ΑΔΕΙΑ ΜΕΤ’ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΟΥ

15/10/2011
Άδεια μετ’ αποδοχών για την ανατροφή του παιδιού του δικαιούται και ο άνδρας εργαζόμενος και σε περίπτωση που δεν του δοθεί, μπορεί να αξιώσει αποζημίωση για την παράνομη αυτή παράλειψη, που το προκάλεσε ζημιά.
Δικαστική απόφαση ακολουθώντας ως γνώμονα τη συνταγματική κατοχυρωμένη ισότητα των φύλων και κοινοτικές οδηγίες, αναγνώρισε το δικαίωμα άνδρα δημοσίου υπαλλήλου να εισπράξει ως αποζημίωση ποσό 10.332 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους μίας 5ετίας επειδή η υπηρεσία του αρνήθηκε να του χορηγήσει την άδεια ανατροφής 9 μηνών που ζητούσε.Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η κοινοτική οδηγία κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανδρών (εργαζομένων στο Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής υπό διάφορες προϋποθέσεις που προσδιορίζονται νομοθετικά. Δεν μπορεί, όμως, η άδεια αυτή να χορηγείται άνευ αποδοχών, γιατί στην περίπτωση αυτή θεμελιώνονται παράνομη παράλειψη και δικαίωμα αποζημίωσης.

Ακόμα, ο άνδρας μπορεί να διεκδικήσει επιπλέον αποζημίωση εφόσον αποδείξει ότι με την άρνηση χορήγησης άδειας ανατροφής υπέστη και άλλου είδους ζημία, όπως π.χ. πρόσθετες δαπάνες για τη φροντίδα του παιδιού του.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εργαζόμενος σε νοσοκομείο (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), με την ιδιότητα του τεχνικού, ζήτησε προ 5ετίας να πάρει γονική άδεια μετ’ αποδοχών για ανατροφή του παιδιού του. Το νοσοκομείο απέφυγε να απαντήσει και μετά την εκ νέου υποβολή αιτήματος του χορήγησε άδεια, αλλά άνευ αποδοχών.
Λίγο αργότερα με τη γέννηση και του δεύτερου παιδιού του επαναλήφθηκε ανάλογο σκηνικό και η υπηρεσία αρνήθηκε τελικά την άδεια.
Εκείνος υπέβαλε αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση για παράνομη παράλειψη οργάνων του Δημοσίου αλλά και για ηθική βλάβη που του προκάλεσαν.
Την αγωγή έκανε δεκτή ως προς ένα σκέλος το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, επιδικάζοντας (4768/10) ως αποζημίωση το ποσό που θα εισέπραττε κανονικά επί 9 μήνες (σαν να είχε πάρει άδεια μετ’ αποδοχών), προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους.
Ωστόσο απέρριψε το αίτημα αποζημίωσης για το αίτημα άδειας για το δεύτερο παιδί, καθώς συνέχισε να εργάζεται και να εισπράττει τον μισθό του, ενώ δεν απέδειξε ότι υπέστη ζημία επειδή αναγκάστηκε να προσλάβει άλλον για να προσέχει το παιδί του.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Κατοχυρωμένη η ισότητα των φύλων
Σύμφωνα με το δικαστήριο, με βάση την ισότητα των φύλων και τις αρχές του κοινοτικού δικαίου για ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών πρέπει να γίνει δεκτό ότι ο πατέρας δημόσιος υπάλληλος δικαιούται άδεια μετ’ αποδοχών για 9 μήνες, εφόσον η μητέρα δεν κάνει χρήση αυτής για να ασχοληθεί με την ανατροφή του παιδιού του. Αλλωστε κοινοτικές οδηγίες υποδεικνύουν τη χορήγηση γονικής άδειας στον πατέρα ώστε να είναι εφικτός και γι’ αυτόν (όπως και για τη γυναίκα) ο συνδυασμός των επαγγελματικών ευθυνών με τις οικογενειακές του υποχρεώσεις με την ενθάρρυνσή του να αναλάβει ίσο μέρος οικογενειακών ευθυνών.
Oμως απορρίφθηκε αίτημα για επιπλέον αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης γιατί δεν προσβλήθηκε η υγεία ή η τιμή του, ούτε στερήθηκε την ελευθερία του, ενώ κρίθηκαν αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του ότι του γεννήθηκαν αισθήματα ενοχής και θλίψης για πατρική ανεπάρκεια και αδυναμία προσφοράς των κατάλληλων αγαθών για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και ότι υπήρξε άδικη διάκριση σε σχέση με τις μητέρες υπαλλήλους.http://www.ethnos.gr

 

Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.
Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε
(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Αλλαγές σε “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” και αναστολή συμβάσεων εργασίας Αυγούστου και Σεπτεμβρίου με τη νέα ΠΝΠ 10/8/20

Αλλαγές σε “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” και αναστολή συμβάσεων εργασίας Αυγούστου και Σεπτεμβρίου με τη νέα ΠΝΠ 10/8/20

Ν. 4714/2020. Οι νέες ρυθμίσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ν. 4714/2020. Οι νέες ρυθμίσεις για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Παρατάσεις και νέες προθεσμίες για αναστολές συμβάσεων και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Παρατάσεις και νέες προθεσμίες για αναστολές συμβάσεων και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ