Blogger Widgets
 • Εργατικά
 • Μισθοί
 • Ασφάλιση
 • Υγιεινή-Ασφάλεια
 • Νομοθεσία
 • Νομολογία
 • Δημόσιο
 • Ανεργία
 • Φορολογικά
 • Οικονομία
 • Προγράμματα
 • 25 Μαΐ 2011

  ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΔ 156/94

  Με το ΠΔ 156/94 καθιερώθηκε από 5-7-1994 η υποχρέωση των εργοδοτών να καταρτίζουν και να παραδίδουν στους εργαζόμενους γραπτή σύμβαση εργασίας ή άλλο έγγραφο όπου θα περιλαμβάνονται οι ουσιώδεις όροι της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας.
  Οι διατάξεις του ΠΔ 156/94 δεν εφαρμόζονται για εργαζόμενους που η διάρκεια απασχόλησής τους δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα και σε εργαζόμενους σε μη συστηματικές αγροτικές απασχολήσεις. Η υποχρέωση γνωστοποίησης εγγράφως των ουσιωδών όρων της σύμβασης ή σχέσης εργασίας πρέπει να γίνει στον εργαζόμενο από τον εργοδότη εντός δύο (2) μηνών το αργότερο από την έναρξη της εργασίας του εργαζόμενου.

  Συνεπώς, σήμερα οι απασχολούμενοι μισθωτοί άνω του 2μήνου πρέπει να έχουν έγγραφο γνωστοποίησης των όρων της σύμβασης εργασίας τους.
  Η παράλειψη χορήγησης του εγγράφου στον εργαζόμενο από τον εργοδότη δεν δημιουργεί ακυρότητα της σύμβασης εργασίας, αλά συνεπάγεται διοικητικές κυρώσεις βάσει του άρθρου 7 ΠΔ 156/94 (Πρόστιμο) σε βάρος του εργοδότη.

  Αν ο εργαζόμενος απασχοληθεί στην Αλλοδαπή με σύμβαση εργασίας που καταρτίζεται στην Ελλάδα παραδίδεται σε αυτόν πριν από την αναχώρησή του το έγγραφο γνωστοποίησης των όρων σύμβασης εργασίας του, που πρέπει να περιέχει και τα εξής πρόσθετα στοιχεία: α) τη διάρκεια της εργασίας στο εξωτερικό, β) το νόμισμα στο οποίο θα καταβάλλονται οι αποδοχές του, γ) τα τυχόν πλεονεκτήματα σε χρήματα ή σε είδη που συνδέονται με τον εκπατρισμό του, δ) τους τυχόν «όρους επαναπατρισμού» του.

  Οι ουσιώδεις όροι που πρέπει να περιέχει το έγγραφο γνωστοποίησης, βάσει του άρθρου 2 ΠΔ 156/94 είναι: 
  α) τα στοιχεία ταυτότητας των συμβαλλομένων, 
  β) ο τόπος παροχής εργασίας, 
  γ) η θέση ή ειδικότητα, ο βαθμός, η κατηγορία και το αντικείμενο εργασίας, 
  δ) η ημερομηνία έναρξης της σύμβασης εργασίας, 
  ε) η Aδεια με αποδοχές, 
  στ) η αποζημίωση σε περίπτωση λύσης της σύμβασης εργασίας, 
  ζ) οι κάθε φύσης αποδοχές, 
  η) η ημερομηνία καταβολής των αποδοχών, 
  θ) τα χρονικά όρια εργασίας του εργαζομένου, ι) αναφορά της ΣΣΕ ή ΔΑ που εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο.

  Η πληροφόρηση για τα στοιχεία ε, στ, ζ και θ μπορεί να γίνεται και με παραπομπή στις ισχύουσες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

  58 σχόλια :

  ipsouits είπε...

  Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΥΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ .ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΧΕΙ;

  manamar είπε...

  Νομίζω ότι δεν κινδυνεύει, αφού από πολλές πηγές (ΟΑΕΔ, ΑΠΔ ΙΚΑ, ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΘ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΙ, ΒΙΒΛΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ) πιστοποιείται το γεγονός και οι όροι της σύμβασης πλεον έχουν καθιερωθεί.

  Ανώνυμος είπε...

  Ηθελα να ρωτησω αν μπορει ο εργοδοτης να μειωσει το μισθό -600 euro απο τις μεικτές αποδοχές του υποστηρίζοντας οτι δεν αντέχει η εταιρία του κ πρέπει να προβεί σε μείωση μισθών.Ευχαριστώ πολύ...

  man amar είπε...

  Μονομερώς όχι και οπωσδήποτε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Κατ' αρχή απο την ατομική σύμβαση εργασίας κι αν έχει γίνει συμφωνία μισθού σ' αυτή, οπότε για ν' αλλάξει πρέπει να συμφωνήσετε και οι δύο. Μετά από την ΣΣΕ κι αν υποχρεούτραι ο εργοδότης να την τηρήσει, αν έχει κυρηχθεί υποχρεωτική κλπ. Τώρα με το μνημόνιο 2 αρκετά πράγματα στα μισθολογικά αλλάζουν. (δες εδω σελ. 23 - 24 https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B5AY8nHM3p4EM2I1MGQyNDMtMTgxMi00OWUzLTllMGYtZGM5ZDI1Y2QwOTJh

  Αναμένονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι.

  Ανώνυμος είπε...

  Καλημέρα, μιλώντας με την επιθεώρηση εργασίας περι των μειώσεων των μεισθών, μου είπαν το εξής: οτι γι'αυτούς που αμοίβονται βάσει της ΕΓΣΣΕ, όταν δημοσιευθεί ο νέος νόμος για τις μειώσεις, θα μπορεί ο εργοδότης να μειώνει τον μισθό βάσει του νόμου καταθέτοντας μόνο νέο πινακα προσωπικού που θα αναφέρει τον νόμο. Κανονικά δεν πρέπει να υπογραφεί και νέα σύμβαση?

  man amar είπε...

  Η ατομική σύμβαση όσων αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ αναφέρει ότι θα αμείβονται με αυτή τη σύμβαση.(όπως αυτή ισχύει κάθε φορά) Συνεπώς δεν υπάρχει αλλαγή όρων για να απαιτείται νέα ατομική σύμβαση. θα ήταν περισσότερο ρεαλιστικό, να υπογραφεί νέα ατομική σύμβαση εαν παρέμενε στο παλιο μισθολογικό καθεστώς ο εργαζόμενος, ώστε να κατοχυρώσει τη θέση του.Κατάθεση πινάκων στην Επιθ. Εργασίας σε περίπτωση αλλαγής μισθού απαιτείται εντός 15 ημερών.

  Ανώνυμος είπε...

  Ανηκω στο κλαδο των παραιτρικων επαγγελματων στον ιδιωτικο τομεα ,ειμαι βοηθος μικροβιολογου και εργαζομαι 14 χρονια ..ακουσα οτι η μειωση του μισθου βασει μνημονιου δεν αφορα το κλαδο μας ισχυει ?

  man amar είπε...

  Η μείωση του 22% αφορά μόνο την ΕΓΣΣΕ και όχι τις άλλες συμβάσεις, αρα ο εργοδότης δεν μπορεί να την εφαρμόσει σε σας. Οσοι ανήκουν σε άλλη ΣΣΕ, μετά τη λήξη της (και του τριμήνου μετενεργειας), ο μισθός μπορεί να επανακαθορίζεται με βάση τον βασικό μισθό ή ημερομίσθιο της ΣΣΕ που έχει λήξει, πλέον των επιδομάτων που δεν καταργούνται. Αυτά είναι, τα επιδόματα πολυετίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον βέβαια αυτά προβλέπονταν στην εν λόγω ΣΣΕ

  Ανώνυμος είπε...

  Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας

  Ανώνυμος είπε...

  Καλημέρα!
  Αν σε επιχείρηση που οι μισθοί της ορίζονται απο κλαδική ΣΣΕ, αποφασίσουν σήμερα απο κοινού εργαζόμενοι και εργοδότης την μείωση των αποδοχών στα όρια της ΕΓΣΣΕ είναι υποχρεωτικό να φέρουν και τα 4 επιδόματα της ΣΣΕ που δεν καταργούνται;
  Ευχαριστώ.

  man amar είπε...

  Η συμφωνία για να είναι έγκυρη θα πρέπει να μην υπάρχει υποχρέωση τηρησης της ΣΣΕ. Διαφορετικά θα πρέπει πρώτα να λήξει η ΣΣΕ. Στην ΕΓΣΣΕ δεν προβλέπονται τα επιδόματα που αναφέρεις, παρά μόνο οι τριετίες και του γάμου που δεν αναφέρεται σαν επίδομα αλλά είναι ενσωματωμένο στο βασικό.

  Ανώνυμος είπε...

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΩ ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΜΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΝ ΌΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ (ΠΔ156/94)ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.

  Ανώνυμος είπε...

  Ευχαριστώ εκόντων προτέρων για τις πολύτιμες πληροφοριεις

  man amar είπε...

  Το ύψος του προστίμου για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας εξάγεται με ειδικό βαθμολόγιο στο οποίο λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες. Πάντως το ελάχιστο ποσό είναι 500 ευρω.

  Ανώνυμος είπε...

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΜΕΣΗ ΑΠΆΝΤΗΣΗ!!!

  Ανώνυμος είπε...

  Καλησπερα!Ειμαι 47 ετων.Ειμαι εμπορουπαλληλος σε επιχειρηση ενδυματων.Εργαζομαι τα 24 τελευταια χρονια στον ιδιο εργοδοτη με συμβαση αοριστου χρονου.Και εχω και 3 χρονια προυπηρεσια σε αλλη επιχειρηση.Ειμαι διαζευγμενη με 1 παιδι.Τι ισχθει με τις μειωσεις του μνημονου 2 και τι ισχυει επισης σε περιτωση απολυσης με την αποζημιωση.Εαν μου προταθει να δεχθω μειωση μισθου και αρνηθω τι δκαιωμα εχει ο εργοδοτης να κανει?

  manamar είπε...

  Αν αμείβεσαι με τη ΣΣΕ Εμπορικών επιχειρήσεων, δεν γίνονται μειώσεις τώρα, αλλά μόνο μετά τις 14/5/2013 που λήγει η σύμβαση αυτή. Με τις αποζημιώσεις δεν εχει αλλάξει τίποτα προς το παρον. Αν αρνηθείς μείωση ο εργοδότης δεν μπορεί να το θεωρήσει άρνηση για να σε απολύσει χωρίς αποζημίωση. Με τα χρόνια που έχεις δικαιούσαι 20 μικτούς μισθούς συν το 1/6 αυτών σε περίπτωση απόλυσης

  Ανώνυμος είπε...

  Γεια σας...εχω μια απορεια για την κοπελα μου...Ειναι σπουδαστρια στο τει τμημα επεξεργασειας και τεχνολογιας ξυλου.Τωρα παει για πρακτικη ασκηση αλλα εχει προβλημα...Πριν χρονια ειχε κανει μια υπευθηνη δηλωση σε μια εταιρια η συμβαση(δεν καταλαβα τι..) οτι θα κανει πρακτικη εξασκηση εκει.Την δεχτηκαν στην εταιρια αλλα τις εβαλαν ορο οτι θα πρεπει να μεινει για αλλα 5 χρονια χωρις να μπορει να φυγει...Αυτη το μετανιωσαι τωρα θελει να κανει την πρακτικη αλλα να μην μεινει στην εταιρεια.Πρωτον...ισχυει οτι δεν μπορει να φυγει? Δευτερον αν ναι με πιο κοστος και πως..ευχαριστω...

  man amar είπε...

  Πρέπει να ξέρω τι είναι αυτό που έχει υπογράψει και μάλιστα πριν απο χρόνια απ' ότι λες. Δε νομίζω ότι είναι κάτι δεσμευτικό. Γενικά πάντως μια συμβουλή. Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα παίρνουμε ένα αντίγραφο αυτού που υπογράφουμε. Τώρα στο θέμα της πρακτικής. Η σύμβαση που υογράφεται μεταξύ ΤΕΙ και εργοδότη αναφέρεται μόνο στην πρακτική άσκηση του σπουδαστή. Δεν έχει καμμία υποχρέωση η κοπελα σου να παραμέινει και μετά την πρακτική. Θα πρέπει μάλλον να το ξεκαθαρίσει από την αρχή στον εργοδότη.

  Ανώνυμος είπε...

  δ

  Ανώνυμος είπε...

  kalispera sas tha ithela na rotiso mia aporia? eimai upalilos se eteria, me sumbash aristou xronou,ews kai 4 xronia mexri kai simera kai amoibomai bash kladikhs sumbashs pou tha usxei mexri to 2013-dietis. o ergodotis mas edwse na upograpsoume atomikes 6-mines sumbaseis me meiwsh 22% kai ligoun telous tou mina etsi grafei, to erotima mou einai? tha amoibome apo to kaitourgio mina me ti meiwsh 22% tis atomikhs simbasis pou ligei telous tou mina, h me ti palia sumbash pou usxei mexri to 2013.kai an paretitho apo to kainourgio mina tha paro apozeimiosh (epidoma xristougenon.pasxa.kalokairi kai kanonikis adeias) baseis tis meioseis 22% h tis kladikhs pou isxei mexri to 2013.

  man amar είπε...

  Αν η ΣΣΕ είναι γενικώς υποχρεωτική ή υποχρεωτική για τον εργοδότη σου δεν μπορούν να γίνουν ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθού τώρα, αλλά μόνο όταν ληξει η ΣΣΕ. Επιδόματα, αδεια, αποζημιώσεις υπολογίζονται με τον μισθό που ισχύει εκείνη τη στιγμή.

  Ανώνυμος είπε...

  ΕΙΜΑΙ Β.ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΕ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΟΥ ΔΗΛ. ΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ? ΚΑΙ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ 22% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  man amar είπε...

  Ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει μονομερώς σύστημα εκ περιτροπής εργασίας υπο προϋποθέσεις. Δες σχετική ανάρτηση: http://ergasiaka-manamar.blogspot.com/2011/03/38462010.html
  Η μείωση του 22% αφορά μόνο την ΕΓΣΣΕ και όχι τις άλλες συμβάσεις. Οσοι ανήκουν σε άλλη ΣΣΕ, μετά τη λήξη της, ο μισθός μπορεί να επανακαθορίζεται με βάση τον βασικό μισθό της ΣΣΕ που έχει λήξει, πλέον των επιδομάτων που δεν καταργούνται. http://www.ergasiaka-manamar.blogspot.com/2012/03/40462012.html

  Ανώνυμος είπε...

  καλημέρα σας
  εργαζομαι απο 15ετιας ως β.λογιστη σε 2 fast-food του ιδιου προσωπου (ειναι 2 ξεχωριστες ΑΕ )με part-time απασχοληση που αθροιστικα και στις 2 ΑΕ εχω 25 ενσημα ανα μηνα.
  Μετα απο ακαρπες συζητησεις για μειωση μισθου μου ειπαν οτι θα περιμενουν τον Μαιο να μειωθει ο μισθος μου (ληξη μετενεργειας)και μετα να μου κανουν απολυση με προειδοποιηση ωστε να παρω την μιση αποζ/ση του νεου μειωμένου μισθου.
  η σύμβαση μου με την καθε εταιρεία ειναι το γνωστο εντυπο part-time απασχολησης που κατατιθεται στην επ.εργασίας (οροι ατομ.συμβ.εργασιας) στο οποιο ο μισθος ειναι 1000ευρω στη καθε εταιρεια(ανωτερο της κλαδικης των β.λογιστων χωρις καπου να αναφερεται οτι αμοιβομαι βασει κλαδικης συν κατι εξτρα ). Μπορουν αυτοι μονομερως να αφαιρέσουν τον μαιο τα επιδοματα που δεν ισχυουν (γαμου-computer)και οτι επιπλεον παίρνω ή θα πρεπει να συμφωνησουμε απο κοινου θεωρωντας οτι η σύμβαση μου ειναι ατομικη και οχι βασει της κλαδικης εφοσον καπου δεν αναφερεται οτι αμοιβομαι βασει αυτης?
  επιπλεον θα μπορουσα να προβω σε επισχεση εργασιας εφοσον ειμαι απληρωτη σχεδον 4 μηνες ? παιρνω καποια εναντι αλλα μου χρωστανε ακομα μερος του 12/2011 και ολο το 2012?
  ευχαριστω προκαταβολικα

  man amar είπε...

  Γνώμη μου είναι, ότι αφού ο μισθός σου είναι αποτέλεσμα ελεύθερης συμφωνίας χωρίς να στηρίζεται σε ΣΣΕ, αλλά είναι όρος ατομικής σύμβασης, για να αλλάξει ό ορος αυτός πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Για την επισχεση εργασίας επειδή είναι λεπτό θέμα και επειδή για τα θέματα αυτά αρμόδα να κρίνουνείναι τα δικαστήρια, καλύτερα να συμβουλευτείς κάποιο δικηγόρο μη τυχόν κυρηχτεί παράνομη και καταχρηστική.

  Ανώνυμος είπε...

  Η carrefour ζητα από τους υπαλλήλους της να υπογράψουν ατομική σύμβαση με μείωση μισθού 10% και ισχύ 12μηνη.Δεν υποχρεώνει, υπόσχεται οτι δεν θα είναι αιτία απόλυσης η αρνηση υπογραφής, θέλει όμως να έχει τελειώσει το θέμα ως το τελος απριλίου.Γιατί βιάζεται τόσο πολύ; Γιατί δίνει bonus στους υπαλλήλους της 10% και 20% εκπτωση για αγορες; Δεν είναι πολύ ύποπτο και πονηρό; Αυτή τη στιγμή είμαστε στον αέρα χωρίς ΣΣΕ . Αν δεν συμφωνηθει νέα ΣΣΕ μετά τις 14 Μαιου, τι γίνεται;Αν δεν υπογράψω την ατομική, τι επιπτώσεις προβλέπεται να έχω;

  man amar είπε...

  Αν αμείβεσαι με τη ΣΣΕ εμπορικών επιχειρήσεων δεν είσαι στον αερα αφού αυτή ειναι σε ισχύ μέχρι 14/5/2013. (ψαξε το) Σ' αυτή τη περίπτωση η αρνησή σου δεν έχει επιπτώσεις. Αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο με σύμφωνη γνώμη σας.

  Ανώνυμος είπε...

  meta apo 16 xronia to afendiko me stamatai 26/4/2012 tha sinexisi na mou kolagi ensima mexri ton augusto kai meta tha mou dosi apolisi giati to kani auto

  man amar είπε...

  Τι εννοείς "με σταματάει 26/4/2012"; προφορικά; ή μήπως σου έκανε προειδοποίηση απόλυσης; Μήπως δεσμεύεται από κάποιο πρόγραμμα και δεν μπορεί να σε απολύσει; Πάντως αν σταματήσεις χωρίς έγγραφη απόλυση γνώμη μου είναι ότι κινδυνεύεις να σου κοινοποιησει την οικιοθελή σου αποχώρηση στον ΟΑΕΔ.

  Ανώνυμος είπε...

  Δολεύω στην εταιρεία κανονικά με σύμβαση αορίστου χρόνου εδω και 6 χρόνια. Ξερω ότι σήμερα αν απολυθώ δικαιούμαι ταμείο για 12 μήνες. Αν όμως πιάσω άλλη δουλεία σε εποχιακό κατάστημα (μόνο 4 ώρες) και στις 31/10 απολύθω και από τις δύο, θα μπορέσω να μπώ στο ταμείο για 12 μήνες, ή θα μπερδέψει το πράγμα;

  Ανώνυμος είπε...

  Επαιρνα επίδομα ανεργίας πριν πολλά χρόνια όταν δούλευα σε εποχιακό κατάστημα. Σήμερα πρόκειται να ξαναπιάσω δουλειά σε εποχικό. Μπορώ να μπώ στο ταμείο ανεργίας φέτος, όταν σταματήσω με 100 ένσημα? Για περυσι έχω 150 ένσημα από άλλο καταστημα, όχι όμως εποχιακό.

  man amar είπε...

  Αν εννοείς ότι θα εργάζεσαι σε δύο εργοδότες στον ένα 8/ωρο και στον άλλο 4/ωρο, αυτό δεν είναι νόμιμο.

  man amar είπε...

  Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τους απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα (ή και εποχιακά π.χ. μουσικοί, ηθοποιοί κ.α ) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

  Ανώνυμος είπε...

  ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΠΩΣ ΠΙΘΑΝΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ 12% Ή ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΑΣ. ΕΓΩ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΝΑ ΦΥΓΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΟΜΩΣ ΑΝ ΛΗΞΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ? ΜΕΡΙΚΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΛΗΓΕΙ ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 2013. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ? ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΛΗΞΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ? ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ? ΟΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΧΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ ΓΙΑΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ.

  man amar είπε...

  Υπάρχουν δυο ΣΣΕ εμπορικών επιχειρήσεων. Αν ανήκετε στη ΣΣΕ εμπορίου του ΣΕΛΠΕ, αυτή λήγει 20/7/2012 ενώ η ΣΣΕ εμπορίου της ΓΣΕΕΒΕ - ΕΣΣΕ λήγει στις 14/5/2013. Ο εγοδότης έχει δικαιωμα να μειώσει μονομερώς τους μισθούς σας μετά τη ληξη της ΣΣΕ που ανηκετε. Πριν τη ληξη της μείωση γίνεται μόνο με συναίνεση των εργαζομένων και εφόσον δεν προκύπτει θέμα υποχρεωτικότητας τηρησης αυτης. Αν εσύ αρνηθηκες τη μείωση που σου προτεινει νωριτερα και προκειται να σε απολύσει, δεν χάνεις την αποζημίωση. Αν λήξει η ΣΣΕ και ο εργοδόης νόμιμα προβαίνει σε μειωση μισθού μονομερώς, εισαι υποχρεωμένος να αποδεχτείς τη μείωση, διαφορετικα σημαίνει ότι δεν σε συμφέρει και αποχωρείς οικιοθελώς.

  Ανώνυμος είπε...

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ!!
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΥΤΟ SITE!! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!!

  man amar είπε...

  Και συ να 'σαι καλά!!!

  Ανώνυμος είπε...

  παρακαλώ ενημερώστε με αν η συμπλήρωση του εντύπου Γνωστοποίηση όρων ατομικής σύμβασης εργασίας είναι υποχρεωτική ακόμη και αν ο εργαζόμενος υπογράφει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου σε υπόδειγμα της εταιρείας (και λαμβάνει και αντίγραφο) που περιέχει όμως όλους τους όρους που αναγράφονται στο έντυπο Γνωστοποίησης των όρων ατομικής σύμβασης.

  man amar είπε...

  Αυτή είναι η ουσία του Π.Δ. Η έγγραφη ατομική σύμβαση ειναι αρκετή

  Ανώνυμος είπε...

  Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ενημέρωση

  Ανώνυμος είπε...

  Υπάλληλος υπό την σύμβαση ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ σε εκδοτικό οίκο με 5 χρόνια εργασίας.(Είναι σε ισχύ η ΣΣΕ ή έχει λήξει;)
  Γίνεται πρόταση από τον εργοδότη για υπογραφή ατομικής σύμβασης με μείωση 20% στο μισθό. Σε περίπτωση υπογραφής της σύμβασης αυτής και σε επακόλουθο κλείσιμο της επιχείρησης στο επόμενο τρίμηνο - εξάμηνο, τι ισχύει για την αποζημίωση; Τι ισχύει για την προειδοποίηση απόλυσης; Με ποια βάση θα υπολογιστεί το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων;

  man amar είπε...

  Η σύμβαση έληξε 14/5/2012. Ο εργοδότης εχει δικαίωμα να περικόψει μονομερώς τα επιδόματα που καταργήθηκαν. Αν γίνει μειωση μισθού, σε περίπτωση απόλυσης η αποζημίωση θα υπολογισθέι με τις αποδοχες του τελευταίου μήνα. Επιδόματα, αδειες κλπ υπολογίζονται με το μισθό που ισχύει τη συγκεκριμενη στιγμή.

  Ανώνυμος είπε...

  Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Εάν δεν υπογράψω την ατομική σύμβαση έχει τη δυνατότητα να με απολύσει και να μην μου καταβάλει την αποζημίωση; Έτσι ισχυρίζεται...

  man amar είπε...

  Οχι δεν μπορεί. Μπορεί όμως χωρίς την υπογρφαφή σου να κοψει το επιδομα γάμου και της ξένης γλωσσας (αν τα παίρνεις) απο αυτή τη ΣΣΕ.

  Ανώνυμος είπε...

  δουλευω 11 χρονια σε μια εταιρια πληροφορικης και μας εγινε προταση για ατομικη συμβαση? και επισης και μειωμενου μισθου, τα προυγουμενα χρονια σε περιπτωση απολυσης τα χανω? δηλ αν υπογραψω και μετα απο ενα χρονο απολυθω ισχυουν και τα προυγουμενα?

  man amar είπε...

  Εφόσον γίνει τροποποίηση της αρχικής ατομικής σύμβασης τα χρόνια δεν χάνονται, όμως σε περίπτωση απόλυσης, η αποζημίωση θα υπολογισθεί με τις αποδοχες του τελευταίου μήνα.

  Ανώνυμος είπε...

  Ήθελα να ρωτήσω το εξής..είμαι 33 ετών και δεν δουλεύω πρώτη φορά στη ζωή μου.Παρόλα αυτά στην εργασία που πριν 8 μήνες βρήκα μου δίνουν 700 ευρώ.Έχω υπογράψει ατομική αορίστου σύμβαση.Με το μισθό τι γίνεται?Και μάλιστα τη στιγμή που γνώριζα στην προηγούμενη εργασία μου ότι είχα ανέβει κλιμάκιο στο ΙΚΑ.
  Σας ευχαριστώ.

  Ανώνυμος είπε...

  σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματος συμπληρώνω οτι ειμαι υπαλληλος γραφειου και ετσι γράφει και η πρόσληψη.
  ευχαριστω

  man amar είπε...

  Μάλλον σε προσέλαβε με την ΕΓΣΣΕ. Για να δεις τους μισθους εδώ:
  http://ergasiaka-manamar.blogspot.com/2012/02/22.html
  Αν πάλι εισια με άλλη ΣΣΕ ξαναγράψε μου.

  mur είπε...

  Γεια σας, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που αφορά τον σύζυγο μου ο οποίος εργάζεται ως οδηγός φορτηγού ετοίμου σκυροδέματος (οδηγός μπετονιέρας κοινώς).
  Εργάζεται στην εταιρεία επί 12 χρόνια, αρχές του 2012 αν δεν κάνω λάθος τους βάλανε να υπογράψουν ''ατομικές συμβάσεις'' εξαμήνου για 6ωρη εργασία.
  Η συγκεκριμένη σύμβαση έχει λήξει πλέον και από τη λήξη της δεν έχει υπογραφεί κάποια άλλη σύμβαση.
  Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω, σε περίπτωση που τον καλέσουν να υπογράψει κάποιου είδους σύμβαση η οποία θα λέει για 6ωρη εργασία και για μείωση μισθού, είναι υποχρεομένος να υπογράψει? Και αν αρνηθεί μπορούν να τον απωλησουν διχως αποζημίωση?
  Για την ιστορία, Τελευταία φορά που πληρώθηκε πήρε 750 ευρώ με 10ωρη εργασία!!!!!!!!!!!!!!!Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Για τη μείωση της ημερήσιας απασχόλησης απαιτείται η αλλαγή της ατομικής σύμβασης. Η αρνηση του εγαζόμενου δεν αποτελει λογο απόλυσης χωρίς αποζημίωση.
  Μπορεί ομως ο εργοδότης να επιβάλλει υπο προϋποθέσεις εκ περιτροπής εργασία μονομερώς. Δες εδώ:
  http://ergasiaka-manamar.blogspot.com/2011/03/38462010.html

  klair είπε...

  Καταρχήν συγχαρητήρια για την σας δουλεία σας.Είμαι σχεδιάστρια σε τεχική μελετητική και εργοληπτική επιχείρηση και έχω υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας(σύμφωνα με το Π.Δ. 156/94)από το 2003 δηλ.προυπηρεσία 9 ετών.Είμαι έγγαμη με 2 παιδιά. O εργοδότης μου θέλει να εργάζομαι 4ωρη απασχόληση από 8ωρη που είμαι τώρα υπογράφοντας νέα σύμβαση. 1)Πότε λήγει η υπάρχουσα σύμβασή μου σύμφωνα με το νέο νόμο,εγκύκλιος; 2)Εαν υπογράψω νέα ατομική σύμβαση θα είμαι χωρίς προυπηρεσία ή από 9μήνες και άνω; 3)Αν δεν συμφωνήσω τι γίνεται; 4)Με τι μισθό θα αμοίβομαι εφόσον συμφωνήσω;Τώρα αμοίβομαι με τον βασικό μισθό+γάμου+επιδομα παιδιού. Ευχαριστώ.

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Για τις τεχνικές εταιρείες εχει υπογραφεί νεα ΣΣΕ, η οποία ειναι σε ισχύ με μειωσεις μισθών κατά 18% http://www.omed.gr/el/index.php?module=mysse&action=downloadFile&myid=4716
  Αν ο εργοδότης σου ζητά να υπογράψετε νεα ατομική σύμβαση δεν εισαι υποχρεωμένη να το δεχθείς. Αν υπογράψεις ο μισθός μπορεί να καθορισθέι ελεύθερα μεχρι και τα όρια της ΕΓΣΣΕ με την προυπηρεσία που ήδη έχεις συμπληρώσει μέχρι 14/2/2012 Δες εδώ:
  http://ergasiaka-manamar.blogspot.com/2012/02/22.html

  Ανώνυμος είπε...

  καλημερα.δουλευω 8 χρονια σε ενα καταστημα & μου εδωσαν να υπογραψω μια γνωστοποιηση ορων ατομικης συμβασης,οπως την αναφερει,με ολα αυτα που αναφερεται πιο πανω ,στο αρθρο,& ηθελα να ρωτησω.σε περιπτωση απολυσης,με πιο μισθο θα υπολογιστει η απολυση???να σας πω ,πως στις αποδοχες μου γραφει τον μικτο μισθο που επερνα πριν ολες τις μιωσεις,& επισης δεν αναγραφει τα χρονια που ειμαι στο καταστημα παρα την ημερομηνια του επομενου μηνα που αρχιζει η ατομικη συμβαση.παιζει καποιο ρολο??μηπως πρεπει να αναγραφει & την ημερομηνια προσληψης για να υπολογιστει η απολυση βαση του προηγοθμενου μισθου μου & να μην χασω ολα αυτα τα χρονια??ευχαριστω & συγχαρητηρια για την σελιδα σας

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Ανώνυμος..Μετά απο 8 χρόνια; Μήπως ειναι τροποποιητική; Στη περιπτωση αυτή, στη σύμβαση θα πρέπει να αναγράφεται η αρχική ημερομηνία πρόσληψης. Η αποζημίωση σε περιπτωση απόλυσης, υπολογίζεται με τις μικτες αποδοχες του τελευταίου μήνα.
  Παρακαλώ χρησιμοποιείτε ψευδώνυμο.

  κλειω είπε...

  καλησπερα ευχαριστω για την αμεση απαντηση.δεν γραφει οτι ειναι τροποποιηση,αλλα γνωστοποιηση ορων ατομικης συμβασησ.να προσθεσω οτι οταν ειχα μπει στο εκ περιτροπης μου ειχαν δωσει τροποποιηση αλλα δεν την υπεγραψα.τωρα που τελιωσε το εκ περιτροπης μου κανανε καινουργια συμβαση .χανω τα χρονια αυτα σε περιπτωση απολυσης??πρεπει να γραφτει τελικα & η ημερομηνια που προσεληφθει στην επιχειρηση??

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Κλειώ...όπως σου είπα. Η αρχική ημερομηνία πρέπει να αναγράφεται

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....