Επιτρέπεται η μεταφορά της κανονικής άδειας σε επόμενο έτος;

28/11/2014
Επιτρέπεται η μεταφορά της κανονικής άδειας σε επόμενο έτος;
Η κανονική άδεια των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να εξαντληθεί από 1 Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου, κάθε έτους.
Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει μέχρι τέλος του έτους την άδεια, ακόμη κι αν ο εργαζόμενος δεν τη ζητήσει.
Μεταφορά της άδειας στο επόμενο ή σε άλλο  ημερολογιακό έτος, δεν επιτρέπεται ακόμη και αν υπάρχει συγκατάθεση του εργαζόμενου.
Επίσης είναι άκυρη οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου για εγκατάλειψη από τον εργαζόμενο του δικαιώματος του για λήψη της άδειας. (Α.Ν. 539/45 αρ. 5 παρ.1)Ο μισθωτός που δεν έλαβε την άδειά του από πταίσμα του εργοδότη δικαιούται, αμέσως μετά  τη λήξη του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου έπρεπε να την είχε πάρει, τις αποδοχές της άδειας του, στο διπλάσιο. (άρθρο 5 παρ. 1 Α.Ν. 539/45). Για να δικαιούται όμως τις διπλάσιες αποδοχές ο εργαζόμενος, δεν αρκεί μόνο η μη χορήγηση της άδειας, αλλά θα πρέπει να αποδειχτεί και το πταίσμα του εργοδότη. Ο διπλασιασμός αφορά μόνο τις αποδοχές άδειας και όχι το επίδομα άδειας.

Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», εντός του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους, στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια  και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής, επιβάλλεται στον εργοδότη, πρόστιμο, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3996/2011 όπως ισχύει.

Εκτύπωση

3 comments

 • Μαρινα

  17/12/2018 at 6:30 μμ

  δουλευω σε δημο και πηγα να κανω αιτηση για κανονικη αδεια και μου ειπαν οτι δεν μπορουν να την πρωτοκολλησουν γιατι πρωτα χρειαζεται εγκριση απο τον προισταμενο. ισχυει αυτο

  Reply

 • Ανώνυμος

  03/11/2016 at 10:01 πμ

  @Leonidas Dellas, αυτό απαγορεύεται. Πρέπει να τηρείται το πρόγραμμα εργασίας που έχουν υποβάλλει στην επιθεώρηση εργασίας (ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ)

  Reply

 • Leonidas Dellas

  31/10/2016 at 6:49 μμ

  εργαζομαι στον τομεα καθαριοτητας σε δημο με 8μηνη συμβαση που ανανεωθηκε ξια ενα ακομα χρονο.στο διαστημα των πρωτων 6 μηνων δουλευω ανελλιπως γιορτες αργιες και σαβατοκυριακα με την συμφωνια πως αυτα θα δοθουν σε ρεπο.αυτα τα ρεπο μπορω να τα παρω μεσα στην χρονια αυτη η μπορει αν θελει ο δημος να μου τα δωσει οποτε κρινει αυτος?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.
Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε
(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Παράταση για την υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών για το δώρο Πάσχα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Παράταση για την υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών για το δώρο Πάσχα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Νέα “διευκρινιστική” εγκύκλιος διορθώνει παραλήψεις της ΚΥΑ για τα μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Νέα “διευκρινιστική” εγκύκλιος διορθώνει παραλήψεις της ΚΥΑ για τα μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων. Ποιοι αδικούνται

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων. Ποιοι αδικούνται