Blogger Widgets
 • Εργατικά
 • Μισθοί
 • Ασφάλιση
 • Υγιεινή-Ασφάλεια
 • Νομοθεσία
 • Νομολογία
 • Δημόσιο
 • Ανεργία
 • Φορολογικά
 • Οικονομία
 • Προγράμματα
 • 13 Απρ 2011

  ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ


  Για την άδεια άνευ αποδοχών, δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει τη χορηγησή της ή να ρυθμίζει γενικά το θέμα αυτό.  Στην περίπτωση  που ο εργαζόμενος ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να τη λάβει, θα πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη του εργοδότη, ο οποίος στα πλαίσια των αρχών της καλής πίστης και εκτιμώντας τις οικογενειακές, κοινωνικές ανάγκες και υποχρεώσεις  του εργαζόμενου μπορεί να χορηγεί άδεια άνευ αποδοχών.
  Κατά το διάστημα χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών, η σύμβαση εργασίας δε λύεται, απλώς αναστέλλεται η ισχύς της. Ο εργοδότης υποχρεούται να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του εργαζόμενου μετά τη λήξη της άδεις άνευ αποδοχών.
  Tο ΝΣΚ (Γνωμοδ. 557/63) δέχεται ότι: η χορήγησή της δεν αποστερεί τον εργαζόμενο από το δικαίωμα να ζητήσει (βάσει του ΑΝ 539/45), την ετήσια με αποδοχές άδεια του, προκειμένου σύμφωνα με το σκοπό του νόμου, να παρασχεθεί σ’ αυτόν η δυνατότητα να αναπαυθεί με αυξημένα οικονομικά μέσα προς αναπλήρωση των αναλωθεισών στην εργασία του σωματικών ή πνευματικών του δυνάμεων.
  Αντίθετα ο Α.Π. (Απ. 161/1967) δέχεται ότι: αυτός που επανέρχεται από την άδεια άνευ αποδοχών, δεν δικαιούται και κανονικής άδειας κατά τον Α.Ν.539/45, καθόσον με την χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έχει εκπληρωθεί ο σκοπός του παραπάνω Νόμου.
  Το Υπουργείο Εργασίας είχε συνταχθεί με την θέση του Ν.Σ.Κ., αφού είχε τη γνώμη ότι: αφενός μεν με τη σύμβαση παροχής άδειας χωρίς αποδοχές, τεκμηριώνεται θέληση του εργοδότη να αναγνωρίσει τον χρόνο της άδειας χωρίς αποδοχές ως χρόνο πραγματικής υπηρεσίας, αφετέρου δε ο μισθωτός που έτυχε άδειας άνευ αποδοχών είναι δυνατό να έχει αναλώσει περισσότερες πνευματικές ή σωματικές δυνάμεις κατά το χρόνο αυτής, όπως συμβαίνει στην περίπτωση μετεκπαιδεύσεως στο εξωτερικό και συνεπώς επανερχόμενος από την άδεια άνευ αποδοχών, δικαιούται τόσο την κανονική άδεια με αποδοχές βάσει του Ν.1346/83 όσο και το επίδομα άδειας βάσει του άρθρου 3 παραγρ. 16 του Ν.4504/66 .
  Το υπουργείο Εργασίας με μεταγενέστερο έγγραφό του (1896/28.8.97) εκφράζει την άποψη ότι: δεν μπορεί να υποστηριχθεί, ότι σε κάθε περίπτωση χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών, οφείλεται στον εργαζόμενο και η κανονική ετήσια άδεια με αποδοχές, εκτός αν πρόκειται περί απολύτως δικαιολογημένης απουσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εργαζόμενος που έτυχε της άδειας αυτής άνευ αποδοχών είναι δυνατόν, να έχει αναλώσει περισσότερες πνευματικές ή σωματικές δυνάμεις (όπως στην άδεια άνευ αποδοχών για μετεκπαίδευση), δικαιούται τόσο την κανονική άδεια με αποδοχές βάσει του Ν. 1346/1983, όσο και το επίδομα άδειας βάσει του άρθρου 3 παρ. 16 του Ν. 4504/1966. Για όλους τους παραπάνω λόγους έχουμε την άποψη ότι η άδεια άνευ αποδοχών θα πρέπει να χορηγείται μετά την εξάντληση της κανονικής άδειας ή να συμφωνείται η τύχη της κανονικής άδειας κατά τη χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών.

  108 σχόλια :

  Ανώνυμος είπε...

  Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να σε υποχρεώσει σε άδεια άνευ αποδοχών;

  manamar είπε...

  Οχι, ο εργοδότης δεν μπορεί να σε υποχρεώσει σε λήψη άδειας ανευ αποδοχών. Την άδεια αυτή τη ζητάει ο εργαζόμενος και ο εργοδότης αποδέχεται ή δεν αποδέχεται το αίτημα του εργαζόμενου.

  ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ είπε...

  Μέχρι πόσες μέρες συνεχόμενες δικαιούμαστε άδεια άνευφ αποδοχών.

  manamar είπε...

  Φίλε Σπύρο, για το χρονικό διάστημα, τη συχνότητα, το συνεχόμενο ή μη, της άδειας άνευ αποδοχών δεν υπάρχει περιορισμός. Αυτά συμφωνούνται από τα δύο μέρη δηλ. εργαζόμενο και εργοδότη στα πλαισια της καλής πίστης. Σου υπενθυμίζω ότι η άδεια αυτή δεν επιβάλλεται από τον εργοδότη αλλά τη ζητάει ο εργαζόμενος.

  nwntas είπε...

  γεια σας...ρε παιδια αν ο εργοδοτις δεν πλιρονει τιν αδεια που δικαιουσε διλαδι δικαιουσε 21 μερεσ αδεια κ σοθ πληρονει τις 10 κ δεν σου δινει το επιδομα αδειας τι γινετε μπορειτε να μου πειτε??

  manamar είπε...

  Η λήψη της άδειας διαπιστώνεται απο το βιβλίο αδειών και το επίδομα άδειας από τις εξοφλητικές αποδείξεις, αρκεί να μην έχεις υπογράψει και στα δύο χωρίς να τα έχεις πάρει. Αν θέλεις κάνε ανώνυμη καταγγελία στο ΣΕΠΕ για έλεγχο στην επιχείρηση.

  Ανώνυμος είπε...

  Διάβασα τα παραπάνω σχόλια και θα ήθελα να θέσω το εξής:

  Δουλεύω σε μια επιχείρηση όπου εδώ και 3 χρόνια περίπου παίρνω άδεια άνευ αποδοχών με το "ζόρι" .Τι εννοώ...Απλά υπογράφω ένα χάρτι που φτιάχνει η επιχείρηση ζητώντας προσωπικά εγώ άδεια άνευ αποδοχών κάτι το οποίο δεν έχω ζητήσει ποτέ

  Πως μπορώ εγώ να είμαι καλυμμένος για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται;

  Ευχαριστώ

  manamar είπε...

  Δύσκολη η απάντηση σε μια δύσκολη περίπτωση. Δυστυχώς συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις τώρα με την κρίση να χρησιμοποιούν την άδεια ανευ αποδοχών αναγκαστικά δηλ. χωρίς τη θέληση τπου εργαζόμενου. Αν σου πρότεινα να μην υπογράφεις τις αιτήσεις που σου δείνει ο εργοδότης πιθανά να ερχόσουν σε ρήξη με ακόμη πιο δυσάρεστα αποτελέσματα. Εσύ θα κρίνεις καλύτερα ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

  Maria είπε...

  Καλημέρα σας,
  Έχω ένα «θέμα» και θα ήθελα τη γνώμη και τη βοήθειά σας.
  Εργάζομαι στην ίδια επιχείρηση από το 2001. Γέννησα στις 10/07/2010, οπότε ο εργοδότης (με τον οποίο έχω πραγματικά πολύ καλή σχέση εργαζόμενου-εργοδότη) δεν μπορεί να με απολύσει πριν το 18 μηνο, δηλαδή πριν τις 10/01/2012. Χθες μου ζήτησε λόγω οικονομικών προβλημάτων, η επιχείρηση πραγματικά δεν πάει καλά, αν μπορώ να πάρω άδεια άνευ αποδοχών μέχρι το πέρας του 18 μηνου και μετά να με απολύσει. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα γιατί έχω ανάγκη να μείνω στο σπίτι και στα παιδιά. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Θα έχω κάποιο πρόβλημα όσον αφορά το επίδομα ανεργίας που θα δικαιούμαι από τον ΟΑΕΔ για 12 μήνες από τις 10/01/2012?
  Ευχαριστώ

  manamar είπε...

  Γνώμη μου είναι ότι δεν θα εχεις κάποιο πρόβλημα να πάρεις το επίδομα ανεργίας, αφού τηρούνται γι' αυτό οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Δες εδω http://ergasiaka-manamar.blogspot.com/2011/09/blog-post_30.html#more

  Για σιγουριά ρώτησε και στον ΟΑΕΔ.

  Ανώνυμος είπε...

  Καλημέρα. Επειδή σε μένα έλαχε ο κλήρος να ψάξω και δεν είμαι σίγουρη με τα όσα βρίσκω τι να απαντήσω. Αν μπορίτε να με βοηθήσετε παρακαλώ. Εργαζόμενη στο δημόσιο. Έλαβε το 2010 κάποιους μήνες ανευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου (Έως 31-1-2011) Φλεβάρη και Μάρτη επέστρεψε και εργάστηκε κανονικά.Τώρα ζητά να πάρει το Δεκέμβρη την κανονική της άδεια και μετα να συνεχίσει άνευ αποδοχών. Το δικαιούται? Δικαιούται και επίδομα? Εάν γνωρίζετε και σχετικές εγκυκλιους θα με βοηθούσατε πολύ. Ευχαριστώ

  Ανώνυμος είπε...

  Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι εσάς ή/και τους αναγνώστε σας. Εργάζομαι σε ΝΠΙΔ. Θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα; (α) Μπορώ να πάρω άδεια άνευ αποδοχών, δεδομένου ότι θα συμφωνήσει και η διεύθυνση, χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος προσωπικός λόγος (θελω να ανοίξω γραφείο); (β) Η σύμβαση που έχω τώρα μου απαγορεύει να κάνω ταυτόχρονα οποιοδήποτε άλλο είδος εργασίας και αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα οποιουδήποτε είδους εργασίας κάνω ανήκουν στον εργοδότη μου. Κατά τη διάρκεια της άδειας (αν μπορώ να πάρω) συνεχίζει να ισχύει αυτό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Μιχάλης

  manamar είπε...

  (Για την ανώνυμη μητέρα)

  Τα αναφερόμενα θέματα των Δημοσίων Υπαλλήλων ρυθμίζονται από τον Ν. 3528/2006 - ΦΕΚ 26/Α/9-2-2007 ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.

  Για το θέμα που ρωτάς σου παραθέτω τα παρακάτω:

  • Επιτρέπεται η χορήγηση στον υπάλληλο, μετά από αίτηση του, άδειας χωρίς αποδοχές, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τον ένα (1) μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους. (αρθ. 51)
  • Επίσης επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας έως δύο (2) ετών, ύστερα από αίτηση των υπαλλήλων και γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους. (αρθ. 51). Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών. Διάστημα τριών (3) μηνών της άδειας αυτής χορηγείται με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου (3ου) παιδιού και άνω. (αρθ. 53)
  • Την άδεια και το επίδομα άδειας (ότι έχει απομείνει) τα δικαιούται κανονικά.

  Αυτά μέχρι πλήρους ανατροπής όλων από ΤΡΟΪΚΑ & ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

  manamar είπε...

  (Για τον εργαζόμενο σε ΝΠΙΔ)
  Εφόσον στο φορέα που εργάζεσαι ισχύουν οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας στον ιδιωτικό τομέα, μπορείς να πάρεις όση άδεια συμφωνήσετε μαζί. Αφού όμως η ατομική σύμβαση σε δεσμεύει στην άσκηση άλλης δραστηριότητας, γνώμη μου είναι, πριν τολμήσεις οτιδήποτε να πάρεις έγγραφη άδεια από το φορέα που εργάζεσαι. Αν στο φορέα σου έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί ενιαίου μισθολογίου κλπ θα μπορείς να πάρεις άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 5 χρόνια και να ασκήσεις οποιαδήποτε δραστηριότητα.

  Ανώνυμος είπε...

  εργαζομαι σε μια α.ε. με 40 εργαζομενους(συναδελφους).Θα ηθελα να με απαντησετε αν γνωριζεται φυσικα αν υπαρξει προβλημα (νομοθετικο)στο να δοθουν 15ημερες αδειες ανευ αποδοχων για ενα διαστημα 4αρων μηνων, πρωτα στους μισους και μετα στους αλλους μισους .Παρεπιπτωντος το συνολο των εργαζομενων φερετε να εχει συμφωνισει με αυτο, αλλα κολισε η εφαρμογη του με την αιτιολογια οτι θα μας κανει καταγγελια το ΙΚΑ για διαφυγοντες εισφορες. Σας ευχαριστω.

  manamar είπε...

  Η άδεια άνευ αποδοχών δίδεται μετά από αίτηση του εργαζόμενου και αποδοχή από τον εργοδότη. (τυπικά βέβαια, αφού στην πράξη συνήθως επιβαλλεται από τον εργοδότη). Κατά το διάστημα αυτό αναστέλλεται η εργασιακή σχέση. Αφού λοιπόν γίνει η τυπική διαδικασία, ο εργοδότης ενημερώνει εγγράφως το ΙΚΑ και αναστέλλεται νόμιμα η καταβολή εισφορών για τα άτομα που βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών.

  Ανώνυμος είπε...

  Μου είπε ο εργοδότης μου να πάρω για ένα μήνα άδεια άνευ αποδοχών και ότι δεν θα μπουν ένσημα σε αυτό το διάστημα. Ισχύει?

  Ανώνυμος είπε...

  Άμα μετά από ένα μήνα με άδεια άνευ αποδοχών δεν με κρατήσει κ γίνει απόλυση την αποζημίωση θα την πάρω κανονικά?

  man amar είπε...

  Στην άδεια ανευ αποδοχών δεν οφείλονται ουτε μισθοί ουτε ένσημα. Αυτό όμως γίνεται γιατί την άδεια τη ζητάει ο εργαζόμενος και όχι να τη δίνει υποχρεωτικά ο εργοδότης

  man amar είπε...

  Ναι τη δικαούσαι κανονικά.

  Ανώνυμος είπε...

  Άρα είναι νόμιμο στην άδεια άνευ αποδοχών να μην σου κολλάνε ένσημα?

  Ανώνυμος είπε...

  την αδεια αυτη μου την επιβαλει ο εργοδοτης γιατι δεν εχει δουλεια κ θελει να δει αμα βγαινει κ χωρις εμενα αλλιωσ να μην με απολυσει. κ θελω να δω αμα υπαρχει καποια παγιδα στο ολο θεμα. ειμαι στην δουλεια 15μηνεσ και θελω να μαθω αμα χανω μετα αποζημίωση η το επιδομα οαεδ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

  man amar είπε...

  Σου λέω και πάλι εφόσον τη ζητήσει την άδεια ο εργαζόμενος και ο εργοδότης με τη σειρά του ενημερώσει το ΙΚΑ.

  man amar είπε...

  Την αποζημίωση δεν τη χάνεις. Ομως αφού θα εισαι σε α.α.α.να φαίνεται κάπου ωστε κατα το διάστημα αυτό μη τυχόν και σου κάμει καμμιά οικιοθελή αποχώρηση, αν και δεν το νομίζω αφού για να γλυτώσει εισφορες θα πρέπει να ενημερώσει το ΙΚΑ, συνεπώς θα υπάρχει επίσημο έγγραφο. Ουτε το επίδομα ανεργίας χάνεις εφόσον τηρούνται οι λοιπες προϋποθέσεις γι'αυτό

  Ανώνυμος είπε...

  καλημερα!μετα απο συμφωνια με τον εργδοτη μου παιρνω αδεια ανευ αποδοχων απο τον απριλιο.μεχρι τοτε δικαιουμε αδεια κανονικη συμφωνα με τις μερες που εχω δουλεψει ηδη η οχι??και αν ναι ποσες?

  man amar είπε...

  Η αδεια σου εξαρτάται από την ημερομηνία πρόσληψης. Γραψε την και επανέρχομαι.

  Ανώνυμος είπε...

  αν ο εργοδοτης σου δωσει αδεια ανευ αποδοχων στο διαστημα αυτο μπορει να δηλωση οικιοθελη αποχωρηση τι ενεργειες πρεπει να κανω για να μην χασω την αποζημειωση εχω 13 χρονια σε αυτη τη δουλεια ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  man amar είπε...

  Θα πρέπει να εχεις αποδεικτικό στοιχείο - έγγραφο, γιατί διαφορετικά θα φαίνεσαι ως αδικαιολόγητα απών από την εργασία σου, οποτε αν υπάρχει κακή πρόθεσηα από τον εργοδότη σου μπορεί να γίνει αυτό που φοβάσαι.

  Ανώνυμος είπε...

  Αν παω στην επιθεωρηση εργασιας και ενημερωσω Αυτο που αναφερεται ποιο πανω με το ικα δν θα εχω καποια καληψη Γιατι μας δινει αδειες ανευ απο τον νοεμβριο ειναι η συνεχεια τησ ερωτησης παραπανο ευχαριστω

  Ανώνυμος είπε...

  Σας κανω παλι την ερωτηση ολοκληρομενη μας δινει αδεια ανευ αποδοχων απο τον Νοεμβριο προχθες ηρθα σε ρηξη με τον προησταμενο και μου ειπε να μην προσερθω στην εργασια μου μεχρι να με ειδοποιηση υπαρχει περιπτωση να δηλωση οικιοθελη υποχωρηση με το ικα δν εχω καποια καληψη να παω στην επιθεωριση εργασιας η εχετε να μου προτεινετε κατι αλλο εχω 13 χρονια στην δουλεια ευχαριστω και παλι

  man amar είπε...

  Αν την άδεια ανευ αποδοχών σας την επιβάλλει και δεν καταβάλλει εισφορές τότε θα πρέπει να έχει ενημερώσει το ΙΚΑ. Πάντως το "φύγε" του προϊσταμένου και θα σε ειδοποιήσω να το προσέξεις γιατι μπορεί να κρύβει οικιοθελή αποχώρηση. Μπορεις να ενημερώσεις την επιθ. εργασίας χωρίς να είσαι όμως απόλυτα καλυμένος αφού αυτή ειναι μια απλή δήλωση. Σε κάθε περίπτωση εαν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη δεν απουσιάζουμε απο τη δουλειά μας χωρίς κάλυψη.

  Ανώνυμος είπε...

  καλημερα!η προσληψη μου στην πλεον οτα αε εγινε το 2000 οταν ακομα ητανε δημοτικη επιχειρηση με συμβασεις ιδιωτικου δικαιου αοριστου χρονου.ευχαριστω!

  man amar είπε...

  Για το 2012 δικαιούσαι ολόκληρη την άδεια από την 1η μέρα του έτους και μάλιστα αφού έχεις κλείσει 10/ετία στον ίδιο εργοδότη η άδεια σου θα είναι 25 μέρες.

  Ανώνυμος είπε...

  λογω της επανενταξης μου μετα την αδεια ανευ αποδοχων μηπως δικαιουμε μονο για τις εργασιμες μερες η ειναι ασχετο αυτο με την αδεια ανευ αποδοχων?και αν καταλαβα καλα απο το αρθρο στην αρχη της σελιδας πρεπει να παρω ολη την κανονικη αδεια 25 μερες που δικαιουμε διοτι μετα την επανενταξη μου δεν μπορω βαση νομου.σωστα??ευχαριστω!!

  man amar είπε...

  Δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει ακριβώς παρα μόνο δικαστικες αποφάσεις και έγγραφα του Υπουρ. Εργασίας. Την άδεια σου την δικαιούσαι,(ακέραιη)
  πριν ή μετά, συμφώνησέ το με τον εργοδότη σου.

  Ανώνυμος είπε...

  ευχαριστω πολυ!!

  Ανώνυμος είπε...

  Ο σύζυγός μου, αναζητά εργασία στο εξωτερικό. Αν διορισθεί στον ιδιωτικό τομέα ή σε θέση σε διεθνή οργανισμό ή υπηρεσία της Ε.Ε., αυτός θεωρείται σοβαρός λόγος για να ζητήσω α.α.α.? Εγώ εργάζομαι 8 χρόνια σε υπηρεσία Ν.Π.Δ.Δ., ως Ι.Δ.Α.Χρόνου. και αναρωτιέμαι αν ο εργοδότης μου είναι υποχρεωμένος να με επαναφέρει όταν λήξει ο χρόνος της α.α.α. ή μπορεί να το "βρει ως πάτημα" και να απολυθώ. Τώρα με τις απολύσεις που συζητούν και στο Δημόσιο Τομέα, η α.α.α κρύβει παγίδες?

  man amar είπε...

  Αν διέπεσαι από τις διατάξεις του Δημοσίου θα κρινει το υπηρεσιακό συμβούλιο τη σπουδαιότητα των λόγων που επικαλείσαι. Πάντως αν πάρεις την άδεια ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να σε επαναφέρει στη δουλειά σου μετά τη λήξη της άδειας.

  man amar είπε...

  Αν διέπεσαι από τις διατάξεις του Δημοσίου θα κρινει το υπηρεσιακό συμβούλιο τη σπουδαιότητα των λόγων που επικαλείσαι. Πάντως αν πάρεις την άδεια ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να σε επαναφέρει στη δουλειά σου μετά τη λήξη της άδειας

  Unknown είπε...

  στην δουλεια μου ο εργοδοτης για το 2011 μου εδωσε 3 μερες αδεια μονο..εργαζομαι δηλωμενος στο ΙΚΑ απο 1/6/2010 και βιβλιο αδειων δεν εχει..επιδομα αδειας μου εδωσε κανονικα αλλα απο αδεια μονο τρεις μερες..τι μπορω να κανω? λεφτα δεν το κοβω να μου δινει (γιατι καπου διαβασα οτι αν δεν σου δωσει την αδεια που δικαιουσε σου πληρωνει τις μερες που ηταν να παρεις με αυξηση 100% για την καθε μερα)

  man amar είπε...

  Ναι έτσι είναι, αν αποδειχτεί υπαιτιότητα του εργοδότη αλλά αν αρνηθεί να σου την πληρώσει έστω απλά, μόνο με καταγγελία στην επιθ. εργασίας μπορείς να δικαιωθείς. Η απαίτησή σου υπόκειται σε πενταετή παραγραφή.

  Unknown είπε...

  Η απαίτησή σου υπόκειται σε πενταετή παραγραφή.


  δηλαδη? τι παει να πει αυτο?

  Ανώνυμος είπε...

  καλημερα σας.μολις τελειωσε το εξαμηνο του οαεδ λογω μητροτητος.Ο εργοδοτης μου λογω του οτι δεν διναται ναμε πληρωνει μου προτεινε αδεια ανευ αποδοχων.Ηθελα να σας ρωτησω εαν παρω αυτην την αδεια(εστω για τους υπολοιπους 9 μηνε μεχρι ναμε μπορει ναμε απολυσει)θα δικαιουμε ταμειοανεργιαας??δηλαδη θα πληρω τις προυποθεσεις με τα ενσημα για να βγω???στην αδεια ανευ αποδοχων υπαρχει και ενσημο???σας ευχαριστω πολυ

  man amar είπε...

  Αν περάσει μια πενταετία και δεν τα πάρεις χάνονται, εκτός κι αν κάμεις νωρίτερα αγωγή.

  man amar είπε...

  Στην άδεια άνευ αποδοχών υπάρχει προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης. Δεν αμείβεσαι και δεν μπαίνουν ένσημα. Οπότε θα πρέπει να προσέξεις αν πληροίς τις προϋποθέσεις μέχρι την έναρξη ης άδειας ανευ αποδοχών και τις ημερομηνίες.

  Ανώνυμος είπε...

  σας ευχαριστω πολυ.μια διευκρινιση ακομα.δηλαδη εαν πληρωτιςπρουποθεσεις μεχρι την εναρξη μπορω να παρω ταμειο οση και εαν ειναιαυτη η αδεια?ο χρονος της αδειας δενπροσμετραται??

  man amar είπε...

  Ο χρόνος της άδειας δεν προσμετράται ως προς τον αριθμό ενσήμων σίγουρα. Επειδή έχει σημασία αν επιδοτείσαι για πρώτη φορά ή οχι και επειδή το θέμα είναι λεπτό με τις προθεσμίες και τα χρονικά όρια απο την απόλυση και την αίτηση σου, καλύτερα να ενημερωθείς γι' αυτά από τον ΟΑΕΔ.

  Κατερίνα είπε...

  Καλημέρα εργάζομαι από Ιούνιο 2007 σε τεχνικό γραφείο και ο εργοδότης μου θέλει να με απολύσει γιατί δεν έχει δουλειά (2 μήνες πριν συμπληρώσω τα 15 χρόνια!)
  Αν του προτείνω να μου δώσει «άδεια άνευ αποδοχών» μέχρι να δούμε αν ανακάμψουμε, με συμφέρει?
  Δε θα με πείραζε να μείνω κάνα χρόνο μόνο με το ταμείο ανεργίας αλλά όταν επιστρέψω, να μετράει η τυχών αποζημίωση μου ΓΙΑ ΟΛΑ τα χρόνια που θα έχω εργαστεί εκεί (15χρόνια και…). Ξέρει κάποιος αν Ισχύει αυτό ή να πάρω τώρα την αποζημίωση και να φύγω? Ευχαριστώ

  man amar είπε...

  Για να μπεις στο ταμείο ανεργίας θα πρεπει να σε απολύσει. Τι εννοείς όταν λες ότι θα επιστρέψεις; Η αποζημίωση σου ήδη θα έχει παραγραφεί, αφού έχει παρέλθει το 6/μηνο από την απόλυσή σου. Κατά την περίοδο της άδειας άνευ αποδοχών υπάρχει προσωρινή αναστολή εργασιακής σχέσης, χωρίς αποδοχές και ασφάλιση δηλαδή. Μετρησέ τα όλα και καλή απόφαση...αφού αυτή είναι μόνο δική σου και εσύ ξέρεις καλύτερα απ' όλους τι πρέπει να πράξεις.

  sakis είπε...

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗ 70 ΑΤΟΜΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!! ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΙΚΑ ΕΠΑΝΗΛΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΊΝΗ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟ ΤΕΒΕ. ΤΗΣ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ..ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΡΙΑ ΕΥΡΟ ΤΗΝ ΩΡΑ.ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΗΣ?

  man amar είπε...

  Καταγγελία στο ΣΕΠΕ και ΙΚΑ.
  Αλλά μετά από 10 χρόνια;
  Επίσης μπορεί να προσφύγει δικαστικά.

  sakis είπε...

  ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ. ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΕΒΕ. ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ? Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ?Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ 70 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ 17 ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΙΟΣ Η ΚΑΠΙΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ??ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  man amar είπε...

  Η νομιμότητα λέει ότι θα έπρεπε να προσληφθεί κανονικά και να κάνει η ίδια επιλογή φορέα ασφάλισης. Τώρα τι όφελος θα έχει αν κάνει καταγγελία ανεξάρτητα από την εμπλοκή των ασφαλιστικών φορέων, δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς αλλά σίγουρα αν αποδειχτούν αυτά που λες, μπορεί να ζητήσει διαφορές μισθοδοσίας, για τα πέντε τελευταία χρόνια. Για τους υπόλοιπους ανασφάλιστους σε περίπτωση καταγγελίας το ΙΚΑ θα προβεί σε έρευνα και σε πρίπτωση διαπίστωσης παράβασης θα καταλογίσει εισφορες και πρόστιμα

  Anonymos είπε...

  ....καλησπέρα σ'όλους....*.....έχω κάποιες απορίες πάνω σε κάποια εργασιακά θέματα που με ταλανίζουν.Εργάζομαι σε μια καφετέρια ως σερβιτόρος από τον Ιούλιο 2011 μέχρι σήμερα.Έλειψα με άδεια άνευ αποδοχών το μήνα Δεκέμβριο με ενημέρωση προς τον εργοδότη και με τη προσωπική του αποδοχή.Ωστόσο ο εργοδότης συνέχισε να μου κολλάει ένσημα το μήνα που έλειπα. Το ζήτημα τώρα εγείρεται στο ότι θέλει να με απολύσει χωρίς να μου καταβάλει το ποσό αποζημίωσης( + επίδομα αδείας,κτλ) επικαλούμενος ότι είχα πάρει άδεια άνευ αποδοχών και συνέχισε να μου κολλάει τα νόμιμα ένσημα.Σε τι ενέργειες μπορεί να προβεί έχοντας αυτό το "αισχρό" άνωθεν επιχείρημα; Σας διευκρινίζω ότι δεν μου έχει καταβάλει ούτε το δώρο Χριστουγέννων, ούτε το δώρο Πάσχα, αλλά ούτε το επίδομα αδείας όπως σας προανέφερα.Προσπαθεί να με πείσει να υπογράψω οικιοθελής απόλυση(....δηλαδή να υπογράψω ότι έλαβα νόμιμα όλες τις εισφορές που υποχρεούται απεναντί μου).Προς τη γνώσις σας, έχω υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου που με καλύπτει για 3 οκτάωρα ημερομίσθια την εβδομάδα και ο εργοδότης μου κολλάει 13 ένσημα το μήνα.

  Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων......*

  man amar είπε...

  Δεν πρεπει να υπογράψεις οικιοθελή αποχώρηση γιατί εκτος της αποζημίωσης, χάνεις και το επίδομα ανεργίας και φυσικά ουτε αποδείξεις πληρωμής για ποσά που δεν έλαβες. Θα συνεχίσεις να πηγαίνεις στην δουλειά σου κανονικά.

  eletheria είπε...

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 7,5 ΧΡΟΝΙΑ.ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΜΗΝΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ.ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 6ΜΗΝΟ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ?

  man amar είπε...

  Θα κάνεις αίτηση και εφόσον δεχτεί ο εργοδότης σου δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

  ΚΑΝΒΑΣ είπε...

  Η γυναίκα μου δούλευε σε εταιρεία μηχανικών από Ιανουάριο 2000 ως μισθωτή. Τον Αύγουστο 2008 γέννησε.Έως το Δεκέμβριο του 2009 εξάντλησε όλες τις προβλεπόμενες άδειες (και παλαιότερα υπόλοιπα).Από 1/1/2010 είναι σε άδεια άνευ αποδοχών (προφορική συμφωνία με εργοδότη).Ακόμα δεν έχει πληρωθεί υπόλοιπο του 2009.Τώρα της ζηταει να υπογράψει παραίτηση.Στο ΙΚΑ και στο ΤΣΜΕΔΕ εμφανίζεται ως μισθωτή. Δεν δικαιούται αποζημίωση?Τι πρέπει να κάνει?

  man amar είπε...

  Αν υπογράψει παραίτηση θα χάσει την αποζημίωση και επι πλέον δεν θα μπορεί να μπει ταμείο ανεργίας. Για τα δεουλευμένα της ή άλλες διαφορές με τον εργοδότη μπορεί να απευθυνθεί στο ΣΕΠΕ.

  Ανώνυμος είπε...

  Καλησπέρα.
  Εργάζομαι σε ΝΠΙΔ όπου έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί ενιαίου μισθολογίου. Η γυναίκα μου βρήκε εργασία στο εξωτερικό, σε ιδιωτική εταιρία και πρόκειται να μεταφερθούμε οικογενειακώς. Αναφέρατε πως δύναμαι να λάβω άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 5 χρόνια. Από ποία συγκεκριμένη διάταξη (Ν, ΠΔ, ΥΑ κτλ.) προκύπτει το εν λόγω δικαίωμα;
  Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

  man amar είπε...

  Ν. 3986/2011, άρθ. 37 παρ. 4

  Ανώνυμος είπε...

  Καλησπέρα ξανά και ευχαριστώ κατ' αρχάς για την άμεση απάντηση.
  Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 2, Ν3528/2007 οι παραπάνω διατάξεις μου φαίνεται να αφορούν μόνον το στενό δημόσιο τομέα "...Άρθρο 2, Έκταση εφαρμογής
  1. Στις διατάξεις του παρόντος Κώδικα υπάγονται οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι του κράτους και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
  2. Υπάλληλοι ή λειτουργοί του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι, κατά συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη, διέπονται από ειδικές ιατάξεις,
  καθώς και οι υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τις ειδικές γι’ αυτούς διατάξεις...".
  Εγώ εργάζομαι σε ΔΕΚΟ (ΝΠΙΔ) με σύμβαση αορίστου χρόνου. Από που προκύπτει ότι έχω τα ίδια δικαιώματα;

  man amar είπε...

  Αν στην υπηρεσία σου εφαρμόζονται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τον ιδιωτικό τομέα (εκτος απο τις αποδοχές) δεν ισχύουν τότε οι διατάξεις για την αδεια ανευ αποδοχών στο δημόσιο. Επειδή όμως λόγω μνημονίου πολλά έχουν αλλάξει, γιατί δεν κάνεις ένα γραπτό ερώτημα στην υπηρεσία σου;

  Ανώνυμος είπε...

  Καλησπέρα σας! Θέλω και εγώ να ρωτήσω κάτι ως απελπισμένη! Είμαι εδώ και 6 μήνες με μηνιαίες συμβάσεις (που ορίζουν πενθήμερη εργασία, συγκεκριμένες ώρες τη μέρα) και όποτε θέλει ο εργοδότης μας δίνει ανευ και μετά μας βάζει να υπογράψουμε! Τις τελευταίες εβδομάδες (ενώ έχω υπογράψει τη σύμβαση του Μαϊου) μου έχουν δώσει πάλι ανευ! Και ενώ δεν έχω υπογράψει ακόμα τις ανευ, σκέφτομαι μήπως μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό! Διάβασα πιό πάνω που λέτε ότι μήν υπογράφεις και μήν αποχωρείς αν δε συνενείς στην ανευ, αλλά πρακτικά πώς δηλώνεται αυτό? Δέν φεύγω γιατί δεν έχω ζητήσει άνευ? Και κυριότερα, το γεγονός ότι αυτές τις 2 εβδομάδες δεν είχα πάει αφού μας είχαν δώσει ανευ, μπορούν να μου το προσάψουν ως αδικαιολόγητη απουσία? Επίσης επειδή εκκρεμεί ακόμα διάστημα απο επίδομα ΟΑΕΔ το οποίο έχω διακόψει, θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε να μου απαντήσετε, πως πρέπει να χειριστώ πιθανό θέμα παραίτησης/λήξης σύμβασης για να μαι καλυμμένη στο να ξαναξεκινήσω ΟΑΕΔ? Και μια πολύ προχωρημένη ερώτηση, μήπως κάποιος ξέρει: Κανονικά το εκκρεμές διάστημα επιδόματος ΟΑΕΔ ήταν 2 μήνες ακόμα, τώρα που έχω κλείσει 6 μήνες εργασίας σε άλλη εταιρεία, παρατείνει το διάστημα που δικαιούμαι επίδομα?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  ΥΓ. Μπράβο για την σελίδα σας.

  Ανώνυμος είπε...

  thanks

  man amar είπε...

  Η αδεια α.α. ειναι δικαίωμά σου και όχι υποχρέωση. Αν θες δεν υπογράφεις τις αιτήσεις που σου επιβάλλει ο εργοδότης. Αρα συνεχίζεις να πηγαίνεις στην εργασία σου. Για τις ημέρες που έλειπες αν είχες υπογράψει για άδεια α.α. δεν κινδυνεύεις να θεωρηθείς ως αδικαιολογήτως απούσα. Για τον ΟΑΕΔ, περίμενε τη ληξη της σύμβασης και θα λάβεις το υπόλοιπο δικαιούμενο διάστημα

  Ανώνυμος είπε...

  ευχαριστώ πολύ!

  Ανώνυμος είπε...

  Εργάζομαι ως ΙΔΑΧ σε ΝΠΙΔ επιχορηγούμενο από Υπουργείο, χωρίς (παρατύπως προφανώς) εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που να ρυθμίζει και τα θέματα των αδειών. Επομένως ισχύει για μας ότι προβλέπει ο νόμος για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Γέννησα μέσα στο 2011 και έκανα χρήση των νόμιμων αδειών (λοχείας ΙΚΑ, ισόχρονη με το μειωμένο, 3,5 μήνες άνευ αποδοχών ανατροφής τέκνου). Ο ΟΑΕΔ απέρριψε την αίτησή μου για την 6μηνη ειδική άδεια μητρότητας με το αιτιολογικό ότι δεν είμαστε ιδιωτική επιχείρηση. Θα μπορούσα να αιτηθώ στην διεύθυνση άδεια άνευ αποδοχών (5-6 μήνες) για ανατροφή τέκνου κατ’ αντιστοιχία με τους δημοσίους υπαλλήλους (π.χ. δικαιούνται 6 μήνες άνευ αποδοχών χωρίς καν έγκριση του υπηρεσιακού συμβουλίου)? Υπάρχει τρόπος πίεσης της διεύθυνσης εφόσον διαφωνεί με την χορήγηση της άδειας? Σε περίπτωση που τελικώς συμφωνήσει υπάρχει κίνδυνος π.χ. απόλυσης μετά την επιστροφή μου? Ευχαριστώ.

  man amar είπε...

  Αν δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη του εργοδότη, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο απο το να επιστρέψεις στην εργασία σου, αφού υπάρχει κίνδυνος η απουσία σου να ληφθεί ως οικιοθελής αποχώρηση.

  tas mar είπε...

  Καλημερα εγαζομαι ως ηλεκτρολογος σε νοσοκομειο μπορω να παρω αδεια ανευ αποδοχων για 2 ή 5 χρονια ;Εχω βρει καποια δουλεια σε εταιρια αλλα για να παω χρειαζονται την αδεια ασκησεως επαγγελματος την οποια εχω παραδωσει στην υπηρεσια μου υπαρχει τροπος να μου την δωσουν;!!
  Ευχαριστω

  man amar είπε...

  Αν διέπεσαι από τις διατάξεις του Δημοσίου μπορεις να ζητήσεις α.α.α. μεχρι 5 χρονια και θα κρινει το υπηρεσιακό συμβούλιο τη σπουδαιότητα των λόγων που επικαλείσαι. Αν εγκριθεί θα πάρεις και την άδεια ασκήσεως, αφού αναστέλεται η εργασιακή σου σχέση.


  πηγή: http://ergasiaka-manamar.blogspot.com/2011/04/blog-post_13.html#ixzz1wSX0l8in

  Ανώνυμος είπε...

  Σχετικά με την άδεια άνευ αποδοχών ανατροφής τέκνου που ισχύει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους: Μέχρι πρόσφατα ήταν διάρκειας 3.5 μηνών, τώρα με τον ν. 4075/2012 λέει ότι είναι τουλάχιστον διάρκειας 4 μηνών, δηλ.απο 3.5 έγινε 4 ή ξεκινά απο 4 μήνες και κάποιος μπορεί να αιτηθεί για παραπάνω? Ευχαριστώ

  man amar είπε...

  Εχω τη γνώμη ότι οι 4 μήνες ειναι το ελάχιστο όριο το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να δοθεί, με τις προϋποθέσεις βέβαια του νόμου. Απο κει και πέρα αφού η άδεια αυτή είναι ανευ αποδοχών, ο εργοδότης μπορεί να συναινέσει σε αίτημα του εργαζόμενου για μεγαλύτερο διάστημα.

  Ανώνυμος είπε...

  Καλημέρα

  Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής 2 πράγματα.
  Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα παίρνει
  μισθό 1000,00 μικτά.
  Μπορείτε να με ενημερώσετε για τις εξής δύο περιπτώσεις:
  1) Σε περίπτωση που πάρει άδεια ανευ αποδοχών και οι καθαρές μέρες εργασίας του στο μήνα είναι 10 πως θα υπολογιστεί ο μισθός που θα πάρει?
  2) Σε περίπτωση που υπάρχει εκ' περιτροπής εργασία και οι καθαρές μέρες εργασιάς του μέσα στο μήνα είναι 10 πως θα υπολογιστεί ο μισθός που θα πάρει?
  Ευχαριστώ

  man amar είπε...

  1000 X 0,006 X 8 ωρες Χ 10 μερες = 480 ευρώ
  και στις δυο περιπτώσεις

  Ανώνυμος είπε...

  ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ 1000,00 * 10/25=400,00 ΕΥΡΩ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Ανώνυμος είπε...

  ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ.
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 2 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ 10 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ?

  man amar είπε...

  Δεν ισχυει αυτό αφου έτσι εξομειώνεις το πραγματικο ημερομίσθιο με το μικρότερο ασφαλιστικό ημερομίσθιο.

  man amar είπε...

  Ναι.

  Ανώνυμος είπε...

  καλησπέρα
  εργάζομαι σαν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με σύμβαση αορίστου χρόνου επί 17 χρόνια. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις άδειες α.α.
  1. Όσον αφορά την άδεια α.α. με ανήλικο τέκνο έως 6 ετών αυτό τι σημαίνει ότι όταν το παιδί συμπληρώσει (με βάση την ημ. γέννησης) τα 6 έτη δεν δικαιούσαι να την πάρεις ή αν την έχεις ήδη πάρει λήγει αυτοδικαίως?
  Η κόρη μου είναι γεννημένη στις 20/7/06.
  2. Ο σύζυγός μου θα δουλέψει στο εξωτερικό σε αθλητική ομάδα. Μπορώ να επικαλεστώ την μετακίνηση της οικογένειας και να ζητήσω α.α.α. ή ισχύει μόνο για εργασία συζύγου σε δημόσιους οργανσιμούς και αν ναι χρειάζομαι την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου?
  Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  man amar είπε...

  Στον ιδωτικό τομέα δεν ισχύουν αυτά.

  Ανώνυμος είπε...

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΙΣ 14 Ιουνίου 2012 12:24 μ.μ. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

  Ανώνυμος είπε...

  Εργαζόμενη ΙΔΑΧ σε ΝΠΙΔ του Δημοσίου. Μπορώ να λάβω άδεια άνευ αποδοχών; Και αν ναι μέχρι πόσο χρόνο και βάσει ποιών διατάξεων;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  man amar είπε...

  Στον ιδιωτικό τομέα, με αίτηση σου και αποδοχή απο τον εργοδότη, οσο διαστημα συμφωνηθεί μεταξύ σας

  Ανώνυμος είπε...

  Αν απουσιάσω από την εργασία για διάστημα 5 ημερών για να βοηθήσω συγγενικό πρόσωπο, χωρίς κάποια επίσημη δικαιολογία, ποιες είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχω;

  (επιπτώσεις σε αποζημίωση, δικαίωμα επιδόματος ανεργίας κτλ)

  man amar είπε...

  Αν απουσιάσεις αδικαιολόγητα υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί απο τον εργοδότη σου ως οικιοθελή αποχώρηση. Στην περιπτωση αυτή χάνεις αποζημίωση και επίδομα ανεργίας.

  Ανώνυμος είπε...

  Εργάζομαι ως υπάλληλος γραφείου σε ιδιωτική επιχείρηση από το Μάρτιο του 2011. Λόγω δυσχερειών ο εργοδότης συζητάει με το προσωπικό τις άδειες ανευ αποδοχών. Αν πάρω α.α.α 2 μηνών μέχρι τέλους του έτους, το υπόλοιπο κανονικής αδείας παραμένει στις 21 μέρες ή μειώνεται αντίστοιχα; (δεδομένου ότι βρίσκομαι στο δεύτερο ημερολογιακό έτος).

  Εξάλλου, σε περίπτωση απόλυσης πως αποζημιώνεται το υπόλοιπο κανονικής αδείας; Δικαιούται ο εργοδότης να σε βγάλει σε κανονική άδεια μονομερώς πριν σε απολύσει ώστε να μη σε αποζημιώσει για αυτήν;

  Ανώνυμος είπε...

  Συμπληρωματικά στην παραπάνω δημοσίευση: τα δώρα πάσχα, χριστουγέννων καθώς και το επίδομα αδείας, αναπροσαρμόζονται όταν στα χρονικά διαστήματα που αντιστοιχούν έχει υπάρξει α.α.α;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Στην α.α.α αναστέλλεται με ευθύνη (υποτίθεται)του εργαζόμενου η εργασιακή σχέση. Συνεπώς το χρονικό διάστημα αυτό δεν μετράει για τα επιδόματα και για την άδεια του 1ου & 2ου ετους.
  Η κανονική άδεια δίδεται με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου. Κατά το διάστημα αυτό θα πάρεις τις αποδοχές αδείας.

  pt είπε...

  Καλημέρα σας,
  Είμαι διορισμένος σε ΝΠΙΔ. Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να διοριστώ στο στενό δημόσιο τομέα & συγκεκριμένα σε υπουργείο. Είναι νόμιμο να ορκιστώ στο υπουργείο, χωρίς να δηλώσω παραίτηση από το ΝΠΙΔ?
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,
  Θ.Π

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Νομίζω ότι δεν μπορείς να εισαι και στις δυο υπηρεσίες, ταυτόχρονα. Αν εισαι σίγουρος για το Δημόσιο εχω την αποψη να παραιτηθείς. Αν όχι, παραιτήσου αμέσως μετα, δηλ. την ιδια μέρα του διορισμού σου στο Δημόσιο

  Ανώνυμος είπε...

  καλησπερα εχω προσληφθει σε μια ιδιωτικη εταιρεια απο 01-03-2008 ως μισθωτος υπαλληλος πληρους απασχολησης αοριστου χρονου,απο 01-09-2012 εχουμε υπογραψει ατομικη συμβαση εργασιας αοριστου χρονου στην οποια δεν αναφερεται η ημερομηνια προσληψης μου,αναφερεται οτι απασχολουμαι στην εταιρεια απο 01-09-12.αυτο τι σημαινει οτι σε περιπτωση απολυσης μου,χανω την αποζημιωση μου απο τα δεδουλευμενα μου χρονια;δεν εχει γινει καταγγελια της προηγουμενης συμβασης,ειναι νεα συμβαση η συνεχεια της προηγουμενης μου..;

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Κανονικά αυτή θα έπρεπε να ειναι τροποποιητική της παλιάς. Γνωμη μου ειναι να το ξεκαθαρίσεις αμεσα και να αναγραφεί η κανονική ημερομηνία στη νεα σύμβαση, ωστε αργότερα να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

  Ανώνυμος είπε...

  Γιάννης
  Καλησπέρα.
  Εργάζομαι σε ιδιωτική τράπεζα αλλά ενδιαφέρομαι να αναζητήσω την τύχη μου και στο εξωτερικό (πχ Αγγλία). Μπορώ εάν λάβω α.α.α. να εργαστώ στο εξωτερικό και εάν δω ότι τελικά δεν μου αρέσει εκεί να επιστρέψω κανονικά εδώ πίσω? Δηλαδή:
  1.Με προσλαμβάνουν εκεί ή υπάρχει κώλυμα με το εδώ ΙΚΑ/ΟΑΕΔ? (αφού θα φαίνομαι ακόμη εργαζόμενος στην Ελλάδα)
  2.Αν δεν υπάρχει κώλυμα αλλά ενημερώνεται παρ'όλα αυτά το εδώ ΙΚΑ/ΟΑΕΔ -ενημερώνεται στη συνέχεια και ο εργοδότης μου? (με τον κίνδυνο για εμένα να προβεί σε απόλυση)
  Ευχαριστώ,εκ των προτέρων..

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Η αδεια α.α.α δίδεται κατόπιν αιτησης του εργαζόμενου, ενημερώνεται το ΙΚΑ απο τον εργοδότη και δεν καταβάλονται εισφορές. Κανονικά η διπλή απασχόληση απαγορεύεται. Ο φόβος για απόλυση σε περίπτωση που ενημερωθεί ο εργοδότης υπάρχει και πιθανα δικαιολογημένα.Ομως γενικά τα θέματα που άπτονται της α.α.α. λύνονται δικαστικά αφού δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία.

  Γιαννης Κ. είπε...

  Εγω και η γυναικα μου ειμαστε γιατροι στο ε.σ.υ. σε μονιμες θεσεις στο ιδιο νοσοκομειο.Εχουν παρουσιαστει 2 θεσεις εργασιας στο εξωτερικο για τις οποιες σκεφτομαστε να παραιτηθουμε και να φυγουμε απο την Ελλαδα.Δικαιουμαστε καποια αδεια ανευ αποδοχων ετσι ωστε να κρατησουμε λιγο περισσοτερο τις θεσεις εδω χωρις να παραιτηθουμε?Υπαρχει τεκνο 1,5 ετους.

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Γιάννης Κ. ...Σύμφωνα με το Δημοσιουπαλληλικό κωδικα, εφόσον επικαλεσθεις το παιδί, μπορέις να πάρεις μεχρι 2 χρόνια χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου. Σύμφωνα με το Ν. 3986/2011, άρθ. 37, μπορείς να ζητήσεις μεχρι 5 χρόνια με αιτιολογία που θα κρίνει το υπηρεσιακό συμβουλιο.

  Ανώνυμος είπε...

  Καλημέρα σας.

  Ο εργοδότης μου χορήγησε άδεια άνευ αποδοχών διάρκειας 1 έτους, έπειτα από δικό μου αίτημα, λόγω μετάβασής μου στο εξωτερικό. Εργάζομαι κατά τα τελευταία δέκα χρόνια και έχω καταβάλλει κανονικά όλες τις εισφορές μου. Δικαιούμαι επίδομα ανεργίας κατά το διάστημα της εν λόγω αδείας?
  Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

  νικος είπε...

  καλησπερα!εργαζομαι σε α.ε με κυριο μετοχο τον δημο.υπαρχει περιπτωση να χασω τα δικαιωματα αοριστου χρονου συμβασης ενω πηρα α.α.α κ εργαστηκα σε αλλη επιχειρηση το διαστημα αυτο?υπαρχει περιπτωση να εχω κυρωσεις?κ αν ναι ποιες ειναι?υπ οψιν οτι στην αιτηση α.α.α δεν ανεφερα τους λογους που την αιτουμαι κ ουσιαστηκα ηθελα να φυγω εξωτερικο αλλα δεν μπορεσα!η απαντηση σας θα μου ητανε ιδιαιτερα χρησιμη κ νομικα εφοσον γνωριζετε διοτι κατα την επιστροφη μου στην δουλεια μου, απειλουμαι με διαφορους τροπους! εκ των προτερων ευχαριστω!!!!!

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Νίκο... νομίζω τα εχουμε ξαναπεί στις 15/11/12 στο topic "ΛΟΙΠΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ" Δες το εκει.

  Ανώνυμος είπε...

  Καλησπέρα σας.
  Πρόσεξα τις ερωτήσεις των προηγούμενων σχολιαστών (Γιάννης/ιδιωτική τράπεζα και Γιάννης Κ.) και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Είμαι υπάλληλος ΙΔΑΧ στο δημόσιο και τελώ σε άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου, στο μεταξύ όμως εφυγα στο εξωτερικό, όπου μου παρουσιάστηκε μια ευκαιρία για μετεκπαίδευση και εργάζομαι λοιπόν κανονικά. Έμαθα πρόσφατα ότι ο φάκελος μου ούτως ή άλλως θα πάει στο ΙΚΑ (και άρα και στον εργοδότη μου) και συγκεκριμένα το έγγραφο Ε405. Έψαξα το νόμο και δε βρήκα κάποια ειδική διάταξη για υπάλληλο που τελεί σε άδεια άνευ αποδοχών ανατροφής τέκνου και παρόλα αυτά εργάζεται. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει τώρα αυτό? Και επίσης να σημειώσω ότι δεν ασκώ εργασία ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου. Θα εκτιμούσα πολύ την απάντησή σας.
  Κυριάκος Κ.

  kornil είπε...

  Κυριάκος Κ. ...Αυτά τα θέματα στο Δημόσιο κρίνονται απο τα υπηρεσιακά συμβούλια, σε περίπτωση που προκύψει θέμα. Κανονικά θα έπρεπε να έχεις ενημερωσει την υπηρεσια σου. Δεν νομιζω όμως οτι τελικά θα προκύψει θέμα αφού δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία σου και σήμερα όπως εχουν τα πράγματα, αυτό φάινεται να τους ενδιαφέρει μονο.

  Γιάννης Χρ. είπε...

  Καλημέρα σας,

  Η σύζυγός μου, υπήκοος 3ης χώρας, εργάζεται από τον Φεβρουάριο του 2008 ως ταμίας σε μεγάλη αλυσίδα Super Market με σύμβαση τετράωρης απασχόλησης. Θέλει να ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών για να πάει στην πατρίδα της για να φροντίσει την μητέρα της που οδεύει προς το τέλος...Εάν το αίτημά της απορριφθεί ή, όπερ και πιθανότερο, εγκριθεί ολιγοήμερη μόνον άδεια (που προφανώς δεν εξυπηρετεί), πως πρέπει να χειρισθεί το ζήτημα ώστε να μην αναγκασθεί να υποβάλει παραίτηση και χάσει το τυχόν δικαίωμα αποζημίωσης, εγγραφής στο ταμείο ανεργίας και το όποιο τυχόν επίδομα ανεργίας; Ευχαριστώ.

  Μανόλης Αμαργιωτάκης είπε...

  Γιάννης Χρ...Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτά τα ανθρώπινα θέματα, λύνονται μόνο με καλή πίστη και συννενοηση. Δεν βλέπω να μπορεί να κανει κάτι διαφορετικό, αν ο εργοδότης φερει αντίρηση.

  Ανώνυμος είπε...

  an kata tindiarkeia adeias aneu apodoxon i upiresia sou exei kapoies apodoxes kai sto telos tis adeias sou zitaei epistrofi ti mporeis na kaneis?laoura

  anni είπε...

  εχω παρει αδεια ανευ αποδοχων για 2 χρονια σε αυτο το διαστημα μου ειχαν καταωαλει καποιεσ αποδοχεσ ελειπα στο εξωτερικο και δν ειχα πληρη εικονα,φορολογηθηκα γι αυτες.τωρα τι πρεπει να κανω?

  Ανώνυμος είπε...

  Καλησπερα σας,εργάζομαι σε μια εταιρεία σε.τον Ιούλιο του 2011 γεννησα(δεν έχουν περάσει οι18 μήνες) και υποψιάζομαι ότι ο εργοδότης μου θελει να μου δώσει άδεια άνευ αποδοχών.θα ήθελα να σας ρωτήσω εαν έχει το δικαίωμα να το κάνει πριν περάσουν οι 18 μήνες από τη γεννά.επισης έχω αρκετη άδεια κανονική από το 2012.μαρια.

  Unknown είπε...

  Καλησπερα σας,βρηκα δουλεια κατα την περιοδο αδειας ανευ αποδοχων.τι κανω? Μπορω να δουλεψω χωρις να παραιτηθω απο την πρωτη? Μπορει η καινουργια εταιρια να μου βαλει ενσημα?

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....

  Κι άλλα θέματα από την κατηγορία....