Blogger Widgets
 • Εργατικά
 • Μισθοί
 • Ασφάλιση
 • Υγιεινή-Ασφάλεια
 • Νομοθεσία
 • Νομολογία
 • Δημόσιο
 • Ανεργία
 • Φορολογικά
 • Οικονομία
 • Προγράμματα
 • 29 Αυγ 2011

  ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Σύμφωνα με το Ν. 3996 /2011 άρθρο 30 παρ.5 «Αν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάξει νόμιμο εκπρόσωπο ή αν υπάρξει μεταβολή των αποδοχών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέσει συμπληρωματικούς πίνακεςπροσωπικού μόνο ως προς τα νέα στοιχεία, κατά περίπτωση, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τις πιο πάνω μεταβολές. Σε περίπτωση πρόσληψης νέου εργαζόμενου και σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέσει, γραπτά ή ηλεκτρονικά, συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού μόνο ως προς τα νέα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα πρόσληψης ή της αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.»
  Η παραπάνω διάταξη προκάλεσε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των επιχειρήσεων αλλά κυρίως των λογιστών οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την σύνταξη και την κατάθεση των πινάκων στην Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) την ίδια μέρα της πρόσληψης, όταν μάλιστα ουδεμία υπηρεσία του ΣΕΠΕ σ' ολόκληρη τη χώρα διαθέτει πιστοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων και το περιβόητο σύστημα απλούστευσης των διαδικασιών και διασύνδεσης των υπηρεσιών ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, το οποίο εκτός την διευκόλυνση του πολίτη, θα δημιουργούσε ευνοϊκές συνθήκες στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας έχει "παραπεμφεί στις Ελληνικές καλένδες".
  Πέραν των μεμονωμένων αντιδράσεων, ήδη έχουν εκφράσει συλλογικά την αντίδραση τους με επιστολές, ο Π.Ο.Φ.Ε.Ε.και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ τις οποίες και παραθέτουμε.

  Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σχετικά με τις ενέργειες σχετικά με την υποχρέωση αυθημερόν γνωστοποίηση στο ΣΕΠΕ των προσλήψεων εργατοϋπαλληλικού προσωπικού-25/8/2011

  ΑΘΗΝΑ 25-08-2011
  Προς τα Δ.Σ. και τους Αντιπροσώπους των Ενώσεων – Μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
  Κοινοποίηση: Ενώσεις - μη Μέλη της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. υπό ένταξη.

  Θέμα: Ενέργειες σχετικά με την υποχρέωση αυθημερόν γνωστοποίηση στο ΣΕΠΕ των προσλήψεων εργατοϋπαλληλικού προσωπικού

  Αξιότιμοι Κύριοι,

  Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε ΟΛΑ τα Μέλη σας, με όποιο πρόσφορο τρόπο για τα ακόλουθα σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα:

  Σας ενημερώνουμε ότι μετά από παρέμβαση – ενημέρωση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., δια του Αντιπροέδρου της κ. Βασίλειου Καμπάνη, στον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. , κ. Δ.Ασημακόπουλο, πραγματοποιήθηκε (στις 23/08) επικοινωνία του Προέδρου της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. με τον αρμόδιο στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,για το θέμα που προέκυψε με την υποχρέωση κοινοποίησης της κατάστασης ωρών προσωπικού πριν την ανάληψη εργασίας.

  Το συμπέρασμα της συζήτησης είναι τα εξής:

  για οποιοδήποτε πρόστιμο επιβληθεί και ΠΡΙΝ την πληρωμή του να πιέζεται ώστε να επικοινωνεί ο Προϊστάμενος ( ή ο αρμόδιος υπάλληλος) της Τοπικής ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.Ε.Π.Ε.) με τον Ειδικό Γραμματέας του Σ.Ε.Π.Ε. στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κο Μιχάλη Χάλαρη στην Αθήνα και
  να ενημερώνετε με e-mail (ή -μόνον κατ΄ ανάγκη- με fax) την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΣ ώστε να ενημερώνουμε με την σειρά μας την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και το Υπουργείο

  Για το Δ.Σ.

  Ο Πρόεδρος - Πανίδης Αβραάμ

  Ο Γενικός Γραμματέας - Πατέλης Γ. Νικόλαος

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ  ΑΙΤΗΣΗ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

  Σε μια δύσκολη και αμφιταλαντευόμενη περίοδο ανακοινώνονται αβασάνιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου ανέφικτα, αναιτιολόγητα και πρόχειρα νομοθετήματα που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε πλήρη αποδιοργάνωση και σε οικονομικό «καιάδα».

  Ο λόγος γίνεται για το άρθρο 30 παράγραφος 4του νόμου 3996/05-08-2011 που αναφέρει …4. Η παρ. 5 του άρθρου 68 του Ν. 3518/2006 (Α΄ 272), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 του Ν. 3846/2010(Α΄ 66), αντικαθίσταται ως ακολούθως: «5. Αν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάξει νόμιμο εκπρόσωπο ή αν υπάρξει μεταβολή των αποδοχών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέσει συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού μόνο ως προς τα νέα στοιχεία, κατά περίπτωση, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τις πιο πάνω μεταβολές. Σε περίπτωση πρόσληψης νέου εργαζόμενου και σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέσει, γραπτά ή ηλεκτρονικά, συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού μόνο ως προς τα νέα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα πρόσληψης ή της αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.»

  Ως γνώστες της αγοράς και των γραφειοκρατικών διαδικασιών που δυσχεραίνουν το έργο των επιχειρήσεων καθημερινά, κρίνουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι παντελώς ανεφάρμοστη.

  Θεωρούμε δε, ότι οι υπογράφοντες το εν λόγω άρθρο του νόμου δεν αντιλήφθηκαν το γραφειοκρατικό κώλυμα που προκαλείται στις επιχειρήσεις,το οποίο επιδρά αρνητικά στην νόμιμη απασχόληση λόγω της αδυναμίας κατάθεσης αυθημερόν του πίνακα προσωπικού, οδηγώντας τις επιχειρήσεις στην «μαύρη»εργασία μέχρι της τακτοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών προς αποφυγή των προστίμων και το οποίο αποθαρρύνει την κάλυψη νέων θέσεων εργασίας, ειδικά στον τουρισμό, όταν απειλούνται να επιβαρυνθούν με τεράστια και παράλογα πρόστιμα, για τους κατωτέρω εννέα λόγους:

  1. Αν μια επιχείρηση προσλάβει εργαζόμενο Σαββάτο ή Κυριακή ή μετά το πέρας της λειτουργίας του λογιστηρίου, τότε είναι αδύνατον να τηρήσει τις νόμιμες προθεσμίες καταθέτοντας αυθημερόν τον πίνακα προσωπικού όπως ορίζεται στο ανωτέρω άρθρο 30 παράγραφος 4 του νόμου3996/2011, είτε η επιχείρηση τηρεί λογιστήριο εντός των εγκαταστάσεών της, είτε τηρεί το λογιστήριο με εξωτερικό συνεργάτη «Λογιστικό Γραφείο»;.

  2. Τι νόημα έχει η υποχρέωση του εργοδότη να υποβάλλει τον πίνακα προσωπικού με τους νεοπροσλαμβανομένους αυθημερόν στο ΣΕΠΕ, όταν ταυτόχρονα υποχρεούται με την ανάληψη των καθηκόντων τους να τους εγγράψει στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανομένου Προσωπικού(Ε.Β.Κ.Ν.Π.) που έχει θεσπιστεί αυστηρά από το Ι.Κ.Α. και δεδομένου ότι στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. διασφαλίζεται η ακριβής ημερομηνία πρόσληψης με την υπογραφή του εργαζομένου;

  3. Μπορεί ο εργοδότης να συμπληρώσει και να υποβάλλει αυθημερόν της πρόσληψης του εργαζομένου τον πίνακα προσωπικού, όταν για την συμπλήρωσή του απαιτούνται στοιχεία που προσδιορίζονται από τον Λογιστή; Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 2874/2000, υπάρχει υποχρέωση αναγραφής των μεικτών αποδοχών ή των βασικών μισθών με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και της αναγραφής του αριθμού κάρτας Ο.Α.Ε.Δ. ή της ημερομηνίας αναγγελίας στον Ο.Α.Ε.Δ., η οποία με την σειρά της πραγματοποιείται εντός οκτώ (8) ημερών από την πρόσληψη. Επομένως αφού υποχρεούται σύμφωνα με τον νέο νόμο να καταθέσει τον πίνακα προσωπικού χωρίς να είναι γνωστά τα ανωτέρω στοιχεία, πώς θα ενημερώνεται το ΣΕΠΕ; Θα επανέρχεται ο εργοδότης αναζητώντας τον υποβληθέντα πίνακα προκειμένου να συμπληρώσει εκ των υστέρων τα στοιχεία που απαιτούνται;Σε περίοδο περικοπής δημοσίων δαπανών αυτές οι χαμένες εργατοώρες επιβαρύνουν τον Δημόσιο υπάλληλο και τον κρατικό προϋπολογισμό;

  4. Με ανύπαρκτη μηχανογράφηση και υποδομή,ελλιπή στελέχωση υπηρεσιών, αναμονή των ερμηνευτικών εγκυκλίων και αποφάσεων προς αποσαφήνιση των περίπλοκων νόμων και διατάξεις που προβλέπεται να εφαρμοστούν μετά από έκδοση σχετικών Υπουργικών αποφάσεων,πώς απαιτείτε την άμεση εφαρμογή του άρθρου 30 του νόμου 3699/2011 και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης την επιβολή κυρώσεων με βάση το άρθρο 24 του ιδίου νόμου; Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι το εν λόγω άρθρο 30,δίνει εναλλακτικά την δυνατότητα υποβολής του πίνακα προσωπικού μέσω ανύπαρκτωνe-mails των ΣΕΠΕ και έρχεται σε πλήρη αντίθεσημε το άρθρο 18 που αναφέρεται στην «ηλεκτρονική διασύνδεση και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών».

  5. Μπορεί το ΣΕΠΕ Θήρας που στελεχώνεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με έναν Κοινωνικό Επιθεωρητή, προϊστάμενο και υφιστάμενο του εαυτού του ταυτόχρονα, να παραλαμβάνει, να πρωτοκολλεί, να ελέγχει και να παραδίδει την πληθώρα των πινάκων προσωπικού που πρόκειται να δεχθεί; Αυτός είναι ο ρόλος του Κοινωνικού Επιθεωρητή; Η ενημέρωση του πολίτη, η επίλυση των εργατικών διαφορών και το ελεγκτικό έργο για την εφαρμογή της νομοθεσίας, δηλαδή οι ουσιαστικότερες αρμοδιότητες που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν το ΣΕΠΕ σαν Δημόσια «υπηρεσία» έχουν δευτερεύοντα ρόλο; Μπορείτε να φανταστείτε τις ατελείωτες ουρές που θα σχηματίζονται από τον μήνα Μάιο όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις ξεκινούν την δραστηριότητά τους ταυτόχρονα εκείνη την περίοδο; Γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στις εποχικές επιχειρήσεις απασχολούνται περιστασιακά και εναλλάσσονται συνεχώς δηλαδή υπάρχουν προσλήψεις εργαζομένων καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου; Σήμερα η υπηρεσία λειτουργεί οριακά καλύπτοντας τις ανάγκες των 6.792 και πλέον επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Επαρχία Θήρας, σύμφωνα με τα στοιχεία των μητρώων των Επιμελητηρίων.

  6. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρο 4 του νόμου 2874/2000, η ορθότητα και η ακρίβεια των αναγραφομένων πάσης φύσεως αποδοχών, καθώς και των λοιπών στοιχείων αποτελεί ευθύνη του υπευθύνου εργοδότη ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου. Ο ανωτέρω πίνακας προσωπικού προσυπογράφεται υποχρεωτικά και από τον Προϊστάμενο Προσωπικού ή Οικονομικού ή Λογιστηρίου ή τον υπεύθυνο λογιστή που συμπράττει στη σύνταξή του, οι οποίοι βεβαιώνουν την ακρίβεια των πάσης φύσεως αποδοχών και έχουν όλες τις ευθύνες που προβλέπονται από το Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄). Τυχόν παράλειψη της υπογραφής από τον υπεύθυνο λογιστή αιτιολογείται από τον εργοδότη με δήλωση του Ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄). Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να καλείται ο Λογιστής να συντάξει τον πίνακα προσωπικού υποχρεωτικά αυθημερόν, στοιχεία του οποίου (για παράδειγμα ημερομηνία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ) άλλος νόμος του επιτρέπει να τα παρέχει σε μελλοντικό χρόνο από αυτόν της υποχρεωτικής υποβολής του εν λόγω πίνακα (εντός 8 ημερών); Ποιός νόμος υπερισχύει;

  7. Και ας εναρμονίσουμε το αστείο ύφος του άρθρου 4 του νόμου 2874/200 με το παρακάτω ερώτημα. Πώς θα αποδείξει ο συνάδελφος Λογιστής ότι απέστειλε εμπρόθεσμα τον πίνακα προσωπικού στο ΣΕΠΕ,μέσω τηλεομοιοτυπίας (διότι δεν γνωρίζουμε κανένα γραφείο ΣΕΠΕ που να διαθέτει ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) όταν θα έχει τελειώσει το χαρτί της συσκευής τηλεομοιοτυπίας και δεν θα βρίσκεται εκτός ωραρίου κανείς υπάλληλος του ΣΕΠΕ να το τροφοδοτήσει;

  8. Για την εφαρμογή του άρθρου 30, θα πρέπει κάθε επιχείρηση, να απασχολεί έναν εσωτερικό λογιστή επί 24ώρου βάσεως και τα«Λογιστικά γραφεία» (που εξυπηρετούν την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά τη χώρα) να είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο,επτά μέρες την εβδομάδα; Θα πρέπει τα Λογιστικά γραφεία να διανυκτερεύουν και αυτά όπως τα φαρμακεία και να δημοσιεύονται πίνακες με διανυκτερεύοντα Λογιστικά γραφεία;

  9. Έχετε αντιληφθεί το οικονομικό και ψυχικό βάρος που οι νόμοι, οι διατάξεις και οι υπουργικές αποφάσεις έχουν επιφέρει στα Λογιστικά Γραφεία και στις επιχειρήσεις εν γένει την τελευταία διετία; Θέλετε τον Λογιστή και τον επιχειρηματία συνεργάτη ή αντίπαλο; Μαζί σας ή απέναντί σας;

  Ο Σύλλογος Λογιστών Θήρας ως μία επιστημονική ένωση ελευθέρων επαγγελματιών θεωρεί ότι αυτό το πρόχειρο και ανούσιοάρθρο 30 παράγραφος 4 του νόμου 3996/2011 προκλητικά εμπαίζει τον κλάδο μας και μας υποχρεώνει να μεταφέρουμε και να εξηγήσουμε το ανόητο και ανεφάρμοστο περιεχόμενό του στις επιχειρήσεις πελάτες μας, προκαλώντας σε αυτούς αν όχι το «γέλιο» σίγουρα την αγανάκτηση και σε καμία περίπτωση δεν γεφυρώνει την πολυπροβαλλόμενη «ατάκα-καραμέλα» από πλευράς όλων των κυβερνήσεων «σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη».

  Για όλους τους ανωτέρω λόγους και εκτιμώντας ότι γνωρίζετε την υποχρέωση που έχετε να απαντήσετε εντός της προθεσμίας του ΦΕΚ τεύχος Α’ φύλλο 45/09,03,1999, απαιτούμε την έγγραφη απάντησή σας


  Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αντώνης Κεφαλληνός Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ιωάννης Νανούρης

  Ο Γραμματέας του Δ.Σ. Κων/νος Θεοδωρόπουλος Ο Ταμίας του Δ.Σ. Ιωάννης Μουτσάτσος
  Το μέλος του Δ.Σ. Αντώνιος Χάλαρης  Μήπως λοιπόν θα έπρεπε οι ιθύνοντες να επανεξετάσουν - καταργήσουν την διάταξη του νόμου, αφού εκτός των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργεί στις επιχειρήσεις, πιθανόν να συμβάλλει και στην ανασφάλιστη εργασία με την καταχώρηση του νεοπροσλαμβανόμενου στο ειδικό βιβλίο του ΙΚΑ, όχι άμεσα, αλλά όταν πλέον ο λογιστής είναι έτοιμος να καταθέσει τον πίνακα στο ΣΕΠΕ, προκειμένου να γλυτώσει το πρόστιμο;

   Α!!!  και μια ιδέα… Αν σκοπός είναι ο έλεγχος του ωραρίου του εργαζόμενου από την πρώτη ημέρα της πρόσληψης του, μήπως…..μήπως θα έλεγα, χωρούσε κάποια στήλη γι’ αυτό στο ειδικό βιβλίο καταχώρησης νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού;  


  Δεν υπάρχουν σχόλια :

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....