Ξεκινά 3/11/2013 η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Τι ισχύει για τους εργαζόμενους.

23/10/2013

Στις 3 Νοεμβρίου ξεκινά η εφαρμογή του συστήματος για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων, ορισμένες  Κυριακές του έτους. Οι γνώμες για το σύστημα αυτό διχάζονται ενώ οι αντιδράσεις είναι διαφορετικές, ανάλογα απο ποιά σκοπιά το βλέπει ο καθένας. Οι εργαζόμενοι απο τη πλευρά τους ειναι προβληματισμένοι, τόσο για την πιθανή απώλεια της εβδομαδιαίας ανάπαυσής τους, όσο και για τον τρόπο πληρωμής τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ειδική διάταξη απο το Υπουργείο Εργασίας, συνεπώς θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ισχύουσες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Όσοι λοιπόν εργαστούν έκτακτα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και τις λοιπές προβλεπόμενες Κυριακές, θα πρέπει να λάβουν αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση (ρεπο) διάρκειας 24 συνεχών ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.

Προϋπόθεση για την χορήγηση ολόκληρης μέρας αναπληρωματικής ανάπαυσης στον εργαζόμενο, είναι να εργασθεί κατά την Κυριακή πάνω από 5 ώρες. Σε περίπτωση απασχόλησης λιγότερο των 5 ωρών, μπορεί να χορηγούνται αντίστοιχες ώρες ανάπαυσης.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν τις Κυριακές, κατά πλήρες ωράριο θα λάβουν προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη στο νόμιμο ημερομίσθιο ή επί των πραγματικών ωρών απασχόλησης.  Για λιγότερες δηλαδή ώρες απασχόλησης η προσαύξηση θα υπολογισθεί επί του ωρομισθιόυ. Αν υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις απο εφαρμοζόμενη ΣΣΕ θα τηρηθούν αυτές οι ρυθμίσεις.

Εφόσον δεν δοθεί αναπληρωματική ανάπαυση στους εργαζόμενους την επόμενη εβδομάδα, ο εργοδότης (πέραν των τυχόν κυρώσεων) θα πρέπει να τους καταβάλλει εκτός της προσάύξησης του 75%, ακόμη ένα ημερομίσθιο.

Τέλος, γνώμη μας είναι, ότι αφού τις 7 Κυριακές που θα ανοίξουν τα καταστήματα, η λειτουργία τους έχει επιτραπεί με νόμο, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι μέσα στα πλάισια της νομιμότητας και των όρων της ατομικής σύμβασης εργασίας, εξαντλήσουν εντος των ημερών που προηγούνται της Κυριακής που θα εργαστούν, την εβδομαδιαία ανάπαυσή τους (ρεπο), τότε δεν διακαιούνται αναπληρωματικό ρεπό την επόμενη εβδομάδα, θα λάβουν όμως κανονικά την προσαύξηση του 75%.

Οι εργοδότες που θα απασχολήσουν προσωπικό τις Κυριακές αυτές, θα πρέπει να υποβάλλουν εγκαίρως, ηλεκτρονικά το πρόγραμμα εργασίας.

Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.


Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε

(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Καθαρά Δευτέρα. Για ποιους είναι αργία στον ιδιωτικό τομέα.

Καθαρά Δευτέρα. Για ποιους είναι αργία στον ιδιωτικό τομέα.

Σεμινάριο: Ε12 – ΒΗΔΑΠ. Αναγγελία εργαζομένων στα οικοδομοτεχνικά έργα. Οι νέες διατάξεις

Σεμινάριο: Ε12 – ΒΗΔΑΠ. Αναγγελία εργαζομένων στα οικοδομοτεχνικά έργα. Οι νέες διατάξεις

Πρόστιμα ΣΕΠΕ. Υπολογισμός online

Πρόστιμα ΣΕΠΕ. Υπολογισμός online