30 Νοε 2011

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα
Το δώρο (επίδομα) των Χριστουγέννων όπως και του Πάσχα καθιερώθηκε με τον Α.Ν 1771/51. Με την υπ’ αριθμ. 19040/81 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 742 τεύχος Β/9-12-81) ρυθμίζονται οι διαδικασίες, ο τρόπος και όλα τα σχετικά για την χορήγηση των επιδομάτων αυτών.
Κατ’ αρχήν, όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε οποιονδήποτε εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται δώρου (επιδόματος) Χριστουγέννων και στον υπολογισμό αυτού δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιότητά του εργαζόμενου ως μισθωτού ή εργατοτεχνίτη, αλλά ο τρόπος αμοιβής (ημερομίσθιο, ωρομίσθιο, μισθό) και ο χρόνος απασχόλησης τους εντός του έτους.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 

6 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ο εργαζόμενος με πλήρες ωράριο/ημέρα αλλά λιγότερες ημέρες τη βδομάδα, θα πάρει ως Δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια και 1/2 ημερομισθιο για κάθε 8 μη πραγματοποιηθέντα ημερομισθια - ισχύει???

manamar είπε...

Παρά το γεγονός ότι στην πράξη δεν εφαρμόζεται, πράγματι αυτό προβλέπεται από την υπ' αριθ. 9040/81 Υπουργική Απόφαση.

Αλέξης είπε...

καλημέρα,


Μπορείτε να μου υποδείξετε την αναφορά για το πλαφόν σε Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα; Εννοώ σε ποιους νόμους θα βρω τις αναφορές.

Ευχαριστώ

Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

Τα θέματα των επιδομάτων Πασχα και Χριστουγέννων ρυθμίζονται απο την 19040/81 υπ. απόφαση.

Αλέξης είπε...

Ευχαριστώ θερμά,

Μια παρατήρηση:

Η συγκεκριμένη ΥΑ αναφέρει ότι αυτό δε μπορεί να έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις που το Δώρα καταβάλλονται μέχρι τώρα, είτε από συμβατική υποχρέωση ή συνήθεια, είτε από υποχρεωτικό κανόνα δικαίου με βάση υψηλότερα ποσά απόδοχών.

Αυτό δεν έιναι λιγάκι δυσιπόστατο;

Δηλαδή αν μια εταιρία κατέβαλε τα δώρα βάσει των αποδοχών(χωρίς το πλαφόν δηλαδή), δε μπορεί ξαφνικά να επιβάλλει πλαφόν;

Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

Αλέξη..με τη στενή ερμηνεία της απόφασης, γνωμη μου ειναι οτι δεν μπορεί να το επιβάλλει.