Ανατροπή στο σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων

15/09/2013
akinita-etak.jpg?fit=320%2C213&ssl=1

Ανατροπές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό για τον φόρο ακινήτων του 2014 φέρνει η διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών με τα εθνικά κλιμάκια της τρόικα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν το εισπρακτικό αποτέλεσμα του αρχικού σχεδίου για το φόρο ακινήτων και έχουν ζητήσει αλλαγές οι οποίες ουσιαστικά επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με μεσαίας αξίας κτίσματα.

Σύμφωνα με το νεότερο σχεδιασμό που εχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:

– Όσον αφορά στα κτίσματα ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση 20 αντί για 33 κλιμάκια που είχε προταθεί αρχικά. το σε ποιά κλίμακα θα εμπίπτει κάθε ακίνητο θα καθορίζεται με βάση την τιμή ζώνης στην οποια βρίσκεται. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 23 ευρώ ανά τετραγωνικό παραμένειτο υψηλότερο κλιμάκιο.

– Επιβάλλεται φόρος ανά στρέμμα και στα αγροτεμάχια με βάση δέκα κλιμάκια. Ο φόρος ανά στρέμμα θα κλιμακώνεται αππό 1 έως και 40 ευρώ ανά στρέμμα ενώ θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη- έκπτωση για τους κατ επάγγελμα αγρότες.

– Αλλάζει επί το επαχθέστερον η φορολόγηση των οικοπέδων.

Αποτέλεσμα των παραπάνω αλλαγών θα είναι να υπάρξει ελάφρυνση μόνο σε όσους έχουν κτίσματα έως και μεσαίας αντικειμενικής αξίας ( σε περιοχές με τιμή ζώνης 1500-2000 ευρώ) και επιβάρυνση για τις περιοχές με υψηλότερη τιμή ζώνης.

– Η παραπάνω ελάφρυνση ακυρώνεται μερικά ή συνολικά για όσους φορολογούμενους έχουν οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Το τελικό σχέδιο νόμου μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του ΥΠΟΙΚ, της τρόικα και στελεχων του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση αύριο ή την Τρίτη.

Νωρίτερα το capital μετέδιδε:  Φόρο ανα τετραγωνικό από 2 έως και 23,1 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2014.

Αυτό προβλέπει το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων του 2014 το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου θα έχει 33 κλιμάκια και το κλιμάκιο στο οποίο θα εμπίπτει κάθε ακίνητο θα καθορίζεται με βάση την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται.

Για παράδειγμα με 23,1 ευρώ ανά τετραγωνικό θα φορολογούνται τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού του τρόπου φορολόγησης θα είναι να αυξηγθεί σε σχέση με το υφιστάμενο χαράτσι ο φόρος ακινήτων για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.200 ευρώ και να επέλθει μικρή ελάφρυνση για τα κτίσματα σε φτηνότερες περιοχές.

Οι δύο παγίδες του νέου φόρου που φέρνουν επιβαρύνσεις είναι ότι θα φορολογούνται πλέον και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ενώ θα επιβάλλεται φόρος και στα αγροτεμάχια ( εκτός σχεδίου εκτάσεις).

Το υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα αναζητά το 2014 από τον ενιαίο φόρο ακινήτων συνολικά έσοδα τουλάχισυον 2,9 δις ευρώ.

Περίπου τα 950 θα προέλθουν από τα αγροτεμάχια. Ο φόρος στα αγροτεμάχια θα υπολογίζεται κατά μέσο όρο με 10 ερώ ανα στρέμμα ενώ:

 -Για τους κατα κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι 1-3 ευρώ ανα στρέμμα.

– Για τους μη αγρότες 3-6 ευρώ ανα στρέμμα όσον αφορά τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και για εκτός σχεδίου οικόπεδα αξίας πχ παραθαλάσσια θα φτάνει έως και τα 40 ευρώ ανα στρέμμα.

Το σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων πρόκειται να επεξεργαστεί εντός του σαββατούριακου και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου τη Δεευτέρα ή την Τρίτη να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο σαββατοκύριακο θα τεθεί υπόψη και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα το οποίο βρίσκεται ήδη στην Αθηνα

Πηγή:www.capital.gr

Εκτύπωση
Ετικέτες
Κοινοποίηση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.


Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε

(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Μεταφορά άδειας στο επόμενο έτος. Επιτρέπεται;

Μεταφορά άδειας στο επόμενο έτος. Επιτρέπεται;

Από το ΒΗΔΑΠ στο Ε12. Μια ταραχώδης διαδρομή.

Από το ΒΗΔΑΠ στο Ε12. Μια ταραχώδης διαδρομή.

Εγκύκλιος με διευκρινήσεις για την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού στα οικοδομοτεχνικά έργα

Εγκύκλιος με διευκρινήσεις για την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού στα οικοδομοτεχνικά έργα