διατήρηση μιας άχρηστης διάταξης, η οποία -είμαι σίγουρος- έχει ξεχαστεί να καταργηθεί, διατηρείται επίτηδες προκειμένου να επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν βλέπω κανέναν άλλο λόγο διατήρησής της.

Η διεπαγγελματική καπνού επισκέφθηκε τον υπουργό Μάκη Βορίδη και συζήτησε διάφορα θέματα που αφορούν τους καπνοπαραγωγούς. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σε ό,τι αφορά το καθεστώς που ισχύει για τους εργάτες γης ανέφερε ότι θα έχει σχετική συνεργασία µε το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης προς όφελος των καπνοπαραγωγών».

Τι σημαίνει αυτό; Καταλαβαίνει κανείς, γιατί εγώ δε σκαμπάζω. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει ούτε οι καπνοπαραγωγοί το πρόβλημα µε τα πρόστιμα, επειδή δεν έτυχε να τους χτυπήσει την πόρτα ο έλεγχος. Ο υπουργός θα συνεργαστεί λέει µε το Εργασίας, να βρουν εργατικό δυναμικό γιατί δεν φτάνουν τα εργατικά χέρια (κανείς κουβέντα για όσους δουλεύουν µαύρα). Και όταν βρεθεί το προσωπικό και µπει στο χωράφι, κατά τη διάρκεια της συλλογής θα σκάσουν μύτη οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας και θα πέφτουν τα 10χίλιαρα των προστίμων, γιατί δεν θα υπάρχει χειρόγραφος πίνακας προσωπικού.

Η διεπαγγελματική επιτραπέζιας ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) απέστειλε επιστολή στους κκ Βρούτση και Βορίδη επισημαίνοντας το πρόβλημα, µε αφορμή την έναρξη σε λίγο καιρό της της συλλογής της ελιάς. Και; Είδε κανείς κάποια διαφορά μέχρι στιγμής; Οι ελαιοπαραγωγοί ετοιμάζονται για τη νέα περίοδο και είναι εύλογες οι ανησυχίες τους. Θα αλλάξει κάτι; Να δούμε.

Δεν ξέρω τι στην ευχή συµβαίνει. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα ασχοληθώ ξανά µε το συγκεκριμένο θέµα, αλλά κάθε φορά εμφανίζεται η επιβολή ενός προστίμου και εξοργίζομαι. Μα δεν µμπορεί να καταλάβει κανείς πια; Τι διάολο, ληγμένα παντού;

Αγρότες: Πάρτε χαμπάρι ότι ο κίνδυνος παραμονεύει. Αν νομίζετε ότι θέλω να σας τρομοκρατήσω, καλά κάνετε και το πιστεύετε. Υπάρχει το ρητό που λέει «ο φόβος φυλάει τα έρημα». Μην περιμένετε να σας καταλογίσουν τα πρόστιμα γιατί μετά θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε. Μεμονωμένα δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα, άλλωστε τα έως τώρα αποτελέσματα το αποδεικνύουν.

ΚΚ. Υπουργοί αγροτικής ανάπτυξης και εργασίας: Δώστε λύση σε ένα θέμα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τον αγροτικό κόσμο. Δείξτε ότι ακούτε το σφυγμό της περιφέρειας και ότι δεν διατηρείτε κάκιστες διατάξεις µόνο για την επιβολή προστίμων. Διαφορετικά δεν θα μείνει ούτε ένας και τα χωράφια θα γεμίσουν χορτάρια.

*Ο Γιώργος Παπαδημητρίου είναι Φοροτεχνικός – Πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας

Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.
Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε
(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Ν. 4714/2020. Οι νέες ρυθμίσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ν. 4714/2020. Οι νέες ρυθμίσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Παρατάσεις και νέες προθεσμίες για αναστολές συμβάσεων και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Παρατάσεις και νέες προθεσμίες για αναστολές συμβάσεων και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οδηγίες υποβολής εντύπων Α’ και Β’ φάσης

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οδηγίες υποβολής εντύπων Α’ και Β’ φάσης