Η ημέρα της Πρωτομαγιάς. Τι ισχύει. Πως αμείβεται

13/04/2011
gp-may-68.gif?fit=150%2C111&ssl=1
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΡΓΙΑ – Πως αμείβεται – Σύμπτωση με ημέρα Κυριακής
Η 1η Μαΐου (Πρωτομαγιά) είναι εξαιρέσιμη εορτή.  Ανήκει στις προαιρετικές αργίες μαζί με την 28η Οκτωβρίου (ΒΔ 748/66).  Σύμφωνα με τον ΑΝ 380/68, ο Υπουργός Εργασίας έχει τη δυνατότητα, με απόφασή του κάθε χρόνο, να καθορίζει την Πρωτομαγιά ως μέρα υποχρεωτικής αργίας. Βάσει του νόμου αυτού η 1η Μαΐου, καθορίζεται κάθε χρόνο ως υποχρεωτική αργία.
Συνεπώς κατά την ημέρα αυτή απαγορεύεται γενικά η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός αυτών που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες  (επιχειρήσεις τομέα υγείας, συγκοινωνίες, επισιτιστικά, ξενοδοχεία κλπ).
Όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:
1.     Σε περίπτωση απασχόλησης κατά την Πρωτομαγιά
–      Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%
–     Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό:   
·  Εάν πρόκειται για επιχείρηση που δεν λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες, οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν έκτακτα κατά την ημέρα αυτή θα λάβουν, εκτός της προσαύξησης του 75%, επί πλέον ένα ημερομίσθιο (ή τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχοληθούν).
·  Εάν πρόκειται για επιχείρηση που για τους μισθωτούς της δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί υποχρεωτικής αργίας κατά τις Κυριακές και αργίες, συνεπώς νόμιμα λειτουργεί κατά τις ημέρες αυτές, θα λάβουν μόνο το 75% προσαύξηση στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

2.      Σε περίπτωση μη απασχόλησης κατά την Πρωτομαγιά
– Μόνο οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, εφόσον δεν θα εργασθούν για λόγους μη οφειλόμενους σε αυτούς, θα λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά προσαύξηση.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗΣ ΜΕ ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Οταν  η Πρωτομαγιά συμπίπτει με ημέρα Κυριακής,  δεν μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη μέρα δεν αφού από το 1983 (Ν.1400/83) καταργήθηκαν οι διατάξεις για μετάθεση αργιών σε άλλη μέρα όταν συμπίπτουν με Κυριακές.
(Δυνατότητα μεταφοράς υπάρχει, μόνο  σε περίπτωση σύμπτωσης της  Πρωτομαγιάς με ημέρα  Μεγάλης Εβδομάδας ή την Κυριακή του Πάσχα, οπότε ο Υπουργός Εργασίας έχει δικαίωμα με απόφασή του να μεταφέρει την αργία σε άλλη εργάσιμη ημέρα (άρθρο 7 του Ν. 74/1975))

  Για τους εργαζόμενους στη περίπτωση αυτή (Κυριακή Πρωτομαγιάς) ισχύουν τα εξής:

1. Σε περίπτωση μη λειτουργίας της επιχείρησης.
– Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή, 1 Μαϊου, πρέπει να καταβάλλουν μόνο στους ημερομίσθιους, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους. (σχετ. αποφάσεις του Αρείου Πάγου  (ΑΠ 303/61, 323/62) αλλά και άποψη του Υπουργείου Εργασίας (έγγρ. α.π. 2797/99, 3019/2001) περί αμοιβής των αργιών σε σύμπτωση με Κυριακές)
2. Σε περίπτωση λειτουργίας της επιχείρησης.
– Όσοι ημερομίσθιοι απασχοληθούν κατά την Κυριακή 1 Μαϊου, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%. Ακόμη πρέπει να τους χορηγηθεί αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης (REPO), την αμέσως επόμενη εβδομάδα.
– Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και απασχοληθούν  κατά την Κυριακή 1 Μαϊου, θα λάβουν προσαύξηση 75%, υπολογιζόμενη στο 1/25 του μισθού τους. Επί πλέον θα πάρουν και αναπληρωματική ανάπαυση (REPO) την ερχόμενη εβδομάδα.
 Σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί αναπληρωματική ανάπαυση οφείλεται ένα επί πλέον ημερομίσθιο (1/25 του μισθού)
Εκτύπωση


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.


Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε

(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Τα νέα πρόστιμα του ΣΕΠΕ. Κριτήρια επιβολής

Τα νέα πρόστιμα του ΣΕΠΕ. Κριτήρια επιβολής

Σεμινάριο: Πρακτική εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα εποχικά ξενοδοχεία

Σεμινάριο: Πρακτική εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα εποχικά ξενοδοχεία

ΕΓΣΣΕ 2020

ΕΓΣΣΕ 2020

09/01/2020