Blogger Widgets
 • Εργατικά
 • Μισθοί
 • Ασφάλιση
 • Υγιεινή-Ασφάλεια
 • Νομοθεσία
 • Νομολογία
 • Δημόσιο
 • Ανεργία
 • Φορολογικά
 • Οικονομία
 • Προγράμματα
 • 26 Νοε 2012

  Ποιοί χάνουν τελικά το επίδομα γάμου;


  Τι γίνεται τελικά με το πολυσυζητημένο επίδομα γάμου; Κόβεται σε όλους τους εργαζόμενους; Υπάρχουν ακόμη δικαιούχοι; Μπορεί μονομερώς ο εργοδότης να το καταργήσει; Ερωτήματα και ερωτηματικά, από τους εργαζόμενους που αγωνιούν για τη μείωση του μισθού τους, από τους εργοδότες που προσπαθούν να εξισορροπήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τη μείωση της δραστηριότητάς τους και από τους λογιστές και στελέχη των επιχειρήσεων για τις συμβουλές που θα δώσουν στους εργοδότες τους.
  Έχουν περάσει πάνω από 9 μήνες από την ψήφιση του Ν.4046/2012, την έκδοση της Π.Υ.Σ. 6/28-2-2012 και της ερμηνευτικής εγκυκλίου 4601/304/12-3-2012 και ακόμη ασχολούμαστε με το επίδομα αυτό, λες και απ’ αυτό εξαρτάται η σωτηρία του τόπου. Ήρθε τώρα και το μνημόνιο 3 και ο Ν.4093/2012, να μπερδέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα αλλά κυρίως να επιβεβαιώσει την σταθερή και αταλάντευτη θέση τροϊκανών και κυβέρνησης να «εξαφανίσουν την αιτία για την κακοδαιμονία αυτής της χώρας»!!!!! 

  Τα «ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» σας παρουσιάζουν όλες τις περιπτώσεις, στις οποίες το επίδομα γάμου παραμένει ή μπορεί να "κοπεί"

  1. Σε ΣΣΕ που είναι σε ισχύ και προβλέπεται επίδομα γάμου και είτε είχε κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική, είτε εργοδότης και εργαζόμενος είναι μέλη των συμβαλλομένων στη ΣΣΕ συνδικαλιστικών οργανώσεων, το επίδομα γάμου συνεχίζει να παρέχεται μέχρι τη λήξη της. Εάν στη συνέχεια συναφθεί νέα κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ και προβλέπεται σ’ αυτή επίδομα γάμου, αυτό συνεχίζει να παρέχεται υποχρεωτικά στην περίπτωση που υπάρχει δέσμευση τήρησής της, δηλαδή όταν εργοδότης και εργαζόμενος είναι μέλη των συμβαλλομένων στη ΣΣΕ συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού από 14/2/2012 και μετά, καταργήθηκε η δια υπουργικών αποφάσεων κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικών των ΣΣΕ.

  2. Σε ΣΣΕ που προβλέπεται επίδομα γάμου και ενώ δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα τήρησης, η ΣΣΕ τηρείτε με όρο ατομικής σύμβασης εργασίας, το επίδομα γάμου συνεχίζει να καταβάλλεται εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία για τροποποίηση της ατομικής σύμβασης .

  3. Όταν μια ΣΣΕ λήγει (μετά τις 14/2/2012 - μνημόνιο 2) και δεν συνάπτεται άλλη, ή συνάπτεται αλλά δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα τήρησης, το επίδομα γάμου μπορεί να κοπεί, αφού ο μισθός δύναται να επανακαθορίζεται μονομερώς απο τον εργοδότη υπολογίζοντας μόνο, τα επιδόματα πολυετίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, ή όσα απ’ αυτά προβλέπονταν στην εν λόγω ΣΣΕ.

  4. Εργοδότες - επιχειρήσεις που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ και συγκεκριμένα των οργανώσεων (π.χ. Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε.)συνεχίζουν να δεσμεύονται τόσο από τους μη μισθολογικούς όρους όσο και από τους μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ , άρα συνεχίζουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου και μετά την ψήφιση του Ν.4093/2012 (μνημόνιο 3) στις 12/11/2012.

  5. Εργοδότες – επιχειρήσεις, που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ, και συγκεκριμένα των οργανώσεων που την υπογράφουν, δηλ. των Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., συνεχίζουν να δεσμεύονται από τους μη μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, αλλά δεν δεσμεύονται, από την 12.11.2012 και μετά, από τους μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, συνεπώς δεν δεσμεύονται και στη συνέχιση καταβολής του επιδόματος γάμου, μπορούν όμως οικιοθελώς να συνεχίσουν την καταβολή του.

  6. Σε κάθε περίπτωση με Εθνικές Γενικές, Κλαδικές, Ομοιεπαγγελματικές και Επιχειρησιακές ΣΣΕ, μπορούν να συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη, μισθολογικοί όροι οποιουδήποτε είδους και ύψους (Βασικοί μισθοί, ημερομίσθια, προσαύξηση ωριμάνσεων, επίδομα γάμου και παντός είδους άλλα επιδόματα ) που όμως δεν μπορούν να είναι δυσμενέστεροι από τους προβλεπόμενους μισθολογικούς όρους του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου, όπως ορίζεται στο Ν. 4093/12.

  10 σχόλια :

  Nikos Manakoudas είπε...

  Η ερμηνευτική του 4093 λέει οτι μπορεί ο εργοδότης να συνάψει ατομική σύμβαση με τον εργαζόμενο και να εφαρμόσει τις περικοπές των επιδομάτων μετά την 12/11/12. Η δέσμευση του 4024 περί οικονομικών προβλημάτων του εργοδότη αν καλέσει τον εργαζόμενο για υπογραφή ατομικής συνεχίζει να ισχύει (ΑΚ281)?

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Nikos Manakoudas...Ατομική σύμβαση μπορεί να συναφθεί στην περίπτωση που η τηρούμενη ΣΣΕ δεν ειναι υποχρεωτική. Σε κάθε περίπτωση τα μισθολογικά όρια δεν μπορούν να ειναι κατώτερα της ΕΓΣΣΕ

  Ανώνυμος είπε...

  Καλημέρα,

  Υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους και στις νέες προσλήψεις; Δηλαδή σε ΣΣΕ που δεν είναι υποχρεωτική ή ο εργοδότης δεν είναι μέλος εργοδοτικής οργάνωσης, ο εργοδότης μπορεί να κόψει το επίδομα γάμου τόσο στους παλιούς εργαζομένους όσο και σε όσους προσλάβει(λέμε τώρα...)στο εξής;

  Ευχαριστώ!

  keep up your excellent work!

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Σε κλαδικές κλπ ΣΣΕ μη υποχρεωτικές, στους παλιούς δεν μπορεί να το κόψει μονομερώς, απαιτείτε η τροποποιηση της ατομικής σύμβασης για αλλαγή ΣΣΕ. Στους νεους ετσι κι αλλοιως θα τους παει με την ΕΓΣΣΕ

  Παρακαλώ χρησιμοποιείτε ψευδώνυμο.

  Αλέξης είπε...

  Έχουν ήδη συναφθεί ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών. Σε αυτή τη περίπτωση δε μπορεί ο εργοδότης να κόψει το επίδομα γάμου με δεδομένο ότι δεν έιναι μέσα στα 4 επιδόματα που διατηρούνται;

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Αλέξης...αν οι ατομικές συμβάσεις είναι με την ΕΓΣΣΕ και δεν είναι μέλος των 3 συνδικαλιστικών οργανώσεων, τότε μόνο μπορεί.

  Αλέξης είπε...

  Έγιναν μειώσεις μισθών αλλά οι μισθοί δεν έφτασαν στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ. Απλά μειώθηκαν 10-15 και κάποιοι από αυτούς έπεσαν κάτω από από τις παλιές ΣΣΕ.

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Αλέξης..τότε λοιπόν μιλάμε για ελεύθερη συμφωνία χωρίς επιδόματα. Αρα δεν μπορεί μονομερώς να μειώσει, παρά μόνο με αλλαγή της ατομικής σύμβασης.

  Nikos Manakoudas είπε...

  Καλημέρα. Σύμφωνα με την 26352/839/28-11-2012, κεφ.Δ,παρ.Β,υποπαρ Β3, περ.1.3,υποπερ.β εργοδοτης που δεν είναι μέλος και δεν έχει επιχειρησιακή ή ατομική δικαιούται μονομερώς να μην αποδώσει επίδομα γάμου;

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Ναι αν μιλάμε για την ΕΓΣΣΕ αυτό ισχύει

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....