Εργασία και αμοιβή την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων 2015. Τι ισχύει.

19/12/2015
chr-j.jpg?fit=510%2C320&ssl=1
Εργασία και αμοιβή την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων. Τι ισχύει.
Α. Ποιες είναι οι υποχρεωτικές αργίες μέσα στη περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων

Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, υποχρεωτική αργία για τον ιδιωτικό τομέα, είναι μόνο η 25η Δεκεμβρίου.
Την ημέρα των Χριστουγέννων, απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων, εκτός κι αν ανήκουν στην κατηγορία που επιτρέπεται νόμιμα η λειτουργία τους κατά τις Κυριακές και αργίες, όπως π.χ. τα ανθοπωλεία, τα ξενοδοχεία, οι μονάδες υγείας, οι ταβέρνες, γενικά τα επισιτιστικά καταστήματα κλπ.

Β. Τι ισχύει για την ημέρα των Χριστουγέννων

Αν η επιχείρηση, λειτουργεί νόμιμα την ημέρα αυτή και παραμείνει ανοικτή, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο που θα εργαστούν, θα πάρουν το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, επί του νόμιμου ημερομισθίου, ή για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό θα λάβουν μόνο την προσαύξηση του 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού τους ή ανάλογα για όσες ώρες απασχοληθούν.

Αν η επιχείρηση, μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα και παραμείνει ανοικτή, αλλά ο εργαζόμενος δεν προσήλθε αδικαιολόγητα, δεν δικαιούται αμοιβή για την ημέρα αυτή.

Αν η επιχείρηση, μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα αλλά παραμείνει κλειστή με εντολή του εργοδότη, οι εργαζόμενοι δικαιούνται την αμοιβή τους, σαν να εργαζόταν, χωρία καμιά προσαύξηση.

Αν η επιχείρηση ανήκει στη κατηγορία για τις οποίες απαγορεύεται να λειτουργούν ημέρες υποχρεωτικών αργιών, αλλά παραμείνει ανοικτή την ημέρα των Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν θα λάβουν ένα ημερομίσθιο για την ημέρα αυτή (ή αναλογικά αμοιβή για όσες ώρες απασχοληθούν) με προσαύξηση 75%. Υπενθυμίζεται ότι η αμοιβή των εργαζομένων, είναι ανεξάρτητη από τις τυχόν διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται για την παράβαση της εργασίας κατά ημέρες υποχρεωτικών αργιών και Κυριακών.

Γ. Κατ’ έθιμον αργίες

Τέτοιες αργίες είναι η επόμενη των Χριστουγέννων (26η Δεκ.) η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια (6 Ιαν).
Οι ημέρες αυτές δεν θεωρούνται εξαιρέσιμες αργίες (εκτός κι αν έχουν καθορισθεί με ειδικά διατάγματα, ΣΣΕ, κανονισμό εργασίας κλπ), συνεπώς δεν απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων.


Περιπτώσεις:
1. Αν η επιχείρηση δεν λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος ο εργοδότης αποφάσισε να λειτουργήσει, όσοι εργαστούν και αμείβονται με ημερομίσθιο θα λάβουν το κανονικό ημερομίσθιο τους
Όσοι αμείβονται με μισθό και εργαστούν, δικαιούνται κανονικά να λάβουν επί πλέον το 1/25 επί πλέον του μισθού τους, επειδή στο μισθό του μήνα συμπεριλαμβανόταν και η ημέρα αυτή, η οποία ήταν αργία για τον μισθωτό.

2. Αν η επιχείρηση λειτουργεί συνήθως κατά τις ημέρες αυτές αλλά φέτος ο εργοδότης αποφάσισε μονομερώς να μη λειτουργήσει, στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οφείλετε το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.
Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν κανονικά το μισθό τους χωρίς καμιά άλλη αμοιβή.

Οι εργοδότες πρέπει να έχουν κατά νου, ότι σε κάθε περίπτωση, για κάθε αλλαγή προγράμματος απασχόλησης των εργαζομένων, θα πρέπει να υποβάλλεται πίνακας στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ”

Δ. Πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν τις Κυριακές 13/12/2015 και 20/12/2015

Σύμφωνα με το Ν. 4177/2013 αρ. 16, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται προαιρετικά τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, οι οποίες για το 2015. είναι η 13/12/2015 και 20/12/2015.
Για τις Κυριακές αυτές διαβάστε τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες ΕΔΩ

Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.


Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε

(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Από το ΒΗΔΑΠ στο Ε12. Μια ταραχώδης διαδρομή.

Από το ΒΗΔΑΠ στο Ε12. Μια ταραχώδης διαδρομή.

Εγκύκλιος με διευκρινήσεις για την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού στα οικοδομοτεχνικά έργα

Εγκύκλιος με διευκρινήσεις για την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού στα οικοδομοτεχνικά έργα

Ε12 – e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ. Από πότε είναι υποχρεωτική η υποβολή του στο ΣΕΠΕ

Ε12 – e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ. Από πότε είναι υποχρεωτική η υποβολή του στο ΣΕΠΕ