ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

06/08/2011
Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για την ανάσχεση της ανεργίας. Προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, ενίσχυσης της απασχόλησης και κατάρτισης.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, καθορίστηκαν οι βασικές προτεραιότητες με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας.
Οι πόροι που μπορούν να διατεθούν για την ανεργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 και μέχρι 31/8/2012, ανέρχονται σε πρώτη φάση σε 2,7 δις ευρώ και μπορούν να διευρυνθούν στα 3,9 δις ευρώ μέσα από την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων.
Οι ωφελούμενοι για το σύνολο των

προγραμμάτων ξεκινούν από τα 600.000 άτομα στην πρώτη φάση και με τον επανασχεδιασμό θα φθάσουν τα 900.000 άτομα.

Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων.
Οι πόροι προέρχονται κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα από σήμερα και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου:
– Συστήνεται κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για συντονισμό, διαχείριση και έλεγχο όλων των προγραμμάτων.
– Καταγράφονται όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και όσα ακόμα σχεδιαστούν και αναρτώνται σε κοινή ιστοσελίδα, για όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.
– Αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους, με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής.
– Τίθεται σε λειτουργία συμβουλευτικό κέντρο (call center) με 30 γραμμές, προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να αντλήσει πληροφόρηση έγκυρη και να βοηθηθεί στις επιλογές του.
Από 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους με το σύστημα voucher. Ο κάθε άνεργος αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το αντικείμενο και τον Φορέα κατάρτισης. Οι Φορείς κατάρτισης μπορεί να είναι πιστοποιημένα ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κλπ.
Επιπλέον σύμφωνα με τον προγραμματισμό:
– Αρχές Σεπτεμβρίου ψηφίζεται από την Βουλή το νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα και ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του, με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκ. ευρώ στη συνέχεια.
– Στον ίδιο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, ψηφίζεται η ρύθμιση για τις αναπτυξιακές συμπράξεις που αποτελούν τη βάση για την έναρξη των Τοπικών Προγραμμάτων στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με προϋπολογισμό 190 εκ. ευρώ. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων προσδιορίζεται για το τέλος του 2011, αρχές του 2012.
– Τέλος, επιταχύνονται όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (30) και εμπλουτίζονται από αρχές Σεπτεμβρίου με οκτώ (8) νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων είναι, το πρόγραμμα «Επιταγή επανένταξης» απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, κατάρτιση εργαζομένων για την διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, κλπ.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα υπάρξουν αναλυτικά στοιχεία για κάθε πρόγραμμα νέο ή παλαιό που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον ακριβή προϋπολογισμό και τον αριθμό ωφελουμένων από την υλοποίηση κάθε προγράμματος.

Εκτύπωση
Ετικέτες
Κοινοποίηση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.
Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε
(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Πίνακας με τις προθεσμίες – ημερομηνίες δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας, δηλώσεων μηχανισμού “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” & πληρωμών Ιουνίου 2020

Πίνακας με τις προθεσμίες – ημερομηνίες δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας, δηλώσεων μηχανισμού “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” & πληρωμών Ιουνίου 2020

Άδεια ειδικού σκοπού. Για ποιους ισχύει μέχρι 31 Ιουλίου

Άδεια ειδικού σκοπού. Για ποιους ισχύει μέχρι 31 Ιουλίου

Διευκρινήσεις και παραδείγματα για το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκύκλιος

Διευκρινήσεις και παραδείγματα για το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκύκλιος