Μονομερής επιβολή εκ περιτροπής εργασίας

17/03/2011

 

To άρθρο 2 παρ. 3 του Ν.3846/2010 (Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις) το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 38 του Ν.1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν.2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α΄), προβλέπει:Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής. 

Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.
Αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του, ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.240/2006 (ΦΕΚ 252
Α΄) και του ν.1767/1988 (ΦΕΚ 63 Α΄). Με το άρθρο 17 του Ν.3899/2010 το παραπάνω διάστημα του 6/μήνου έγινε 9/μηνο.
Οι συμφωνίες ή οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής γνωστοποιούνται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κατάρτιση ή τη λήψη τους στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.
Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου ορίζονται κατά την εξής σειρά προτεραιότητας:
α) οι εκπρόσωποι από την πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης, η οποία καλύπτει κατά το καταστατικό της εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή
την ειδικότητά τους,
β) οι εκπρόσωποι των υφιστάμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης,
γ) το συμβούλιο εργαζομένων,
δ) εάν ελλείπουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και συμβούλιο εργαζομένων, η ενημέρωση και διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης. Η διαβούλευση πραγματοποιείται σε τόπο και χρόνο που ορίζει ο εργοδότης.
Οι έγγραφες ατομικές συμβάσεις των προηγούμενων παραγράφων πρέπει να περιλαμβάνουν:
α) τα στοιχεία ταυτότητας των συμβαλλομένων,
β) τον τόπο παροχής της εργασίας, την έδρα της επιχείρησης ή τη διεύθυνση του εργοδότη,
γ) το χρόνο της απασχόλησης, τον τρόπο κατανομής και τις περιόδους εργασίας,
δ) τον τρόπο αμοιβής και ε) τους τυχόν όρους τροποποίησης της σύμβασης.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω και σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, η επιβολή της εκ περιτροπής απασχόλησης λόγω πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης, αποτελεί υποκατάστατο μέτρο της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και  μπορεί να αφορά όλο το προσωπικό της επιχείρησης είτε μέρος αυτού. Ο τρόπος άσκησης του δικαιώματος και η επιλογή των προσώπων υπόκειται σε έλεγχο, όπως συμβαίνει και στη καταγγελία της σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 281 Α.Κ., δηλαδή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που
επιβάλλονται από την καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή από το κοινωνικό ή οικονομικό σκοπό του δικαιώματος.
Πάντως η κρίση του κατά πόσο το σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης που επιλέγει να επιβάλλει ένας εργοδότης στην επιχείρησή του, ασκείται κατά κατάχρηση δικαιώματος ή όχι ανήκει στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων.

 

Εκτύπωση
Ετικέτες
Κοινοποίηση

65 comments

 • Ανώνυμος

  07/11/2012 at 3:01 μμ

  Ο ίδιος υπολογισμός θα γίνει για όλο το χρονικό διαστημα απο 1/5

  Reply

 • Ανώνυμος

  07/11/2012 at 8:06 πμ

  Δηλαδή στην δική μου περίπτωση ισχύει ο υπολογισμός με 2συμβασεις, θα υπολογιστεί το δώρο με την παλιά σύμβαση απο 1/5-30/9 και απο 1/10-31-12 που εφαρμόστηκε η εκ περιτροπής εργασία αναλογία 8 ημερών η η 8 ημέρες ισχύουν και για το διάστημα που ήμουν με πλήρη απασχόληση; Ευχαριστώ

  Reply

 • Μαρία Νικολάκη

  06/11/2012 at 6:31 μμ

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω πως γίνεται ο υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους με εκ περιτροπής εργασία, ποιο συγκεκριμένα απο 1/5-30/9 εργαζόμουνα με πλήρες ωράριο από 1/10 έγινε η αλλαγή σε εκ περιτροπής εργασία, χάνω το δώρο; Ευχαριστώ.

  Reply

 • Ανώνυμος

  26/10/2012 at 4:47 μμ

  Γνώμη μου ειναι να κινηθείς κατά της απόφασης του εργοδότη, μετά και από συμβουλη δικηγόρου, αφού η απόφαση αυτή κρίνεται και για τη μη εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης αλλα και πιθανά για την τήρηση των προϋποθέσεων όπως πχ της σοβαρής μείωσης της οικονομικής δραστηριότηατς της επιχείρησης αφου απ'οτι λες κατι τετοιο δεν ισχυει. Τωρα για το περιεχόμενο της αποφασης κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Ισως ο δικηγόρος μπορεί να το εκτιμήσει.

  Reply

 • Ανώνυμος

  26/10/2012 at 10:58 πμ

  Καλησπέρα,

  εφαρμογή εκ περιτροπης σε 1 μόνο άτομο (λόγω αντιδικείας) .Η εταιρεία προσλαμβάνει άτομα (σε άλλη ειδικότητα) ενώ τα άτομα της ίδιας ειδικότητας κάνουν υπερωρίες για να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας. Κατα την άποψη σας έχει πιθανότητες μια αγωγή για ακύρωση της εκ περιτροπής ως βλαπτικης; Αν ναι, μετά απο 6-8 μηνες που θα γίνει το δικαστήριο διεκδικώ μισθούς (χωρίς να τους έχω δουλέψει) λόγω ακυρότητας η απλά με την αποφαση του δικαστηρίου γυρνάω σε πλήρη (που έτσι κι αλλιώς θα έχουμε πιάσει το 9μηνο μέχρι τότε);

  ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  Reply

 • Ανώνυμος

  25/10/2012 at 5:59 μμ

  Αν έχει επιβάλλει μονομερώς σύστημα εκ περιτροπήε εργασία, ενώ προσλαμβανει νεα άτομα αυτό δεν ειναι νόμιμο. Αν και τα θέματα της εκ περιτροπής λύνονται δικαστικά, πιστεύω ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να βοηθήσει και να πάρει θέση η επιθ. εργασίας. Απευθυνθειτε λοιπόν εκει.

  Reply

 • Ανώνυμος

  25/10/2012 at 8:28 πμ

  Γεια σας και συγχαρητηρια…Θελω να ρωτησω και εγω κατι..Δουλευω σε μια εμπορικη εταιρια 5 χρονια τωρα..τον Σεπτεμβρη γυρισα απο αδεια τοκετου (και 6μηνου)..Μας εδωσαν λοιπον καποιες καινουριες συμβασεις…Απο τους 20 υπαλληλους την υπεγραψαν 5…Αυτους που δεν υπογραψαν τους εκανε προοιδοποιητικη απολυση.Εμενα αλλη μια κοπελα (προστατευομενη μητερα)και ενα κυριο που σε δυο μηνες βγαινει στην συνταξη μας εκανε εκ περιτροπης(2 μερες την βδομαδα)..τωρα μαθαινουμε οτι θα προσλαβη καινουριο προσωπικο ..τι μπορουμε να κανουμε??

  Reply

 • Ανώνυμος

  06/10/2012 at 9:00 μμ

  Κανονικά, θα πρέπει να ειναι λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, ή λιγότερες εβδομάδες το μήνα, ή λιγότερους μήνες το χρόνο.

  Reply

 • Άρης

  06/10/2012 at 9:21 πμ

  Καλημέρα , η ερώτησή μου είναι εαν μπορεί να επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία μερικές ημέρες μόνο το μήνα , πχ να μην εργάζονται 1 μέρα για κάθε 2 εβδομάδες ή συγκεκριμένες ημέρες μέσα στο μήνα .
  Ευχαριστώ !

  Reply

 • Ανώνυμος

  02/10/2012 at 6:59 μμ

  Ste..αν η διαδικασία γίνει με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, δεν τίθεται θέμα βλαπτικής μεταβολής, αφού καλύπτεται απ' αυτον.

  Reply

 • Ste

  02/10/2012 at 11:08 πμ

  Η επιβολή μονομερώς εκ περιτροπής εργασία δεν αποτελεί βλαπτική μεταβολή του εργαζομένου?

  Reply

 • Ανώνυμος

  20/09/2012 at 5:56 μμ

  Δεν μπορεί ετσι απλά να σου "ανακοινωθεί" Για να επιβληθεί σύστημα εκ περιτροπής πρέπει να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και κυρίως η διαβούλευση με τους εργαζόμενους (πρόσκληση, συζήτηση, τηρηση πρακτικών κλπ) και να επιβληθεί με βάση την αρχη της ίσης μεταχείρισης. Αν δεν εχουν γίνει ετσι τα πράγματα να απευθυνθείς αμεσα στην επιθ. εργασίας.

  Reply

 • Ανώνυμος

  20/09/2012 at 5:06 μμ

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, βρίσκομαι σε καθεστώς προστασίας μητρότητας, γέννησα πριν από ένα χρόνο, η επιχείρηση στην οποία εργάζομαι απασχολεί 5 υπαλλήλους εκ των οποίων η μόνη γυναίκα είμαι εγώ, μου ανακοινώθηκε (τονίζω μόνο σε μένα) η εκ περιτροπής εργασίας, αν εγώ αρνηθώ, τι μπορεί να γίνει; Ευχαριστώ πολύ.

  Reply

 • δημητρα

  19/09/2012 at 5:56 μμ

  το εκ περιτροπης ληγει τον νοεμβριο &εχει γινει μονο στο καταστημα που ειμαι.στο αλλο που με στελνουν δεν ισχυει & κανουν το κανονικο ωραριο(8ωρο)(40ωρες την εβδομαδα).εχουν το δικαιωμα να με στελνουν εκει με το εκ περιτροπης????

  Reply

 • Ανώνυμος

  19/09/2012 at 4:02 μμ

  Ειναι δυο διαφορετικά πράγματα, ο τοπος παροχής εργασίας και το ωράριο εργασίας. Αν το εκ περιτροπής εχει επιβληθεί μονομερώς απο τον εργοδότη μπορεί να ισχυσει μεχρι 9 μηνες το χρόνο. Αν στο νεο κατάστημα υπάρχουν κι αλλοι εργαζόμενοι ίδιας ειδικότητας, θέσης κλπ, το σύστημα αυτό κρίνεται πλέον για τη εφαρμογη του με βαση τις αρχες της ισης μεταχείρισης, οποτε συζητησε το με τον εργοδοτη σου

  Reply

 • δημητρα

  19/09/2012 at 10:19 πμ

  καλησπερα.ειμαι σε ενα καταστημα αρκετα χρονια & τον μαρτιο μπηκαμε στο εκ περιτροπης(3 φορες την εβδομαδα)δεν εχω υπογραψει την τροποοιημενη συμβαση & τωρα με στελνουνε σε αλλο τους καταστημα το οποιο ομως δοθλεωοθνε κανονικα 8ωρο.εγω τωρα πως θα συνεχισω να δουλευω???θα συνεχισω το εκ περιτροπης η θα κανω το κανονικο ωραριο που ειχα πριν???

  Reply

 • Ανώνυμος

  06/09/2012 at 3:23 μμ

  Αυτά ειναι τα κατορθώματα της τροϊκας και των σωτήρων μας ντόπιων και ξένων. Με την στενή έννοια, ναι έτσι νομίζω ειναι τα πράγματα. Μεσα στο 9μηνο να σου επιβάλλει εργασία λιγότερων μηνών. Αντε να τρέχεις δικαστικά μήπως αυτό κριθεί καταχρηστικο….

  Reply

 • Ανώνυμος

  05/09/2012 at 1:50 μμ

  καλησπέρα,

  Ο νόμος για την εκ περιτροπής εργασίας μιλάει για εργασία λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή λιγότερους μήνες το χρόνο. Πως θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τη τρίτη περίπτωση(λιγότερους μήνες το χρόνο;
  Πως θα μπορούσε, πρακτικά, μια εταιρία να εφαρμόσει εκ περιτροπής αυτής της μορφής στο προσωπικό της; Μπορεί π.χ. να στείλει στο σπίτι τους κάποιους υπαλλήλους για 2-3 μήνες χωρίς μισθό; Από την άλλη το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για 9 μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Τα φώτα σας παρακαλώ…

  Ευχαριστώ

  Reply

 • Ανώνυμος

  19/07/2012 at 2:44 μμ

  Αν υπάρχουν στην επιχείρηση και άλλοι εργαζόμενο με τα ίδια προσόντα, ειδικότητα, θέση κλπ. γνώμη μου ειναι οτι αποτελέι βλαπτική μεταβολή, επειδή όμως αυτά τα θέματα ειναι αρμοδιότητα μονο των δικαστηρίων, συμβουλέψου κάποιο δικηγόρο

  Reply

 • Ανώνυμος

  18/07/2012 at 10:12 μμ

  ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ,ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΣΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΟΓΩ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑΣ( Π.Χ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ Κ.Λ.Π)

  Reply

 • steve

  04/07/2012 at 12:01 μμ

  καλησπέρα σας,
  μια ερώτηση αν ξέρει κανείς να μου απαντήσε. Ο εργοδοτης μου χωρίς να με ρωτήση και μονομερής μου έκανε εκ΄παρετροπή εργασίας..εφοσόν δεν δεκτώ πρεπει να παρετηθώ? η πρέπει να με απολύσει?
  ''ο επόπτης μου είπε ότι πρέπει να παρετηθώ''

  Reply

  • Ανώνυμος

   10/07/2012 at 7:57 πμ

   Αν έχει τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες, οπως διαβασες στην αναρτηση αυτή, δεν μπορείς να αρνηθείς, οποτε αν δεν συμφωνεις σημαίνει οτι παραιτείσαι.

   Reply

 • Ανώνυμος

  22/06/2012 at 8:16 πμ

  αν εχεις την καλοσυνη εξηγησε το μου

  Reply

  • steve

   04/07/2012 at 12:05 μμ

   θέλει να πεί ότι σε κάνει πλήρης απασχόληση και αμέσως εκ περιτροπής. ναι μεν σου δίνει όλο το ένσυμο και πλήρη ημερομήσθιο αλλα σε έχει όποια μέρα θέλει.

   Reply

 • Ανώνυμος

  21/06/2012 at 11:19 πμ

  καλησπερα ειναι εφικτη η επιβολη εκ περιτροπης απασχοληση σε εργαζομενο ο οποιος εργαζεται με καθεστως μερικους απασχολησης(4ωρες επι 5 ημερες)?

  Reply

  • Ανώνυμος

   21/06/2012 at 1:18 μμ

   Αν επιβληθεί το σύστημα αυτό, θα πρέπει το ημερήσιο ωράριο να ειναι πλήρες.

   Reply

  • Ανώνυμος

   21/06/2012 at 3:04 μμ

   αρα αν καταλαβαινω σωστα πρεπει πρωτα να γινει νεα συμβαση πληρους ωραριου και μετα η επιβολη της εκ περιτροπης απασχολησης?

   Reply

 • Ανώνυμος

  19/06/2012 at 1:15 μμ

  καλησπερα.δουλευω πολλα χρονια σε καταστημα καλ/κων με αλλα 6 υποκαταστηματα & απο μαρτιο ειμαστε στο εκ περιτροπης δηλ.3 φορες την εβδομαδα.καποια ατομα δεν υπογραψαμε τις καινουργιες ατομικες συμβασεις για να μην χασουμε καποια δικαιωματα σε περιπτωση απολυσης.ηθελα να ρωτησω εαν κινδυνεουμε απο κατι εμεις που δεν υπογραψαμε & συνεχιζουμε να δουλευουμε με το καινουργιο πια καθεστως!εφχαριστω & συγχαρητηρια για το site σας!

  Reply

  • Ανώνυμος

   19/06/2012 at 4:00 μμ

   Για όσους δεν υπέγραψαν σημαινει ότι το σύστημα επιβλήθηκε μονομερώς απο τον εργοδότη. Στη περίπτωση η εκ περιτροπής εργασία δεν μπορεί να ειναι πάνω απο 9 μηνες το χρόνο και σε περίπτωση απολυσης η αποζημίωση θα υπολογισθεί με τις πληρεις αποδοχές. Τωρα για τον κίνδυνο που ρωτάς, νομίζω ότι περα απο την πιθανη εμπάθεια ή εκδικητικότητα του εργοδότη για την αρνηση υπογραφής σας, η επικινδυνότητα γενικά σήμερα όπως εχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη χώρα ειναι η ιδια για την πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα.

   Reply

 • Ανώνυμος

  18/06/2012 at 12:01 μμ

  Η μετατροπή απο πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία μπορεί να ισχύει για μερα εργασίας την εβδομάδα ή θα πρέπει οι ελάχιστες μέρες εβδομαδιαίως να μην είναι λιγότερες απο τις μισές. δηλαδή αν δουλευω 5 μερες και 40ώρες εβομαδιαίως γίνετε να μου επιβληθεί από τον εργοδότη 1 μερα την εβδομάδα ή θα πρεπει να είναι τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομαδα η εκ περιτροπής απασχόληση?

  Reply

  • Ανώνυμος

   18/06/2012 at 1:14 μμ

   Οχι, δεν υπάρχει περιορισμός στις ημέρες.

   Reply

 • Ανώνυμος

  14/06/2012 at 12:49 μμ

  ΚΑΛΑΣΠΕΡΑ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ 2 ΜΗΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΧΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ 15% ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΙΣΩ ΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΗΛΑΔΗ 4 ΗΜΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕ 15%ΜΕΙΩΣΗ ΤΙ ΜΙΣΘΟ ΘΑ ΠΕΡΝΩ ΜΕ ΜΙΚΤΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ 6.Ο5 ΑΠΟ 8 ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  Reply

  • Ανώνυμος

   14/06/2012 at 9:29 μμ

   Για να σου πω αν μπορεί μονομερώς να προβεί σε μειωση μισθου πρέπει να ξέρω με ποια ΣΣΕ αμείβεσαι. Το 6,05 και το 8 ειναι ημερομίσθιο; προφανώς όχι.
   Αν απολυθεις κατα τη διάρκεια της εκ περιτροπής εργασίας η απόλυση θα υπολογισθεί με τον πληρη μισθό για ολα τα χρόνι υπηρεσίας στον εργοδότη.

   Reply

 • Ανώνυμος

  07/06/2012 at 5:48 μμ

  ΑΠΟ: Ανώνυμος 7 Ιουνίου 2012 7:31 μ.μ.
  Μία διευκρίνηση. Παρέλειψα να πω, ότι στην ίδια εταιρεία δουλεύω κανονικά με πλήρες ωράριο από το 1992 και είμαι ημερομίσθιος.
  Η αλλαγή σε εκ περιτροπής εργασία έγινε και εφαρμόζεται τώρα πρώτη φορά. Από 1-6-2012.
  Άδεια ακόμα δεν έχω πάρει.

  Reply

  • Ανώνυμος

   08/06/2012 at 12:50 μμ

   Τοτε θα υπολογίσεις 2,5 ημέρες άδεια για κάθε 25 μερες εργασίας, από 1/1/2012. Οι ημέρες άδειας σου θα εξαντληθούν μόνο στο διάστημα που αντιστοιχεί η εκ περιτροπης εργασία και οχι στο κενό διάστημα, δηλ. απο 16 μέχρι τέλος του μήνα κ.ο.κ.

   Reply

 • Ανώνυμος

  07/06/2012 at 4:31 μμ

  Από 1-6-2012 και μέχρι το τέλος του έτους θα δουλεύω με εκ περιτροπής εργασία. Συγκεκριμένα θα δουλεύω από 16 μέχρι τέλος κάθε μήνα.
  Τι γίνεται με την άδεια; πόση άδεια δικαιούμαι σε μέρες και σε χρήματα;

  Reply

  • Ανώνυμος

   07/06/2012 at 5:34 μμ

   Η αδεια για το 2012 θα είναι 2 ημέρες για κάθε 25 μέρες εργασίας. Οιμ αποδοχές αδειας θα ειναι ίσες με τις αποδοχές που θα έπαιρνες αν εργαζόσουν αυτες τις ημέρες της αδειας.

   Reply

 • Ανώνυμος

  01/06/2012 at 3:22 μμ

  ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ 2 ΠΡΑΓΜΑΤΑ,
  1. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ; ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ. ΚΑΙ
  2. ΕΑΝ ΔΕΧΘΩ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΩ ΜΕ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΟΣΟ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
  ΕΓΩ ΕΑΝ ΕΦΕΥΓΑ ΤΩΡΑ, ΘΑ ΕΠΕΡΝΑ 1-2 ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΕΑΝ ΔΕΧΘΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΛΙΓΟ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΣΠΑΣΩ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙ, ΩΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΕ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΕ ΔΙΩΞΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΧ.
  ΛΗΞΗ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΩΣ 31/5/12,
  ΕΝΑΡΞΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 1/6/12 ΚΑΙ
  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ 5/6/12
  ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ!
  ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΩ Ή ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ (2 ΧΡΟΝΙΑ) ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;

  Reply

  • Ανώνυμος

   01/06/2012 at 3:57 μμ

   Μέτρο κατά των απολύσεων ειναι γι' αυτούς που θα επιβληθεί. Μπορεί π.χ. σήμερα να προβεί σε απολύσεις και αυριο να ξεκινησει τη διαδικασία για την επιβολή του συστήματος στους υπόλοιπους.
   Σε περίπτωση απόλυσης μετράει ολο το διάστημα και οχι μόνο αυτό που έκανες εκ περιτροπής. Πρόσεξε όμως γιατί αυτο που λες να του σπάσεις τα νευρα για να ανακγαστει να σε απολύσει μήπως γυρίσει εναντίον σου, ως αντισυμβατική συπμεριφορά και σε απολύσει χωρίς αποζημίωση, αφού υπάρχουν πολλές τέτοιες δικαστικές αποφάσεις.

   Reply

  • Ανώνυμος

   05/06/2012 at 9:38 πμ

   ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

   Reply

 • K.R.

  17/05/2012 at 7:03 μμ

  το ρεπο δεν πρεπει να ειναι κυλιομενο?ευχαριστω για την απαντηση

  Reply

  • Ανώνυμος

   17/05/2012 at 7:59 μμ

   Ρεπό υπάρχουν μόνο στη πλήρη απασχόληση και όχι στην εκ περιτροπής οπου οι κενες ημέρες θεωρούνται ημερες μη εργασίας. Στην μονομερή επιβολή εκ περιτροπής υπάρχει το πρόγραμμα εργασίας, οπως σου είπα γνωστό εξ' αρχής.

   Reply

 • K.R.

  11/05/2012 at 10:09 μμ

  τισ κενεσ μερεσ και τα ρεπο τα αποφασιζει ο εργοδοτησ?

  Reply

  • Ανώνυμος

   12/05/2012 at 4:56 μμ

   Στη μονομερή επιβολή απο τον εργοδότη, οι ημέρες κανονίζονται απ' αυτόν απο την αρχή.

   Reply

 • Ανώνυμος

  04/05/2012 at 4:03 πμ

  Στο συστημα εκ περιτροπης τα ενσημα ειναι ιδια με οσες μερες δουλεψω? Δηλ.π.χ. 1 ημερα τη βδομαδα, σημαινει οτι εχω 4 ενσημα το μηνα? Αρα αλλαζουν και εισφορες στο ΙΚΑ? Οταν ληξει το 9μηνο, η συμβαση γυριζει αυτοματα στα παλαια δεδομενα?
  Κατα την διαρκεια του συστηματος, μπορω να δουλεψω και καπου αλλου? Ευχαριστω πολυ!

  Reply

  • Ανώνυμος

   04/05/2012 at 12:48 μμ

   Ενσημα μπαίνουν όσες και οι ημέρες εργασίας. Μετά το 9/μηνο γυρνάς στο προηγούμενο σύστημα απασχόλησης, ενώ τον επόμενο χρόνο έχει δικαίωμα για άλλο 9/μηνο. Κατά τις κενές ημέρες έχεις δικαίωμα να εργαστείς και σε άλλο εργοδότη.

   Reply

 • Ανώνυμος

  21/04/2012 at 8:33 πμ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ!! ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Χ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ 50 ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 50 ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ?

  Reply

  • Ανώνυμος

   24/04/2012 at 9:41 πμ

   Το σύστημα αυτό επιβάλλεται στην επιχείρηση. Μπορεί όμως να το επιβάλλει ο εργοδότης ανα ειδικότητα, ή τμήμα κλπ. Κρίνεται πάντως για την ίση μεταχείριση και για οποιαδήποτε διένεξη επι του συστήματος αυτού κρίνεται μόνο στα δικαστήρια.

   Reply

 • Ανώνυμος

  09/04/2012 at 11:17 πμ

  Καλή σας μέρα.

  Θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση: Μπορεί να επιβληθεί εκ περιτροπής απασχόληση από εταιρεία που είχε θετικό ισολογισμό τα δύο τελευταία χρόνια;

  Reply

  • Ανώνυμος

   09/04/2012 at 2:42 μμ

   Σημασία έχει η πορεία των εργασιών της και κατά ποσο υπάρχει μείωση της δραστηριότητας της. Ελέγχεται δηλ. συνολικά η κατάστασή της.

   Reply

 • Ανώνυμος

  02/04/2012 at 7:20 μμ

  Είμαι ιδιωτική υπάλληλος σε επιχείρηση (υποκατάστημα)που απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Αρχικά κλήθηκα να υπογράψω νέα ατομική σύμβαση εργασίας που από οκτάωρης απασχόλησης με μετατρέπει σε εξάωρη. Δεν υπέγραψα και προκειμένου να μη με απολύσουν και αναγκαστούν να καταβάλλουν την ανάλογη αποζημίωση μου προτείνουν τώρα σύστημα εκ περιτροπής εργασίας με πολύ ασαφείς όρους ως προς τη διάρκεια της. Ο δικηγόρος μου με συμβούλευσε να μην υπογράψω ώστε αν μου την επιβάλλουν μονομερώς να είναι σε ισχύ μόνο το 9μηνο που ορίζει ο νόμος. Επιπλέον ισχυρίζεται πως ακόμη και στη μονομερή επιβολή πρέπει να αποδεικνύεται η περιορισμένη δυνατότητα του εργοδότη, δεν αρκεί δηλαδή απλώς να επικαλεστεί γενικά την οικονομική κρίση, και ότι μπορεί να κηρυχτεί άκυρη δικαστικά. Η γνώμη σας ποια είναι/

  Reply

  • Ανώνυμος

   02/04/2012 at 8:40 μμ

   Γενικά συμφωνώ με το δικηγόρο σου αφού οι όροι είναι ασαφείς αν και δεν θα έπρεπε. Το "πλεονέκτημα" της μονομερούς επιβολής είναι ότι αν απολυθείς κατα το διάστημα αυτό θα πρέπει να σε επιστρέψει πρώτα στο προηγούμενο καθεστώς και η αποζημίωση υπολογίζεται με τις πλήρεις αποδοχές. Το μεγάλο μειονέκτημα ειναι ότι μπορεί να επιβάλλει σύστημα με εργασία μόνο μιας ημέρας την εβδομάδα. Για τους λογους της επιβολής έτσι είναι, όπως σου λέει και ο δκηγόρος σου, αλλά για κάθε διαφορά και αμφισβητιση αρμόδια να κρίνουν, είναι μόνο τα δικαστήρια

   Reply

 • Ανώνυμος

  13/02/2012 at 8:47 μμ

  ησχιουν και τα σαββατα σ αυτο το εκτρομα?γιατι αν και μισθωτοι το κανουν χρονια αυτο το πραγμα

  Reply

  • Ανώνυμος

   13/02/2012 at 9:44 μμ

   Αν πριν την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας το Σάββατο δεν ήταν στις εργάσιμες μέρες, τότε δεν μπορεί να το συμπεριλάβει στο νέο σύστημα.

   Reply

 • Ανώνυμος

  13/02/2012 at 8:45 μμ

  μπορει να το επιβαλει ο εργοδοτης την εκ περιτοπησ εργασια??? η πρεπει να συμφονησουμε και εμεισ σαυτο??

  Reply

  • Ανώνυμος

   13/02/2012 at 9:42 μμ

   Ο εργοδότης μπορεί να την επιβάλλει μονομερώς εαν συντρέχουν λογοι περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησης.Η διαβούλευση όπως καταλαβαίνεις δεν έχει κάποια ουσιαστική αξία για τον εργαζόμενο.

   Reply

 • Ανώνυμος

  28/01/2012 at 2:28 μμ

  Μου έδωσαν ένα χαρτί με την υπογραφή του που γραφεί (εγώ δεν υπόγραψα τίποτα).
  Σε απάντηση της από 24/01/2012 αίτησης σας, σας ενημερώνουμε ότι έως 23/01/2012 θα ειδοποιηθείτε να αναλάβετε εργασία στην επιχείρηση μας. Η επιχείρηση επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Reply

 • Ανώνυμος

  27/01/2012 at 4:42 μμ

  Ήμουν σε μια επιχείρηση από το 2008. Στις 19/11/2010 παρουσιάστηκα στον στρατό και τελείωσα στις 19/01/2012. Δηλώνοντας στην επιχείρηση ότι επιθυμώ να επιστρέψω στη θέση μου, ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν δουλειά.
  Όταν έμαθαν τι πρέπει να μου δώσουν για αποζημίωση μου είπαν ότι θα με ξαναπάρουν τελικά. Προσπάθησαν πρώτα να με βάλουν να υπογράψω οικιοθελής αποχώρηση χωρίς αποτέλεσμα. Μετά να υπογράψω νέα σύμβαση με πρόφαση ότι έτσι πρέπει να γίνει γιατί πρέπει να γίνει νέα πρόσληψη. Τους είπα ότι ισχύει η ήδη υπάρχουσα σύμβαση.
  Τώρα το έχουν γυρίσει στο ότι πρέπει να κάνουμε σύμβαση εκ περιτροπής (με σκοπό να με αναγκάσουν να φύγω μόνος, αναφέροντας μου ότι το κλήμα για μένα δεν είναι το καλύτερο). Μπορώ να αρνηθώ την εκ περιτροπής σύμβαση; Μου είπαν ότι θα αφορά μόνο έμενα και κανένα άλλο υπάλληλο στην δουλειά. Γίνεται αυτό;
  Με προστατεύει ο στρατός να συνεχίσω με την ίδια σύμβαση που είχα πριν πάω στο στρατό;

  Reply

  • manamar

   28/01/2012 at 8:40 πμ

   Ο νόμος δυστυχώς δεν αναφέρει εξαιρέσεις από την επιβολή εκ περιτροπής εργασία. Επιβάλλεται από τον εργοδότη μονομερώς εφόσον τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του νόμου όπως διάβασες στην ανάρτηση και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αρνηθούν. Επιβάλλεται όμως όπως είδες στην επιχείρηση. Δηλ. μπορεί να το επιβάλλει ανα ειδικότητα, ή τμήμα κλπ. Αν αυτό γίνει μόνο για σένα κρίνεται για άνιση μεταχείριση. Πάντως για οποιαδήποτε διένεξη επι του συστήματος αυτού κρίνεται μόνο στα δικαστήρια.

   Σου εύχομαι καλός πολίτης!!!

   Reply

  • Ανώνυμος

   28/01/2012 at 2:25 μμ

   Ευχαριστώ πολύ!!!
   Σήμερα 28/01/2012 ο εργοδότης μου ζήτησε να συναντηθούμε στον λογιστή του.
   Μου είπε λοιπόν ότι δεν δέχεται πρώτον να με αποζημιώσει και αν θέλω να αποχωρήσω οικιοθελώς, δεύτερον ότι παρά της αίτησης μου στις 24/01/2012 (που του δηλώνω την επιθυμία μου να επιστρέψω στη θέση μου) ο νομός τον καλύπτει να με επαναπροσλάβει σε 1 μήνα. Του είπα ότι εγώ την Δευτέρα 30/01/2012 θα πάω στη δουλεία και εκείνος μου είπε να μην πάω γιατί θα με διώξει.
   Μου έδωσαν ένα χαρτί με την υπογραφή του που γραφεί (εγώ δεν υπόγραψα τίποτα).
   <>
   Τέλος μου είπε ότι θα ασκηθεί μονομερώς επιβολή μόνο σε εμένα αφού στο τμήμα μου είμαι μόνο εγώ και θα είναι 1 ημέρα την εβδομάδα μόνο. Δηλαδή 100€ το μήνα, με σκοπό να με κάνει να φύγω οικιοθελώς.
   Αυτή είναι η πραγματικότητα για έναν άνθρωπο που σπούδασε δούλεψε σκληρά για την συγκεκριμένη επιχείρηση. Πήρε την απόφαση να κάνει 5 μήνες παραπάνω θητεία ως έφεδρος αξιωματικός ώστε να μπορεί τα απογεύματα να βοηθήσει την εν λόγο επιχείρηση και πως ξεπληρώνεται…
   Τι με συμβουλεύεται…;

   Reply

  • giorgia

   01/02/2012 at 8:56 μμ

   Θα πρέπει να πας για εργασία την ημέρα που θα σε καλέσει. Οσον αφορά στην επιβολή εκ περιτροπής εργασία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις για να το κάνει, δυστυχως δεν μπορείς να αντιδράσεις εκτός κι αν νομίζεις ότι ευθέως αδικείσαι αλλά και πάλι μόνο τα δικαστήρια μπορούν να το κρίνουν. Καλή δύναμη!!

   Reply

 • Ανώνυμος

  24/01/2012 at 10:26 πμ

  ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 18ΜΗΝΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ Η ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΝ ΗΠΙΟΤΕΡΟ ΜΕΤΡΟ ΑΝΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ?

  Reply

  • manamar

   24/01/2012 at 1:26 μμ

   Μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου. Όμως ο νόμος δεν αναφέρει εξαιρέσεις και σκόπιμα μάλλον αφήνει την επίλυση των διενέξεων στα δικάστήρια και ο τρόπος άσκησης του δικαιώματος και η επιλογή των προσώπων υπόκειται σε έλεγχο, όπως συμβαίνει και στη καταγγελία της σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 281 Α.Κ. Το Υπουργείο Εργασίας με το υπ' αριθ. 6698/233/15-2-2011 έγγραφό του σε σχετικό ερώτημα,(αν δηλ. τεκούσα που επιστρέφει στην εργασία της μπορεί να τεθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασία) έχει την άποψη ότι πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της σε ίδια ή σε ισοδύναμη θέση με αυτή πριν την άδεια της, λόγω τοκετού, λοχείας και 6/μηνης ΟΑΕΔ, αναφέροντας πάντως ότι σε περίπτωση αμφισβήτησης αρμόδια να κρίνουν είναι τα δικαστήρια

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Σχετικά με μας

Στο ergasiaka-gr.net, μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον,  θα ανακαλύψει αυτό που ψάχνει και χρειάζεται, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης, ο λογιστής – φοροτέχνης, ο υπεύθυνος προσωπικού της επιχείρησης και το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων.
Email UsFacebookTwitterΓια έγκυρη ενημέρωση

Εγγραφείτε στο newsletter του ergasiaka-gr

Που και πως θα μας βρείτε
(Νέα διεύθυνση)

Λ. Ιωνίας 206 – Ηράκλειο Κρήτης
email: [email protected]
Τηλ.  2810284273, 6946951928 – 6943050605 – 6940907372Τελευταία άρθρα

Παράταση για την υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών για το δώρο Πάσχα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Παράταση για την υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών για το δώρο Πάσχα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Νέα “διευκρινιστική” εγκύκλιος διορθώνει παραλήψεις της ΚΥΑ για τα μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Νέα “διευκρινιστική” εγκύκλιος διορθώνει παραλήψεις της ΚΥΑ για τα μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων. Ποιοι αδικούνται

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων. Ποιοι αδικούνται