Καθαρά Δευτέρα. Για ποιους είναι αργία στον ιδιωτικό τομέα.

19/03/2019
Καθαρά Δευτέρα. Για ποιους είναι αργία στον ιδιωτικό τομέα.
Καθαρά Δευτέρα. Τι προβλέπεται. Πως αμείβονται οι εργαζόμενοι.

Εφόσον προβλέπεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) ή Διαιτητική Απόφαση (ΔΑ), ή ατομική σύμβαση, ή κανονισμό λειτουργίας επιχείρησης, ή υπουργική απόφαση, ή άλλες διατάξεις, τότε μόνο η Καθαρά Δευτέρα θεωρείται ως αργία για τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης σε πολλές επιχειρήσεις υπάρχει επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, να θεωρείται η ημέρα αυτή ως αργία. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η Καθαρά Δευτέρα δεν είναι αργία για τον ιδιωτικό τομέα, συνεπώς η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών δεν απαγορεύεται.
Οι εργαζόμενοι που θα απουσιάσουν αυθαίρετα την ημέρα αυτή ενώ η επιχείρηση λειτουργεί, δεν δικαιούνται αποδοχές.
Όσοι απασχοληθούν την Καθαρά Δευτέρα δεν δικαιούνται προσαύξηση στις αποδοχές τους.
Στις επιχειρήσεις που η ημέρα αυτή είναι κατ’ έθιμον αργία, οι μισθωτοί παρ’ όλο που δεν θα εργαστούν, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους, εκτός κι αν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για το αντίθετο. Συμφωνία εργοδότη και εργαζομένων, να παραμένει κλειστή η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται την ημέρα αυτή, δεν απαγορεύεται.
Στην περίπτωση κατά την οποία τα προηγούμενα χρόνια, η επιχείρηση συνήθιζε να λειτουργεί κατά την Καθαρά Δευτέρα και οι εργαζόμενοι απασχολούνταν κανονικά λαμβάνοντας τις συνήθεις αποδοχές τους, ενώ φέτος κατ’ εξαίρεση ο εργοδότης αποφασίσει να μη λειτουργήσει την επιχείρησή του, οφείλει τις αποδοχές στους εργαζόμενους παρόλο που αυτοί δεν θα απασχοληθούν.
Αντίθετα, αν η επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια αργούσε και οι εργαζόμενοι αμείβονταν κανονικά, ενώ φέτος η επιχείρηση λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση, τότε οφείλεται στους εργαζόμενους ένα ημερομίσθιο επιπλέον.

Παράδειγμα καθιέρωσης της Καθαράς Δευτέρας ως αργία, ήταν η ΣΣΕ των εμπορικών επιχειρήσεων, για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, η οποία έληξε το 2013 και μέχρι σήμερα δεν έχει συναφθεί νέα.
Υπάρχουν όμως ακόμη και σήμερα εργαζόμενοι, που υπάγονται (παραμένουν) για μισθολογικούς και θεσμικούς όρους, στη ΣΣΕ των εμπορικών επιχειρήσεων. Για όσους απ’ αυτούς εργάζονται σε Σούπερ Μάρκετ, η Καθαρά Δευτέρα θεωρείται υποχρεωτική αργία, με εξαίρεση αυτούς που βρίσκονται σε πόλεις με πληθυσμό κάτω των επτά χιλιάδων (7.000 κατοίκων), για τους οποίους η Καθαρά Δευτέρα θεωρείται προαιρετική αργία. Στην περίπτωση της προαιρετικής αργίας, εφόσον απασχοληθούν οι εργαζόμενοι, η παραπάνω ΣΣΕ προβλέπει πληρωμή με προσαύξηση 75%.

Μανώλης Αμαργιωτάκης
Σύμβουλος Εργασιακών Σχέσεων


Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.


Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε

(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Το ergasiaka-gr κοντά σας, με δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη

Το ergasiaka-gr κοντά σας, με δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη

Κορωνοϊός: Χρήσιμες ερωταπαντήσεις από το υπουργείο τουρισμού

Κορωνοϊός: Χρήσιμες ερωταπαντήσεις από το υπουργείο τουρισμού

Κορωνοϊός: Με υπεύθυνη δήλωση αύριο η μετάβαση των εργαζομένων στην εργασία τους.

Κορωνοϊός: Με υπεύθυνη δήλωση αύριο η μετάβαση των εργαζομένων στην εργασία τους.